Foto: Dilok Klaisataporn/Shutterstock
2022 gaat de geschiedenisboeken in als een van de belangrijkste jaren voor crypto. Dit jaar vonden er namelijk een aantal enorme ontwikkelingen plaats die Bitcoin (BTC) en de rest van de industrie op zijn grondvesten deed schudden. In mijn laatste columns voor 2022 zet ik de voor mij belangrijkste zaken op een rij en de lessen die wij daar als crypto-fanaten uit zouden moeten trekken. Ik begin met de implosie van Terra (LUNA).
Terra (LUNA) crash: Het was té mooi om waar te zijn
Het is alweer even geleden, maar in mei dit jaar stortte een van de grootste crypto-netwerken volledig in elkaar. Terra (LUNA) begon aanvankelijk als een absoluut succesverhaal. Met zijn algoritmische stablecoin UST en zijn zustertoken LUNA probeerde het de stablecoin-wereld volledig te revolutioneren.
UST was een stabiele crypto die ten alle tijden een waarde van $1 moest houden. UST houders konden altijd hun stablecoin omwisselen voor LUNA ter waarde van $1. Doormiddel van arbritage zou de waarde van UST zodoende op $1 moeten blijven staan.
Om mensen aan te trekken om UST te gebruiken en bezitten, waren er verschillende DeFi-protocollen waar men hun stablecoins kon uitlenen. In ruil hiervoor ontving je een soort rente die in het geval van Anchor opliep tot wel 20%. Lang ging dit goed, tot 7 mei.
Op die dag swapte een handelaar namelijk 85 miljoen UST voor USDC, een andere stablecoin. Dit zorgde ervoor dat de waarde van UST plotseling begon te schommelen. Even later werd er nog eens 100 miljoen UST geswapt voor USDC. Kortom, de waarde van UST werd onstabiel wat uiteindelijk voor paniek bij ook de kleinere houders zorgde.
Als je in die tijd al het crypto nieuws in de gaten hield dan weet je hoe dit sprookje eindigde. De enorme paniek onder investeerders die zo snel mogelijk uit UST wilden stappen zorgde uiteindelijk voor de complete instorting van Terra en UST. Miljarden dollars aan waarde ging verloren.
De les die we moeten trekken uit de LUNA crash
Er zijn een aantal lessen die we uit het hele Terra-debacle kunnen trekken. Ten eerste is dat natuurlijk de 20% rente die UST-houders in Anchor ontvingen. Hartstikke leuk om zo makkelijk een extra zakcentje te verdienen. Maar men zal toch echt verder door moeten gaan denken als het om dit soort projecten gaat. Waar komt die 20% vandaan, wat is de utility van UST en wat zijn de mogelijke effecten van zo’n hoge rente? (Hebzucht en hype, dat zijn er in ieder geval al twee).
Ook is het belangrijk dat de crypto-investeerder zich moet realiseren dat er verschil zit tussen centralisatie en decentralisatie. Terra en UST mogen dan wel cryptocurrencies zijn geweest, op veel vlakken was het project afhankelijk van een enkele stichting, de LUNA Foundation Guard, en persoon, Terra-oprichter Do Kwon.
Een vuistregel die hier van pas kwam, maar zeker ook bij andere projecten, is een simpele: “Als iets te mooi om waar te zijn lijkt, dan is het dat waarschijnlijk ook.” Kortom, houd je voeten in 2023 aan de grond en laat je niet gek maken. Ook in 2023 zal ik crypto goed in de gaten blijven houden. Volg mij op Twitter waar ik interessante en grote ontwikkelingen in crypto deel met mijn volgers.