Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Timo Bult Timo Bult Timo Bult
3 min. leestijd
Columns

Timo’s take: De 5 Cardano tijdperken, wat houden ze in?

Timo's take: De 5 Cardano tijdperken, wat houden ze in?

Foto: Voar CC/Shutterstock

Cardano (ADA) is een van die grote crypto-projecten waar je eigenlijk niet zo heel veel van hoort als het om de adoptie van zijn technologie gaat. Dat komt grotendeels doordat het netwerk nog altijd in ontwikkeling is. In de column van deze week bekijken we kort hoe de ontwikkeling van Cardano is ingedeeld door uit te leggen wat de verschillende era’s, of tijdperken op de roadmap van het project betekenen.

Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten

1. Het Byron tijdperk

De roadmap van Cardano bestaat uit vijf tijdperken, allen vernoemd naar intellectuele grootheden. Ten eerste hebben we het Byron tijdperk. In 2017 begon dit tijdperk waarin de eerste versie van het Cardano-netwerk werd gelanceerd. Met deze eerste versie kon men al ADA kopen en verkopen. Daarnaast werden de Daedalus en Yoroi wallets gelanceerd.

Dit eerste tijdperk was vooral bedoeld om een fundatie te leggen voor de verdere ontwikkeling van Cardano. Zo werden er een hoop onderzoeksartikelen gepubliceerd die nu de basis vormen van de technologie achter het netwerk.

2. Het Shelley tijdperk

Het volgende tijdperk, dat rond 2020 zijn vruchten begon af te werpen, was vooral gedoeld op het verbeteren van de decentralisatie van het Cardano-netwerk. Steeds meer nodes binnen het netwerk werden aangedreven door de community waarmee het netwerk steeds gedecentraliseerder werd.

Inmiddels zijn er meer dan 3.000 stake pools waar ADA bezitters hun crypto kunnen staken. Het volgende tijdperk was er een waarvan men enorm hoge verwachtingen had. Dat was namelijk het tijdperk waarin smart contracts eindelijk naar Cardano kwamen!

Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren

3. Het Goguen tijdperk

Het Goguen tijdperk kenmerkt zich met de lancering van op Cardano-gebaseerde crypto’s en smart contracts, wat toch wel het geen is waar het allemaal om draait. Na de Alonzo fork die onderdeel is van dit tijdperk, kon Cardano daadwerkelijk de concurrentiestrijd aangaan met Ethereum (ETH).

Uiteraard zijn beide netwerken nog altijd ver van elkaar verwijderd. Of Cardano überhaupt ooit een significant marktaandeel van Ethereum kan afpakken blijft afwachten.

4. Het Basho tijdperk (huidig)

Dan het tijdperk waarin de ontwikkeling van Cardano nu in zit; Basho. In dit tijdperk is het de bedoeling dat het netwerk opschaalt. Dat betekent dat transacties sneller en goedkoper gedaan moeten kunnen worden. Zodoende moet het netwerk de toenemende adoptie aankunnen.

Een van de manieren waarop Cardano dit wil doen is door sidechains toe te voegen. Deze chains kunnen zich specialiseren in specifieke use-cases. “Het resultaat is een grotere interoperabiliteit voor Cardano en de mogelijkheid om nieuwe soorten gebruiksscenario’s op het netwerk te ondersteunen,” aldus Input Output.

5. Het Voltaire tijdperk

De tijdperken Basho en Voltaire lopen eigenlijk een beetje door elkaar heen. Laatstgenoemde is het laatste puzzelstukje dat van Cardano een volledig zelfdraaiend netwerk moet maken, en deze is eigenlijk al in gang gezet. Onderdeel van dit tijdperk zijn een stem- en schatkistsysteem.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat de community kan stemmen op verbetervoorstellen. De ontwikkeling daarvan wordt vervolgens gefinancierd met de schatkist die wordt aangevuld met een fractie van de transactiekosten.

Meer leren over Cardano en andere crypto?

Wil jij na het lezen van dit artikel meer leren over de onderliggende technologie van alle verschillende crypto-projecten? Of wil je vooral over het handelen met crypto leren? Neem dan eens een kijkje in onze Crypto Insiders Premium Discord!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt - de bizarre resultaten
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt – de bizarre resultaten
Advertentie

Trending Columns nieuws

Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Column
Thom Derks
Columns 19/01/2025
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
Column
Timo Bult
Columns 20/01/2025
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Column
Indy Rottier
Columns 20/01/2025
Advertentie