Vaak lees je over “Ethereum (ETH) killers” als Cardano (ADA) waarvan men wel of niet verwacht dat het ‘t grootste project van de cryptomarkt kan worden. Maar krijgen we een ‘the winner takes it all’ situatie? In Timo’s take van deze week schrijf ik over mijn verwachtingen van de verhoudingen tussen de verschillende smart contract-netwerken.
Crypto-generaties: van Bitcoin naar Cardano
Eerst hadden we Bitcoin (BTC), een gedecentraliseerd digitaal netwerk waarmee gebruikers waarde kunnen verzenden, ontvangen en bezitten. Revolutionair op het gebied van technologie en het monetaire systeem. Bitcoin helpt nu mogelijk zelfs armere landen een economische revolutie door te maken. Maar blockchain heeft meer te bieden, zo dacht ook Vitalik Buterin in 2013, toen hij Ethereum bedacht.
Ethereum kan wat Bitcoin kan, maar doet daar nog een schepje bovenop. Op Ethereum kan je namelijk smart contracts ontwikkelen en uitvoeren. De mogelijkheden zijn eindeloos met vooral Decentralized Finance dat nu in de schijnwerpers staat. Mensen kunnen in de toekomst, zonder tussenkomst van een bank, onder andere geld lenen en uitlenen. Een groot aantal gebruikers doet dit overigens nu al via de verschillende DeFi-applicaties. En laten we de non-fungible token (NFT) gekte niet vergeten.
Waar Bitcoin een eerste generatie blockchain is, is Ethereum er een van de tweede generatie. Maar naarmate de technologie vorderde en duidelijk werd dat Ethereum toch wel hier en daar wat gebreken heeft (hoge transactiekosten, bijvoorbeeld), kwamen nieuwe projecten als paddestoelen uit de grond. Deze nieuwere netwerken, draaiende op efficiëntere en schaalbaardere protocollen, zijn blockchains van de derde generatie.
Ethereum en de rest kan stikken, of helpen zij Ethereum juist ademen?
Deze derde generatie netwerken zijn onder andere Cardano, Solana (SOL) en Polkadot (DOT). Cardano draait op een Proof-of-Stake (PoS) protocol en de ontwikkelaars hebben gekeken naar wat bij Bitcoin of Ethereum beter zou kunnen en hebben dit toegepast in hun eigen project. Dit laatste geldt ook voor projecten als Solana en Polkadot; ontwikkelaars kijken om zich heen en leren naarmate de sector zich verder ontwikkelt.
Deze netwerken zijn vaak efficiënter, sneller, goedkoper en schaalbaarder. Maar betekent dit meteen dat Ethereum overbodig is? Ik denk het niet. Elk netwerk dient vaak een eigen doelgroep met technologie die voor de een beter werkt dan voor de ander. Ethereum heeft daarnaast het first mover voordeel, een grote hoeveelheid ontwikkelaars die erop kunnen bouwen en een enorm sterk merk. Bovendien zit Ethereum niet stil. In de nabije toekomst zal ook dat netwerk overstappen op een PoS-protocol.
Naast concurreren ook samenwerken
Het lijkt mij logischer dat deze projecten op sommige vlakken juist vaker gaan samenwerken. Deze week zagen we al nieuws voorbij komen dat Cardano een side chain krijgt waardoor Ethereum en Cardano een soort brug krijgen. Mensen kunnen vanuit hun Cardano wallet smart contracts op Ethereum gebruiken. Dergelijke interoperabiliteit is volgens velen noodzakelijk voor blockchain en crypto om daadwerkelijk op grote schaal gebruikt te gaan worden. Voor veel projecten is het doel niet om de prijs van een crypto op te pompen. Hun doel is om de wereld te verbeteren. Indien succesvol zal de prijs natuurlijk volgen.
Mijn verwachting is dan ook dat we de komende jaren de waardes (lees gebruikersaantallen, vastgezette crypto in DeFi etc.) gelijkwaardiger verdeeld gaan zien worden onder smart contract-netwerken. Betekent dit dat Ethereum’s marktkapitalisatie gaat dalen om dichterbij die van Cardano, Binance coin (BNB) en Polkadot te komen, of gaan dit soort netwerken juist dichter naar Ethereum kruipen? Uiteindelijk zullen alle projecten die echt wat te bieden hebben elkaar omhoog kunnen helpen. Ik zorg daarom voor een goed gediversifieerd crypto portfolio om te kunnen profiteren van de groei die de gehele cryptomarkt op dit moment doormaakt.