Foto: LCV/Shutterstock
Bekende mensen die een eigen cryptocurrency lanceren en zo profiteren van hun fans. Het is met de opkomst van crypto steeds populairder geworden. Ook de controversiële influencer Andrew Tate lanceerde op 11 juni zijn eigen token. Voor mij legt dit opnieuw een pijnlijk probleem bloot waar wij in de cryptosector mee kampen.
Volg jij me al op X? Volg mij hier en ontvang interessante cryto-updates!
Cryptocurrencies van beroemdheden zijn Trojaanse paarden
Hebzucht, het is een ziekte waar enerzijds onze kapitalistische samenleving op gedijt, maar anderzijds een rem vormt voor de ontwikkeling van, in dit geval, de cryptomarkt. En aangezien het binnen crypto voor de meesten voornamelijk gaat om “snel rijk worden”, is hebzucht binnen onze industrie een probleem.
Piramidespellen, give away-scams en de promotie van pump-and-dump tokens door beroemdheden kennen we inmiddels wel, maar er zijn ook andere soorten projecten die er aan de voorkant onschuldig uitzien: de zogenoemde ‘celebrity tokens’.
Neem bijvoorbeeld de token van Andrew Tate, een controversiële Britse influencer, voormalig kickbokser, en zelfbenoemde levenscoach, bekend om zijn uitgesproken en vaak omstreden meningen over mannelijkheid en succes. Tate wordt beschuldigd van “mensenhandel, verkrachting en het vormen van een criminele bende om vrouwen seksueel uit te buiten”, maar lanceert ondertussen doodleuk een eigen token: DADDY.
Objectief gezien is het lanceren van een token interessant als het om branding gaat. Je linkt daadwerkelijke waarde aan je merk (die in theorie stijgt naarmate je populairder wordt), laat je fans een stukje van ‘jou’ bezitten en maakt hen ook nog eens blij als de waarde stijgt.
Maar niet geheel verrassend gaat het ook in dit geval om een snelle money grab. Een kleine groep mensen bezit een grote hoeveelheid van de tokens. Die kleine groep kocht de DADDY-tokens vlak voordat het aan het grote publiek werd gepresenteerd, aldus CoinDesk.
Hierbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat door de transparantie van de blockchain al snel duidelijk wordt dat iets niet helemaal zuiver is, maar in hoeverre de holders van de token het wat uitmaakt, is een volgend punt.
Al met al zie ik dit soort tokens als een Trojaans paard. Het ziet er onschuldig uit en bij fans gaan ze als warme broodjes in. Zodra de tokens eenmaal waarde hebben opgebouwd, is het voor de beroemdheden en voor degene die vroeg inkochten, zeer verleidelijk om hun winsten te verzilveren. En na de pump zitten de echte fans natuurlijk met de gebakken peren in de vorm van tokens die nu veel minder waard zijn.
Kleine sidenote, ik heb het hier over beroemdheden die enkel en alleen een token lanceren. Er zijn genoeg artiesten die het uitgebreider aanpakken en bijvoorbeeld non-fungible tokens (NFT’s) lanceren waarmee fans extra voordelen genieten, zoals backstage toegang bijvoorbeeld.
Terug naar de kern van projecten als Bitcoin, Ethereum en Cardano
De cryptomarkt is voor mij nog altijd een van de grootste ontwikkelingen in de geschiedenis van de mens. Geld en de economie worden gedigitaliseerd, vertrouwen niet meer op enkele instituties en worden inclusiever. Bitcoin (BTC) als eerlijk geld, en projecten met substantie als Ethereum (ETH) en Cardano (ADA) als platformen voor gedecentraliseerde applicaties.
Ik voorzie een toekomst waarin iedereen met een telefoon en internet mee kan doen aan de economie. Voor ons als cryptofans moeten we die waarden goed blijven zien en verdedigen, en figuren als Tate en co. die waarden niet laten besmetten.