Als je de ontwikkelingen rondom Bitcoin in de gaten houdt, dan heb je ongetwijfeld het Lightning Network weleens voorbij zien komen. Het netwerk functioneert als een tweede laag op de Bitcoin blockchain en maakt het mogelijk om razendsnel transacties te versturen. Ontzettend tof, maar dat is niet waar ik het vandaag over ga hebben. Nederlander Joost Jager publiceerde deze week namelijk een project waar hij al enige tijd aan heeft gewerkt. Het gaat om WHATSAT en het is een messaging-app (vandaar die naam) op basis van het Lightning Network.
Does instant messaging over Lightning have killer application potential? The world needs censorship-resistant chatting and with Lightning, compensating the network for message relay comes naturally.https://t.co/TnLI4yjM16 pic.twitter.com/GseuU4KyZo
— Joost Jager (@joostjgr) November 2, 2019
Toegegeven, het ziet er nu allemaal nog een beetje clunky en ongebruiksvriendelijk uit, maar in mijn ogen heeft dit enorm veel potentie. Waarom? Het is gebouwd op het Lightning Network en dat maakt het mogelijk om anoniem versleutelde berichten naar elkaar te sturen, zonder dat iemand buitengesloten kan worden: censuurvrije communicatie. In de westerse wereld is censuur ogenschijnlijk geen groot probleem, en in grote lijnen klopt dat ook wel, maar er zijn plekken op de wereld waar dit zeker niet het geval is.
Toch zijn er ook in de westerse wereld nog voorbeelden van censuur te vinden. Deze week nog werd een Twitteraar binnen drie minuten van het platform verbannen nadat hij aangaf in het op dat moment gekaapt vliegtuig op Schiphol te zitten (wat om een vals alarm bleek te gaan). Dit kleine voorbeeld laat zien dat censuurvrije communicatie helemaal niet zo vanzelfsprekend is, zelfs niet in het moderne Nederland. Grote bedrijven zoals Google, Facebook en ook Twitter bepalen met hun applicaties wat we wel en niet kunnen zeggen en hebben in potentie de beschikking over al onze data. In ons dagelijks leven worden we steeds afhankelijker van dit soort apps en de plannen van Facebook om een eigen munt te lanceren tonen aan dat het einde van deze ontwikkeling nog niet in zicht is.
Gaan we de grenzen over naar het grote China, dan zien we dat applicaties als WeChat en AliPay al door de overheid worden gebruikt om burgers in de gaten te houden en waar mogelijk zelfs bij te sturen. Het is in mijn ogen helemaal niet onwaarschijnlijk dat overheden in het Westen op termijn ook van deze mogelijkheden gebruik gaan maken.
Het prototype van WHATSAT waar Joost Jager deze week mee naar buiten is gekomen toont aan dat we bovenop Bitcoin hele bijzondere dingen kunnen gaan bouwen. Als dit soort toffe applicaties al binnen twee jaar na de lancering van het Lightning Network komen bovendrijven, dan ben ik heel benieuwd naar wat de toekomst ons verder gaat brengen. Toont deze gedecentraliseerde versie van WhatsApp ons een eerste glimp van een gedecentraliseerde samenleving? Gaat het gedecentraliseerde model de strijd winnen van de Amazons, Facebooks en Googles van deze wereld? We gaan het zien! De strijd lijkt in ieder geval definitief te zijn begonnen.
Crypto Insider David heeft weer een nieuwe wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse voor je klaar staan! Benieuwd naar zijn opinie en verwachtingen? Lees hem dan snel!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.