Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock
Vorige week verscheen er van de hand van de bekende Belgische Bitcoiner Tuur Demeester een onderzoeksrapport waarin hij een vergelijking maakt tussen de protestantse Reformatie en de opkomst van Bitcoin in de 21e eeuw. In deze column ga ik proberen de kern van het rapport te vangen, maar voor de volledigheid is het zeker aan te raden om het hele stuk te lezen. Terug naar het rapport dat in essentie draait om een vergelijking van de socio-economische omstandigheden die in de 16e en 17e eeuw de aanzet waren voor de protestantse Reformatie en hebben geleid tot de scheiding van kerk en staat, en huidige socio-economische omstandigheden en de opkomst van Bitcoin die weleens kunnen leiden tot een scheiding van geld en staat.
Our new report “The Bitcoin Reformation“ is out. Read here: https://t.co/LA3ccXGsRL pic.twitter.com/yPIwAXydSK
— Tuur Demeester (@TuurDemeester) November 7, 2019
De stelling van Tuur is dat er vier voorwaarden of omstandigheden aanwezig zijn voor een grote hervorming binnen de samenleving, waren die vier voorwaarden aanwezig tijdens de protestantse Reformatie én zijn die voorwaarden op dit moment ook te herkennen in de samenleving.
Het eerste wat we nodig hebben is een door een monopolistische partij in stand gehouden status quo waarmee een groot deel van de samenleving wordt uitgebuit. In de 16e eeuw was dit de katholieke kerk waar je voor een zacht prijsje jouw zonden kon afkopen en een plekje in de hemel kon veiligstellen. Tegenwoordig hebben we het financiële systeem waarin centrale banken de macht over de geldpers hebben, daar ongegeneerd gebruik van maken met oeverloze inflatie en de uitholling van de waarde van ons geld als gevolg. In beide gevallen een klein deel van de samenleving die de rest van de wereld uitbuit.
De tweede voorwaarde voor een reformatie is een technologische revolutie die het mogelijk maakt om informatie en ideeën goedkoper en makkelijker te verspreiden. In de 16e eeuw vonden de belangrijkste innovaties plaats op het gebied van de zeevaart, de internationale handel en de boekdrukkunst. De uitvinding van de boekdrukkunst heeft ervoor gezorgd dat de prijs van een boek in één eeuw van een volledig jaarsalaris zakte naar de prijs van een hele kip. De technologische ontwikkelingen in het huidige tijdperk zijn digitaal van aard. Telecommunicatie, computerkracht, dataopslag, open source software, cryptografie en het internet maken dat verspreiding van informatie en communicatie razendsnel op wereldwijde schaal kan plaatsvinden. De prijs van een bandbreedte van 1Mb/s is in een kleine 20 jaar met 99 procent afgenomen van meer dan $100.000 naar minder dan $10.
Wil je meer van Thom en onze andere Insiders lezen, horen en zien? Surf dan naar members.crypto-insiders.nl voor onze meest waardevolle content. Denk aan koersupdates, trading signals, educatieve video’s, geschreven uitleg, Ask Me Anything-sessies en meer! Maak nu een lidmaatschap aan en probeer de eerste 30 dagen gratis! Bekijk hieronder een voorproefje:
Als derde voorwaarde dient er een groep mensen te zijn die iets heeft om voor te vechten. In de 16e eeuw waren dat de kooplieden die profiteerden van de nieuwe mogelijkheden om overzeese handel te drijven en zich als nieuwe economische klasse te nestelen naast grootgrondbezitters en kerken. Vandaag de dag zijn dat de millenials die vanwege onder andere de bankencrisis van 2008 en het monetaire beleid van centrale banken over de hele wereld langzaam het vertrouwen in het financiële systeem en hun toekomst hebben verloren.
De vierde en laatste voorwaarde voor een succesvolle hervorming van de samenleving is een goede verdediging tegen de heersende macht. In het 16e eeuwse Nederland waren de protestanten de baas op het water en dat was de doorslaggevende factor in hun strijd met de Spanjaarden. Millenials hebben cryptografie tot hun beschikking, vires in numeris (de kracht zit in de getallen), en kunnen daarmee de strijd met de gevestigde orde aangaan.
Eens in de zoveel tijd vormt er zich een perfecte storm waarbij de puzzelstukjes op een dusdanige wijze in elkaar vallen, met als gevolg dat de samenleving op fundamentele wijze zal veranderen. De protestantse Reformatie was zo’n moment in de geschiedenis en volgens Tuur zou de groeiende afkeer van met name millenials tegen het financiële systeem en de opkomst van Bitcoin de perfecte ingrediënten voor de Bitcoin Reformatie. In het rapport worden de parallellen tussen de gebeurtenissen in de Gouden Eeuw en de omstandigheden waarin de opkomst van Bitcoin plaatsvindt op prachtige wijze weergegeven. Het is dan ook zeker een aanrader om het hele rapport te lezen! Al is het maar omdat een belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis centraal staat in het stuk.
Crypto Insider David heeft weer een gloednieuwe technische analyse online staan! Lees zijn wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse, dit keer met de titel “De stier komt eraan!”, nu!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.