Foto: Szabolcs Magyar/Shutterstock
Stel je voor: je verandert de wereld voorgoed met een prachtig idee: Bitcoin (BTC). Daarna verdwijn je spoorloos. Dat is precies wat Satoshi Nakamoto deed. We weten niet veel over Satoshi, maar we weten wel dat hij of zij 5 april 1975 als geboortedatum heeft opgegeven op internet forum The P2P Foundation. Op dit forum besprek hij de eerste ideeën van bitcoin. Maar waarom koos hij nou uitgerekend 5 april 1975? Satoshi Nakamoto zou Satoshi Nakamoto niet zijn als dit geen betekenis had.
De mysterieuze bitcoin-oprichter
Het blijft een mysterie wie Satoshi Nakamoto is. Geruchten deden altijd de ronde dat Satoshi Nakamoto een naam is voor de groep bedrijven bestaande uit Samsung, Toshiba, Nakamichi, Motorola. Het verhaal ging ook de ronde dat de CIA de echte Satoshi Nakamoto was, of dat Hal Finney, een Amerikaanse software ontwikkelaar, bitcoin heeft uitgevonden. Of was het Adam Back, een Britse cryptograaf en cypherpunk die de decentrale munt in het leven riep? Zowel Hal Finney als Adam Back hebben in ieder geval interacties gehad met Satoshi en zouden mogelijk weten wie de echte Satoshi is. Hal Finney is helaas in 2014 overleden aan spierziekte ALS.
In december 2013 linkte blogger Skye Grey Nick Szabo aan het bitcoin whitepaper met behulp van stijlometrische analyse. Szabo is een liefhebber van gedecentraliseerde valuta en publiceerde een paper over “bit gold”, een van de voorlopers van bitcoin. Het is bekend dat hij in de jaren negentig geïnteresseerd was in het gebruik van pseudoniemen.
Dan is er nog Craig Wright, die jarenlang heeft geclaimd de uitvinder van bitcoin te zijn. Deze claims zijn recentelijk onwaar verklaard, tot genoegen van de bitcoin community. Craig Wright heeft jarenlang geprocedeerd tegen mensen die zijn claims ontkenden.
Maar goed, Satoshi houdt dus van cryptische berichten en mysteries. Zo codeerde hij het welbekende “Chancellor on the brink of second bailout for banks” in het eerste bitcoin blok op de blockchain. En de geboortedatum die hij opgaf voor het P2P Foundation forum was dus 5 april 1975.
Wat betekent 5 april?
Allereerst 5 april. Die datum is niet zomaar gekozen. Zoals breed aangenomen en bekend is, is bitcoin in het leven geroepen als alternatief voor het vertrouwen op banken en tussenpartijen. Bitcoin is decentraal, grenzeloos en opereert zonder directe toestemming van een derde partij. Bitcoin stelt individuen in staat om hun eigen financiën te beheren en biedt een goede oplossing om te sparen voor de toekomst en in te dekken tegen inflatie.
Wie niet blij was met het beheren van eigen welvaart, was de Amerikaanse president Franklink Roosevelt toen hij op 5 April 1933 de Executive Order No. 6102 ondetekende. Daarmee kwam er een verbod op het hamsteren van gouden munten, goudstaven en goudcertificaten binnen de continentale Verenigde Staten. Het uitvoerend bevel werd uitgevaardigd onder het gezag van de Trading with the Enemy Act van 1917, zoals gewijzigd door de Emergency Banking Relief Act in maart 1933.
Destijds werd dit beleid al luidkeels bekritiseerd door mensen die beweerden dat het “volledig immoreel” was en “een schending van de plechtige beloften die waren gedaan in de Gold Standard Act van 1900” en van de beloften die waren gedaan aan kopers van Liberty and Victory Loans tijdens de Eerste Wereldoorlog.
De critici beweerden ook dat dit uitvoerend bevel zou leiden tot een inflatie van het aanbod van krediet en valuta, wat een frauduleuze economische bloei zou veroorzaken die onvermijdelijk zou mislukken en zou resulteren in een depressie.
De opgegeven reden voor de order was dat moeilijke tijden (waaronder de Zwarte Maandag beurscrash in Amerika in 1929) hadden geleid tot het “hamsteren” van goud, waardoor de economische groei stagneerde en de depressie verergerde, aangezien de VS toen de gouden standaard voor haar valuta gebruikte.
Op het hoarden van goud, zilver of munten stond een straf van 10 jaar celstraf, een boete van $10,000 of zelfs beiden. Voor die tijd was dat een gigantische boete. Gecorrigeerd voor inflatie is dat ruim $245.000.
De belangrijkste reden achter de order was eigenlijk om de beperking op te heffen die de Federal Reserve ervan weerhield de geldhoeveelheid te vergroten tijdens de depressie. Daar komt de aap uit de mouw. De Federal Reserve Act uit 1913 vereiste 40% gouddekking van uitgegeven Federal Reserve Notes (het briefgeld). Eind jaren 1920 had de Federal Reserve bijna de limiet van toegestane krediet bereikt, in de vorm van Federal Reserve demand notes, die konden worden gedekt door het goud in haar bezit. Een demand note betekent simpelweg dat je naar de (centrale) bank kunt gaan om met je briefgeld een stukje goud op te eisen ter waarde van dat briefgeld.
- Foto: Angel Soler Gollonet/Shutterstock
Dit goud zou gebracht worden naar Fort Knox, een militaire basis in de staat Kentucky, dat dient als de nationale goudreserve voor naar verluidt de helft van het goud dat Amerika in bezit heeft. Er zouden geregeld audits plaatsvinden van de goudreserve, maar later dan 1953 zijn er geen officiële audits gedaan. In 1974 is er nog een kleine groep politici en journalisten naar binnen gegaan, maar dit was geen officiële audit. Daarmee stijgt de interesse weer, nu Elon Musk en Trump hebben aangegeven de goudreserve in Fort Knox te willen verifiëren.
Fast forward naar 1971. President Nixon stapt van de goudstandaard af. De dollar is niet meer “gebacked” door goud en is vanaf dat moment “fiat” geld, of in het Nederlands “fiduciair” geld. Waar voorheen het fysieke geld zijn waarde ontleende aan de waarde van goud of andere edelmetalen, was dit nu niet meer het geval. De waarde berustte vanaf dit moment enkel en alleen op de waarde die er op stond en het vertrouwen dat mensen daarin hadden. Het woord ‘fiat’ stamt uit het Latijn en betekent ‘laat het zo zijn’.
Monetaire geschiedenis en BTC
Een aantal jaren later werd het onder president Gerald Ford in 1974 weer legaal om goud aan te kopen, te houden en verhandelen. Het kwaad was toen al geschied. Goud bleef losgekoppeld van het fysieke geld. Deze wet ging in op 31 december 1974, ofwel 1975. Dit heeft volgens velen Satoshi Nakamoto ertoe bewegen om het jaartal 1975 te adopteren als zijn of haar geboortejaar, als symbolische geboorte van financiële vrijheid.
We kunnen niet met zekerheid zeggen dat Satoshi om die reden 5 april 1975 als geboortedag heeft uitgekozen, maar we weten wel dat de bedenker van Bitcoin geïnteresseerd was in de monetaire geschiedenis en zich zorgen maakte over de macht van individuen om hun vermogen te beschermen tegen staatsingrijpen.
We zullen het nooit weten.
🔥 Wil jij weten of dit hét moment is om in te stappen of om af te wachten? Luister de podcast nu of sla ‘m op