Iedere cryptofanaat heeft wel eens gedroomd van die ene geweldige investering die hen in een mum van tijd rijk maakt. Memecoins lijken wat dat betreft de meest voor de hand liggende route, aangezien munten als pepe (PEPE), dogwifhat (WIF) en bonk (BONK) dit jaar al duizenden investeerders in een oogwenk miljonair hebben gemaakt.
Iedere dag bevliegen er echter duizenden nieuwe memecoins de markt, en tot op heden zijn er slechts zes stuks met een marktwaarde boven de $1 miljard. Plotseling klinkt rijk worden met memecoins toch minder haalbaar, niet waar?
Opmars memecoins
Hoe je het ook wendt of keert, memecoins zijn een fascinerend begrip in de crypto-wereld. De afgelopen jaren zijn op meme gebaseerde altcoins uitgegroeid tot een gevestigde crypto-niche, of je het nu leuk vindt of niet.
Het is allemaal begonnen met dogecoin (DOGE). De in 2013 gecreëerde hondenmunt is in de vorige bullmarkt van 2021 uitgegroeid tot een serieuze speler in de cryptomarkt na een exceptionele stijging van tienduizenden procenten.
Dogecoins opkomst maakte in dezelfde bullmarkt de weg vrij voor shiba inu (SHIB) om een soortgelijk pad te bewandelen. In de huidige cyclus hebben nog veel meer als grap gelanceerde cryptomunten zich in korte tijd opgewerkt tot de grote namen in de markt. Alle memecoins tezamen hebben vandaag de dag een marktkapitalisatie van bijna $50 miljard, een bedrag dat enkele jaren geleden ondenkbaar zou zijn geweest.
Survivorship bias en FOMO als lokaas
Er zijn talloze succesverhalen van investeerders die in korte tijd een luttele investering in een willekeurige memecoin hebben omgezet in een miljoenenfortuin. Deze verhalen worden vaak uitvergroot en gedeeld, wat de indruk wekt dat het relatief gemakkelijk is om rijk te worden met memecoins.
De vele investeerders die geld hebben verloren door te investeren in memecoins worden daarentegen zelden belicht. Dit wordt ook wel ‘survivorship bias’ genoemd, en zorgt ervoor dat mensen een vertekend beeld van de realiteit krijgen.
Het gevolg is dat veel nieuwe investeerders aangetrokken worden tot memecoins in de hoop snel rijk te worden. Ze zijn zich echter niet bewust van de enorme risico’s die ermee gepaard gaan.
De survivorship bias gaat bovendien hand in hand met het welbekende gevoel van ‘fear of missing out’ (FOMO), waarbij elke succesvolle investering die mensen horen, de angst om achter te blijven vergroot.
Risico’s van memecoins
Wanneer je op zoek bent naar die ene parel die een vergelijkbaar rendement als PEPE, WIF of BONK na kan streven, zal de betreffende munt een extreem lage marktkapitalisatie hebben. Hoewel dit het opwaartse potentieel verhoogt, bestaat ook de kans dat je veel of zelfs al je geld kwijtraakt.
Persoonlijk krijg ik veel stress van de volatiliteit die gepaard gaat met memecoins. Mijn voorkeur gaat uit investeringen waar ik daadwerkelijk in geloof, zodat ik me niet druk hoef te maken om de koersbewegingen op de korte termijn.
Wat veel mensen bovendien niet weten is dat het aantal nieuw gecreëerde memecoins oploopt tot duizenden stuks per dag. Solana (SOL) is vanwege zijn extreem lage kosten een populaire thuisbasis voor memecoins. Het maken van je eigen memecoin is kinderlijk eenvoudig en kost slechts enkele euro’s. Solana verwelkomde niet voor niets vorige maand bijna een half miljoen nieuwe tokens.
Een andere belangrijke nuance is dat memecoins geen intrinsieke waarde hebben, wat het investeren erin riskant maakt. Het is alsof je bij de Albert Heijn je producten op de toonbank legt en maar hoopt dat je er daadwerkelijk iets voor terug krijgt. De realiteit is dat je in de meeste gevallen met lege handen naar huis zult gaan, aangezien memecoins vaak op niets meer dan speculatie en hype zijn gebaseerd.
Het vinden van de volgende PEPE, WIF of BONK is met de toestroom van duizenden memecoins per dag sowieso al een onbegonnen zaak, maar met het gebrek aan utility lijkt het helemaal op het zoeken naar een speld in een hooiberg. Ik heb hier simpelweg de tijd niet voor en steek mijn uren liever in andere zaken zoals mijn bedrijven.
Je moet misschien je vingers branden aan honderden of wellicht duizenden verschillende memecoins voordat je een keer succes behaalt. In dat opzicht is het investeren in memecoins net een loterij, maar dan een stuk tijdrovender.
Voor nu geen memecoins voor mij..
Op het YouTube-kanaal van WTFinance helpen we onze kijkers en lezers om de wereld van crypto en andere financiële onderwerpen beter te begrijpen. In onze laatste video leggen we uit hoe je de app gebruikt van de nieuwste crypto-speler op de Nederlandse markt.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.