Tim Kamp Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd
Columns

Kan bitcoin ooit een wettelijk betaalmiddel in Nederland worden?

s
icon-columns
Columns
Stereotype bevestigd: Nederlanders zijn het beste in sparen

Foto: 4kclips/Shutterstock

Bitcoin, de eerste en de meest bekende cryptocurrency, is meer gebleken dan slechts een techneutenhype. Het heeft de wereld van financiën en economie inmiddels ingrijpend veranderd en blijft daarmee de aandacht trekken van beleidsmakers, investeerders en het grote publiek. Maar de vraag die velen zich stellen is: kan bitcoin (BTC) ooit officieel worden erkend als een wettelijk betaalmiddel in ons land?

Bitcoin kan bullrun voortzetten door afnemende recessiezorgen
Bitcoin kan bullrun voortzetten door afnemende recessiezorgen

Slaan overheden en crypto de handen ineen?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen wat een wettelijk betaalmiddel precies is. In Nederland, en in veel andere landen, is een wettelijk betaalmiddel een munt of bankbiljet dat door de centrale bank wordt uitgegeven en dat de juridische status heeft als verplicht middel om schulden te voldoen. In de eurozone bijvoorbeeld, zijn dat de euro’s die door de Europese Centrale Bank worden uitgegeven.

Bitcoin, daarentegen, is geen product van een centrale bank. Het is een gedecentraliseerde digitale valuta die opereert op basis van blockchain-technologie. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit is die de uitgifte van bitcoin reguleert of beheert. Van bijdrukken is daarom ook geen sprake.

Deze structuur is zowel de kracht als de zwakte van bitcoin. Enerzijds biedt het een alternatief voor traditioneel geld en belooft het onafhankelijkheid van overheidsinterventie. Anderzijds maakt het juist de integratie in een systeem dat afhankelijk is van wettelijke normen en regelgeving complex.

In de praktijk zien we al enige vorm van acceptatie van bitcoin. Bedrijven over de hele wereld, van kleine ondernemingen tot grote multinationals, accepteren de crypto als betaling. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Ferrari, Amazon, Microsoft en Paypal.

In El Salvador is bitcoin zelfs officieel erkend als wettelijk betaalmiddel. Dat maakt het samen met de Centraal Afrikaanse Republiek het enige land dat bitcoin als wettelijk betaalmiddel accepteert. In het geval van El Salvador is het een uit de hand gelopen experiment dat de potentie van cryptocurrency als valuta onderzocht. Tegenwoordig is het een groot succes, en maakt het land gebruik van de DCA-strategie door 1 BTC per dag aan te schaffen.

Advertisement

Bitcoin overwint niet zomaar alle uitdagingen

Voor bitcoin om een wettelijk betaalmiddel te worden in landen zoals Nederland, zijn er enkele grote hobbels te overwinnen. Ten eerste, de volatiliteit. De waarde van bitcoin kan in korte tijd drastisch fluctueren, wat het gebruik als stabiele eenheid van rekening bemoeilijkt. Wetgevers en centrale banken hechten veel waarde aan de stabiliteit van hun valuta, een aspect dat essentieel is voor de economische voorspelbaarheid en consumentenvertrouwen.

Wel werkt bitcoin toe aan een stabielere toekomst. De bekende analist Plan B maakt gebruik van een volatiliteitsgrafiek over tijd. Daarbij maakt hij duidelijk dat de prijs van bitcoin over tijd stabieler wordt. Vanaf vandaag de dag zal dat nog zeker jaren duren.

Daarnaast zijn er zorgen over frauderisico’s en belastingontduiking. De pseudonieme aard van bitcoin-transacties maakt het moeilijk om toezicht te houden op financiële activiteiten, wat kan leiden tot misbruik. Voor beleidsmakers en toezichthouders is het van groot belang om te kunnen garanderen dat een wettelijk betaalmiddel veilig is en voldoet aan anti-witwasregels en belastingvoorschriften.

In conclusie, terwijl bitcoin veelbelovend is en de potentie heeft om de manier waarop we over geld denken te veranderen, lijkt het nog een lange weg te gaan voordat het algemeen wordt erkend als wettelijk betaalmiddel. De uitdagingen zijn voor overheden en regelgevers wereldwijd gewoon nog te groot. Of bitcoin uiteindelijk de status van wettelijk betaalmiddel zal verkrijgen in Nederland, lijkt daarom klein.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin blijft achter op goud & aandelen: kan september dit veranderen?
Dit is hoe lang de neerwaartse trend van bitcoin nog kan duren
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
Advertentie

Trending Columns nieuws

Crypto staking: dit is hoe ik meer rendement uit mijn spaargeld haal
Crypto staking: dit is hoe ik meer rendement uit mijn spaargeld haal
Column
Tim Kamp
Columns 03/09/2024
Bitcoin kan bullrun voortzetten door afnemende recessiezorgen
Bitcoin kan bullrun voortzetten door afnemende recessiezorgen
Column
Thom Derks
Columns 01/09/2024
Crypto is een stil verzet tegen het financiële systeem
Crypto is een stil verzet tegen het financiële systeem
Column
Tim Kamp
Columns 15:14
Advertentie