Foto: sweeann/Shutterstock
De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) begon in maart 2022 met het verhogen van de rente om de inflatie omlaag te drukken. Maar hadden ze daar niet veel eerder mee moeten beginnen? Eind 2021 stonden verschillende inflatie-indicatoren al ver boven de gewenste 2,0% en was er sprake van een opwaartse trend.
Op dat moment riep Janet Yellen, minister van financiën in Amerika, dat de inflatie een tijdelijk fenomeen zou zijn. In maart 2024 gaf zij aan hier spijt van te hebben. “Ik heb spijt van mijn uitspraak dat de inflatie een tijdelijk fenomeen zou zijn. De inflatie is gedaald, maar ik denk dat tijdelijk voor de meeste mensen een paar weken of maanden betekent. Het heeft langer geduurd dan dat.”
Wat wil ik hier precies mee zeggen?
Vooral dat uitspraken van beleidsmakers van de Amerikaanse overheid of de Federal Reserve vaak ook niet te vertrouwen zijn. Janet Yellen sprak in 2021 natuurlijk met een dubbele agenda. Zij hoopte uiteraard wel dat de inflatie een tijdelijk fenomeen zou zijn, maar zij moet dat soort dingen vooral roepen om te hopen dat mensen het gaan geloven.
Als de consument gelooft dat het een tijdelijk fenomeen is, dan ontstaat er in ieder geval geen paniek.
Nog zo’n interessante misser kwam van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Die zei in juli 2020 (COVID-19 pandemie) het volgende: “We denken niet eens aan het nadenken over het verhogen van de rentes.”
Ongeveer anderhalf jaar later begon de Amerikaanse centrale bank aan de meest agressieve rentecampagne uit zijn geschiedenis.
Wat is de moraal van het verhaal?
Zelfs de slimste koppen weten vaak niet wat er op macro-economisch niveau staat te gebeuren. De economie is een onvoorspelbaar beestje. Iedereen rekende vorig jaar na de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve op een recessie, maar die kwam niet.
Nu heeft iedereen een recessie uit zijn hoofd gezet, maar zien we de eerste voorzichtige verzwakking van de Amerikaanse consument en in het verlengde daarvan de economie en de arbeidsmarkt.
Zou de recessie dan toch nog komen? Dat is lastig te voorspellen.
Vooralsnog ziet het er goed uit voor bitcoin als we naar de tweede helft van 2024 kijken. De Europese centrale bank (ECB) maakt zich op voor zijn eerste renteverlaging van deze cyclus en ook de Federal Reserve zal niet enorm lang meer op zich laten wachten.
Daarmee zullen de economische omstandigheden verder verzachten, wat een gunstig scenario schetst voor het eventuele vervolgen van de bullmarkt in H2 2024. Dan is zelfs een bitcoin koers van 100.000 dollar mogelijk.
Om bitcoin een kans te geven op die koers is het belangrijk dat de Amerikaanse economie niet een een zware recessie terechtkomt. Dat kan op de korte termijn nog roet in het eten van de bullmarkt gooien.
Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 2.300 mensen gingen je voor!
Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.