Waarom uitzoomen cruciaal is voor iedere BTC-investeerder
Foto: Ground Picture/Shutterstock
Veel mensen zien bitcoin (BTC) als een onvoorspelbare crypto die voortdurend in prijs schommelt. Daar heb ik dé oplossing voor in de vorm van een model. Het Bitcoin Power Law-model onthult een fascinerende langetermijntrend die de volatiliteit in een geheel ander daglicht stelt. Ontdek waarom de prijs nooit door een stijgende ondergrens zakt en hoe bitcoin over decennia een verrassend consistente groei laat zien. Begrijp waarom de dagelijkse pieken en dalen minder belangrijk zijn dan je denkt. Ik neem je mee.
Het Power Law-model onthult bitcoin’s stabiliteit
Het Bitcoin Power Law-model biedt een waardevol perspectief om de prijsbewegingen van bitcoin beter te begrijpen. Het model werd het leven in geroepen door Giovanni, beter bekend als BitPoseidon. Het Bitcoin Power Law-model benadrukt dat de prijs van bitcoin op de lange termijn een duidelijke trend volgt. Het model toont drie trendlijnen. Eén daarvan acht ik als de belangrijkste: de support. Deze rode lijn toont de ondergrens waar de prijs historisch gezien nooit doorheen zakt. Deze ondergrens stijgt gestaag en weerspiegelt de groeiende adoptie en waarde van bitcoin als technologisch en financieel fenomeen. Dit betekent dat, ondanks scherpe correcties of crashes, de fundamentele waarde van bitcoin blijft toenemen.
Tegelijkertijd definieert het model een paarsgekleurde bovengrens die aangeeft wanneer de prijs oververkocht raakt, wat vaak leidt tot prijscorrecties. De beweging binnen deze grenzen (de groene trendlijn) verklaart waarom bitcoin op korte termijn volatiel lijkt, terwijl de langetermijntrend duidelijk opwaarts gericht is. Veel mensen interpreteren de waarde van bitcoin in mijn ogen verkeerd omdat ze zich richten op de korte-termijnvolatiliteit. Ze zien de prijs van de grootste crypto op de markt voortdurend omhoog en omlaag gaan en concluderen daaruit al snel dat het een onvoorspelbaar en speculatieve activa is. Deze focus op dagelijkse schommelingen doet echter geen recht aan het bredere plaatje dat bitcoin in zijn mars heeft. Dit model, inmiddels zes jaar geleden geïntroduceerd, toont dat weldegelijk.
Een conservatieve blik op de bitcoin-grafiek doet wonderen
Hoewel de prijsschommelingen groot lijken, laat het model zien dat de waardeontwikkeling van bitcoin op lange termijn best voorspelbaar is. Op een logaritmische schaal wordt duidelijk dat de groei vrijwel lineair is. Iets waarvan je nu waarschijnlijk denkt dat het onmogelijk is voor een volatiele activa als bitcoin. Dit betekent echter dat de schijnbaar chaotische prijsbewegingen deel uitmaken van een consistent patroon, aangedreven door fundamentele factoren zoals de schaarste van bitcoin. Het negeren van de volatiliteit wordt logisch als je dit bredere perspectief begrijpt. Bitcoin bevindt zich 15 jaar na oprichting nog in een vroege fase van wereldwijde adoptie. En zoals bij andere technologie revoluties zijn de vroege groeifasen vaak gekenmerkt door sterke prijsschommelingen. Beleggers die zich richten op de ondergrens van het model zien dat bitcoin over decennia aanzienlijke waarde opbouwt, ongeacht tussentijdse prijspieken en -dalen.
Het Bitcoin Power Law-model moedigt je aan om voorbij de dagelijkse prijsschommelingen te kijken en de langetermijntrend te begrijpen. Het benadrukt dat de ondergrens een veel betere indicator is van de fundamentele waardeontwikkeling van bitcoin. Door in te zien dat bitcoin zich binnen een structureel stijgende bandbreedte bevindt, wordt het duidelijk dat de korte-termijnprijs minder relevant is. Het echte verhaal zit in de consistente, decennialange groei die het model onthult. Deze visie wordt visueel duidelijk in de grafiek onderstaand, waarbij ik je graag wil wijzen op de rode support-lijn. Dat is de trendlijn waar bitcoin in zijn geschiedenis niet onder breekt. Je zult zien dat bitcoin op logaritmische schaal, waarbij de prijs vertienvoudigt wordt vertoont op de Y-as, de echt bitcoin prijs laat zien.
Bitcoin op $1 miljoen zien we sneller dan men denkt
Uit dit model komt de volgende prognose voor de komende jaren. Zo zal de bitcoin-prijs niet eerder dan 2021 en niet later dan 2028 $100.000 per bitcoin bereiken. Daar heeft het model al laten zien dat het juiste prijsgemiddeldes kan schetsen. Verder zal na 2028 zal de prijs nooit meer onder de $100.000 komen, aldus het support-niveau. De tweede voorspelling is dat de BTC-prijs niet eerder dan halverwege 2028 en niet later dan 2037 $1.000.000 per bitcoin bereikt. Vervolgens zou na 2037 de prijs nooit meer onder de $1.000.000 zakken.
Dat betekent dat bitcoin op zijn vroegst over 3,5 jaar de $1 miljoen bereikt. Bizar, toch? Absoluut, maar trap er niet in. Blijf bij de realiteit en ga uit van de conservatieve ondergrens. Een bitcoin-prijs van $1 miljoen over 12 jaar is nog steeds een prachtige uitgangspositie. Dit is dus waarom bitcoin echt niet zo volatiel is dat het lijkt of geroepen wordt. Zoom uit en focus je op het brede plaatje. Bitcoin gaat, los van de dagelijkse gekte, op lange termijn echt wel omhoog. Een model als deze is daarin de ideale houvast. Kijk naar de minimale ondergrens als uitgangpunt voor de bitcoin-prjis en ride the wave. We houden onze volgers op de hoogte, volg ons gratis op Whatsapp.
Bitvavo telt af naar nieuw jaar: Iedereen ontvangt gratis crypto
Klaar om in te stappen tijdens deze, nu al, historische bitcoin rally? Bitvavo geeft nieuwe gebruikers tijdelijk direct €10 gratis crypto naar keuze. Of je nu geïnteresseerd bent in bitcoin, ethereum of een andere cryptomunt – jij bepaalt. Voor bestaande gebruikers, verloot Bitvavo elke week duizenden euro’s.
Registreer je vandaag bij Nederlands grootste handelsplatform Bitvavo en pak direct je crypto-cadeau uit en ontvang direct €10 crypto.
🎙️Nieuw: Van Nederlander met 600eu per maand tot ware bitcoin-veteraan op Ibiza: “Dit is pas het begin”... Luister nu de podcast