Van Domino’s tot NFL: ‘Steeds meer bedrijven bieden crypto-salaris aan
Foto: Studio.G photography/Shutterstock
In een evoluerende economie experimenteren steeds meer werkgevers en werknemers met het uitbetalen van salarissen in bitcoin (BTC). Het idee wint al enige tijd populariteit, voornamelijk in de crypto- en IT-sector. In dit column kijken de beweegredenen achter deze opvallende keuze. Want als we eerlijk zijn klinkt het nog erg futuristisch, al biedt deze betalingsmethode diverse voordelen die zowel werknemers als werkgevers kunnen aanspreken.
Bitcoin als bescherming tegen inflatie en bewaking van de koopkracht
Een van de meest overtuigende redenen om je salaris in bitcoin te ontvangen, is de bescherming tegen inflatie. De traditionele valuta’s zoals wij ze kennen (denk aan de euro/dollar/pond) kunnen in waarde dalen door diverse economische factoren, daar waar bitcoin een beperkte voorraad heeft. De maximale hoeveelheid van 21 miljoen munten maakt de digitale coin een stuk minder gevoelig voor inflatoire druk. Door je salaris in bitcoin te ontvangen, kun je je koopkracht beter behouden op de lange termijn. Iets waar de gewone burger steeds meer behoefte aan heeft, gezien de stijgende prijzen van alledaagse goederen zoals boodschappen.
Daarnaast biedt bitcoin een hoge mate van financiële autonomie. Transacties kunnen namelijk zonder tussenkomst van banken of andere financiële instellingen worden uitgevoerd. Dat leidt tot lagere transactiekosten en snellere betalingen, vooral bij internationale overboekingen. Dit is bijzonder voordelig voor bedrijven met een wereldwijd personeelsbestand. Bovendien kan het ontvangen van salaris in bitcoin bijdragen aan een verbeterde financiële inclusie, aldus het bitcoin-nieuws. In regio’s waar toegang tot traditionele bankdiensten beperkt is, kunnen werknemers via bitcoin toch betalingen ontvangen en verrichten, wat de economische participatie vergroot. Het is iets dat voor de zogeheten remittances veel gebruikt wordt. Daaronder verstaan we de mensen die geld sturen naar familie in het thuisland, die vaak geen toegang hebben tot het bankencircuit.
Financiële (on)zekerheid met bitcoin-salaris?
Een ander voordeel is de transparantie en consistentie van de blockchain. Het feit dat de blockchain niet zomaar veranderd kan worden vermindert het risico op fraude. Daarnaast biedt het zowel werkgevers als werknemers een duidelijk overzicht van betalingsgeschiedenis, wat op den duur weer bijdraagt aan wederzijds vertrouwen. Niemand is in dit systeem afhankelijk van een centrale partij die iets met de uitbetalingen kan sjoemelen. De salarisstroken staan immers vastgesteld in smart contracts.
Zo wordt op basis van het aantal gewerkte uren/getekende contract door beide partijen de uitbetaling geregeld. Geen enkele entiteit kan daar iets aan veranderen, waardoor eerlijkheid voor beide partijen gegarandeerd is. Tot slot zijn er steeds meer investeerders die hun spaargeld sparen in bitcoin, in plaats van een fiat-valuta als de euro. Voor diegene die direct willen investeren in bitcoin voor zijn waardestijging en inflatiebescherming, heeft hier een goede keuze aan.
Bitcoin nog altijd loon in natura, dit zijn de valkuilen
Ondanks alle mooie voordelen zijn er zeker ook uitdagingen verbonden aan het ontvangen van je salaris in bitcoin. Een belangrijke ‘probleem’ is de volatiliteit van de crypto. De grootste crypto uit de sector mag dan weliswaar al 15 jaar oud zijn, maar de koersschommelingen zijn voorlopig nog geen verleden tijd. De bitcoin-prijs kan immers nog sterk fluctueren, wat betekent dat het bedrag dat je ontvangt in fiatwaarde kan variëren. Dit kan financiële planning bemoeilijken, vooral voor degenen die afhankelijk zijn van een stabiel inkomen.
Daarnaast zijn er juridische en fiscale aspecten om rekening mee te houden. In Nederland is het weldegelijk wettelijk toegestaan om een deel van het salaris in bitcoin uit te betalen. Echter hangt dit wel van strenge voorwaarden af. Volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) moet het netto minimumloon namelijk in euro’s worden uitbetaald. Het deel dat boven dit minimum zit mag in natura, zoals in bitcoin, worden betaald. Daarnaast wordt bitcoin fiscaal gezien nog altijd beschouwd als loon in natura. Dat betekent dat de waarde op het moment van uitbetaling moet worden omgerekend naar euro’s voor de loonheffingen.
Een bekend bedrijf dat hier actief mee bezig is, is Domino’s Pizza. Een erg populaire keuze is het nog niet: slechts duizend mensen maken gebruik van de optie. In de sportwereld wint het fenomeen meer terrein. Diverse atleten kiezen voor een bitcoin-salaris. Het bekendste verhaal is die van NFL-speler Russel Okung, die in 2020 als een van de eerste begon met een bitcoin-salaris. Hij liet zijn werkgever een deel van zijn loon van $13 miljoen uitbetalen in de crypto. Dat heeft hem naar verluidt een fortuin opgeleverd, gezien gestegen BTC-prijs in de laatste vier jaar. Of het fenomeen in de toekomst zo populair wordt dat jij en ik Okung na zullen doen, is nog maar de vraag. Wel ben ik van mening dat steeds meer werkgevers én werknemers het zullen overwegen nu bitcoin een sterke stijging doormaakt in prijs en adoptie.
🚨 Dit is de impact van Trump voor crypto, en hier kan de koers heen: Luister de podcast nu of sla ‘m op