Foto: Dmitry Demidovich / Shutterstock
Is “decentraal of centraal” de sleutel tot massa-adoptie van cryptocurrency? Web 3.0, het nieuwe, decentrale, internet staat voor de deur en lijkt de ideale partner voor massa-adoptie van crypto. Maar de race voor centrale cryptoregulering versnelt ook. Wie gaat het winnen?
Crypto in 2021
2021 was een baanbrekend cryptojaar. Toonaangevende bedrijven zoals Tesla en Microstrategy kochten voor miljarden aan bitcoin; grote banken zoals JP Morgan en de Bank of America werden actief in crypto. En in El Salvador werd Bitcoin een wettig betaalmiddel. De Metaverse, Non-fungible tokens (NFT’s) en Decentralized Finance (DeFi) hebben de trend gezet en ontwikkelen zich de komende jaren verder tot volwassen markten. The sky is the limit.
De cryptogesprekken gingen van Bitcoin ook naar andere, bekende projecten zoals Ethereum 2.0 (ETH), Solana (SOL), Avalanche (AVAX) en Central Bank Digital Currencies (CBDC). Je zou dus denken dat de massa-adoptie van crypto al in volle gang is. Maar dat is in mijn optiek niet zo. Alhoewel indrukwekkend, vind ik de cryptomarkt nog lang niet volwassen en is er nog lang geen massa-adoptie. Ik zie echter één project dat de mogelijkheid heeft om crypto naar het dagelijkse leven van iedereen te brengen: Web 3.0.
Het nieuwe internet
Web 3.0 is de opkomende derde generatie van internet, waar websites en apps informatie op een slimme en een menselijke manier verwerken. In Web 3.0 staan blockchain en crypto centraal. Door blockchain is het Web 3.0 decentraal en zijn er steeds minder centrale partijen nodig om zaken te regelen. Net zoals het huidige Web 2.0, krijgt iedereen ermee te maken. We zijn immers allemaal afhankelijk van het web. En ik denk dat die afhankelijkheid alleen maar groter wordt. Wil je meer over Web 3.0 weten, ga dan naar het artikel in de kennisbank voor meer over Web 3.0.
Er zijn nu bijna 5 miljard actieve internetgebruikers. Web 3.0 wordt de nieuwe internetstandaard. Al deze gebruikers krijgen dagelijks met blockchain- en crypto te maken. Zelfs als ze zich er niet bewust van zijn. Web 3.0 lijkt dus de perfecte springplank voor massa-adoptie van crypto.
Of toch niet? Het succesvolle 2021 zette helaas de positieve trend niet door. Na de eerste pioniers, zoals Tesla en El Salvador nam het crypto-enthousiasme af. Waar we op hoopten – veel meer volgers – bleef uit. Een veelgehoorde reden voor de stagnatie is het gebrek aan cryptoregelgeving. China heeft crypto verboden. El Salvador deed het tegenovergestelde. Veel landen hebben nog helemaal geen regulatie. Pas als er duidelijke regels komen, gaan banken en bedrijven massaal into the crypto. Investeren in crypto is nu te risicovol en te onzeker hoor ik vaak.
Ondanks de massa-adoptie van internet en het geweldige, decentrale Web 3.0, waar blockchain en crypto centraal staan, is het naar mijn mening toch echt wachten op de centrale partijen die gaan zorgen voor duidelijke cryptoregulering.
Wat gaat dit jaar brengen?
Wat brengt 2022? Dit jaar komt de discussie en besluitvorming over cryptoregulering goed op gang. In grote landen zoals Rusland, India en Turkije wordt de richting steeds duidelijker. Ook Europa doet mee en de VS heeft het cryptodebat gestart. Enkele landen, bijvoorbeeld Brazilië en Mexico, hebben zelfs haast. Ze willen graag snel crypto reguleren om zo de fintech economy stimuleren.
Decentraal en centraal
Het gaat naar mijn idee dan ook niet de over de discussie “decentraal óf centraal”, maar het is juist “decentraal én centraal”. Juist door de combinatie van centrale regulatie en de potentie van het decentrale Web 3.0, denk ik dat de massa-adoptie goed op gang komt. 2022 wordt een spannend jaar. De echte Bitcoin die hards zullen alleen geloven in het decentrale systeem. Ikzelf bekijk het vanuit de praktische kant, waarbij decentraal én centraal goede maatjes zullen zijn. Van welke kant bekijk jij het? En wat is volgens jou nog meer nodig voor massa-adoptie van crypto?