Foto: tunasalmon/Shutterstock
Er valt binnen de crypto markt een serieus rendement te behalen voor investeerders die het aandurven om de grote volatiliteit te trotseren. Echter, dit is niet voor iedereen weggelegd. Het investeren in cryptocurrencies, of zelfs het handelen erin, vergt veel tijd en kennis die lang niet iedereen heeft.
Voor die mensen zijn er gelukkig een aantal andere opties. Zo kan iemand die blootstelling wilt aan de cryptomarkt, maar zichzelf niet genoeg vertrouwt om een investering te doen, dit uit handen geven aan anderen in bijvoorbeeld een beleggingsfonds. Een van de partijen die dit soort fondsen aanbiedt is het Nederlandse BlockchainTraders.
Crypto Insiders mocht onlangs een van de oprichters van BlockchainTraders, Justin Kool, aan de tand voelen over deze fondsen. Hoe werkt het precies en wat kunnen mogelijke investeerders verwachten? Dit en nog veel meer lees in het exclusieve interview met Justin van BlockchainTraders!
Welkom Justin! Zou je jezelf kort voor de lezer kunnen voorstellen? Wat is je achtergrond en wat deed je voordat in de crypto terecht kwam?
Tijdens mijn studie kwam ik voor het eerst met bitcoin in aanraking. Dat was in 2014, toen had ik voor het eerst bitcoin gekocht voor rond de 280 euro. Ik had er toen nog niet veel research naar gedaan, eigenlijk wist ik er nog helemaal niks over.
Aan het begin van 2017 begon bitcoin wat meer waard te worden. Toen ben ik er ook meer research naar gaan doen. Destijds raakte ik ook geïnteresseerd in ethereum, deze kocht ik zo rond de 30 euro. Vanaf toen ben ik er actief mee aan de slag gegaan. Ik vond de achterliggende technologie zo interessant dat ik toen mij toen ook ben gaan verdiepen in het minen en mining computers ben gaan maken.
Het begon met twee GPU miners met zes kaarten erin. Toen minede je daarmee 3 tot 4 ether per week, dus dat was best leuk en ondanks dat de prijzen veel lager waren was het best wel winstgevend. Dat is toen een beetje uit de hand gelopen. In korte tijd hadden we een redelijke mining farm met 25 van dat soort computers met GPU’s. Deze uit de hand gelopen mining farm zette ik op met mijn compagnon Michiel van der Steeg.
In die tijd werkte ik ook nog bij een consultancy bedrijf. in 2017 verdiende we eigenlijk meer met cryptocurrencies dan met de banen die we toen hadden. Toen maakte Michiel en ik de keuze om hier werk van te maken, we dachten: “Moeten we hier niet iets in gaan beginnen?”
Veel mensen kwamen destijds naar ons toe en vroegen of we voor hen konden beleggen. Je kan echter niet zomaar voor anderen beleggen, maar we dachten wel dat daar een markt voor was. Toen waren er ook niet veel bedrijven die dat al deden. Toen zijn we eigenlijk in het diepe gesprongen en hebben we BlockchainTraders opgericht en een van de een eerste Nederlandse crypto beleggingsfondsen geopend.
“Veel mensen kwamen destijds naar ons toe en vroegen of we voor hen konden beleggen. Je kan echter niet zomaar voor anderen beleggen, maar we dachten wel dat daar een markt voor was.”
Dit was toch iets lastiger dan we dachten, door alle juridische structuren en juridische documentatie die je moet hebben om te gaan beleggen voor anderen. Uiteindelijk is het allemaal gelukt en zijn we gestart met een klein groepje klanten. Een aantal mensen waarvan we wisten dat ze interesse hadden om in crypto investeren. We begonnen in 2018 toen de markt vrij slecht presteerde, maar we deden het beter dan de markt en sindsdien zijn we langzaam steeds verder gegroeid.
Vanaf 2019 werd het wat makkelijker, omdat de markt weer beter presteerde. Vanaf 2020 zagen we al helemaal dat hoe beter het gaat met de markt, hoe meer interesse er ontstaat bij particulieren en bedrijven om in crypto te beleggen.
Mensen die bij jullie willen beleggen hebben de keuze tussen twee verschillende fondsen? Het Growth Fund en het Liquidity Fund. Zou je iets kunnen vertellen over deze fondsen?
We zijn begonnen met het Growth Fund in 2018. Dat fonds is een directionele belegging, het fonds groeit dus mee met de markt. Voor ongeveer 50% van dat fonds kopen we op lange termijn fundamenteel sterke cryptocurrencies, grotendeels bitcoin, ethereum en daarnaast ook kleinere disruptieve / innoverende cryptocurrencies. In totaal bestaat het portfolio uit ongeveer 25 cryptocurrencies.
Met het andere deel van het portfolio traden we actief. Deels op basis van algoritmische bots en deels lange termijn trades die Michiel en ik zelf maken. Hiermee zorgen we er voor dat als de markt daalt, ons fonds niet zo hard daalt als de markt, maar dat als de markt stijgt we wel volledig mee stijgen. Als je kijkt naar de afgelopen drie jaar dan hebben we het 27% beter gedaan dan de markt.
Het andere fonds is vorig jaar ontstaan, veel klanten hadden hoge rendement gemaakt met het Growth Fund en we wilden hen ook een optie wilden geven om deze winst weer opnieuw te laten renderen, maar zonder de risico’s die je wel hebt in het andere fonds als de markt weer gaat dalen. We wilden dus eigenlijk een marktneutraal alternatief aanbieden. Dat is het Liquidity Fund geworden.
De strategie die we daar hebben is het kopen van stablecoins, alleen fully backed stablecoins. Bijvoorbeeld USDC, BUSD, USDT. Deze lenen we uit aan DeFi applicaties. We voorzien liquidity pools bij DeFi applicaties van stablecoin liquiditeit. Daardoor krijgen we marge over alle trades die hierin worden gemaakt en daarnaast krijgen we commissie voor het aanbieden van die liquiditeit.
Normaal gesproken als je liquiditeit biedt aan bijvoorbeeld Uniswap dan zou je daar een jaarlijks rendement mee kunnen behalen van 8%. Maar als je continu op zoek gaat naar de DeFi applicaties die het hogere rendement aanbieden en hier wekelijks tussen verandert dan kun je dat rendement opkrikken naar zo’n 15% tot 25%. Dat is eigenlijk wat we daarmee doen. We zijn continu liquiditeit aan het leveren aan verschillende DeFi applicaties.
“Als je continu op zoek gaat naar de DeFi applicaties die het hogere rendement aanbieden en hier wekelijks tussen verandert dan kun je dat rendement opkrikken naar zo’n 15% tot 25%.”
Met dit fonds zijn we ook niet van de crypto mark afhankelijk. Doordat we liquiditeit leveren en steeds veranderen tussen DeFi applicaties kunnen we een mooi stabiel rendement maken. Met het Liquidity Fund heb je geen hoge pieken, maar ook geen diepe dalen. Je maakt stabiel rendement van meer dan een procent per maand.
Waarom zou iemand die de ambitie heeft om te investeren in cryptocurrencies voor BlockchainTraders moeten kiezen? Wat zijn de voordelen van het beleggen via jullie, in plaats van het bijvoorbeeld gewoon zelf doen?
Dat zijn eigenlijk meerdere zaken. Veel mensen hebben geen zin om zelf uit te zoeken hoe ze crypto moeten kopen, welke crypto ze moeten kopen en welke strategie ze moeten aanhouden. Wij nemen eigenlijk alles uit handen. Mensen maken geld naar onze stichting over, daarmee kopen ze participaties in een fonds. Ze kunnen daarnaast precies zien hoeveel rendement er behaald wordt en hoe er belegd wordt. Iedere klant heeft toegang tot zijn eigen online portaal account waarin alle zaken rondom je belegging te volgen zijn. Mensen weten dus precies wat er met hun geld gebeurt
Ook wordt er door ons actief gewerkt. We analyseren de markt 24/7 en hebben een historisch rendement behaald dat een stuk beter is dan wat de markt zelf doet. Heel veel mensen hebben geen zin of geen tijd om in de crypto markt te stappen, maar willen wel profiteren van de mogelijkheden die het biedt. Dan zijn wij eigenlijk de uitgelezen partij daarvoor.
“We analyseren de markt 24/7 en hebben een historisch rendement behaald dat een stuk beter is dan wat de markt zelf doet.”
Er zijn ook mensen die zelf al wel actief zijn met het beleggen in crypto’s, maar ook hun kansen en risico’s willen spreiden door wat geld bij een fonds neer te leggen.
Daarnaast hebben we natuurlijk ook het Liquidity Fund, omdat dat zo’n specifieke strategie is, wat continu gemonitord moeten worden en waar je heel uitgebreide kennis voor moet hebben, is dat ook erg aantrekkelijk voor klanten. Als je in het dagelijks leven nog werkt is het in de praktijk heel erg moeilijk om een vergelijkbaar rendement te behalen met zo’n strategie. Daarnaast levert de strategie meer rendement op dan aandelen of vastgoed terwijl de risico’s vergelijkbaar zijn.
Wie kunnen zich aanmelden bij BlockchainTraders. Zijn jullie eigenlijk voor iedereen toegankelijk?
Er is wel een instapdrempel, die is op dit moment 100.000 euro. Die instapdrempel wordt ons opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In eerste instantie hadden we zelf een lagere instapdrempel gewild aangezien we ons fonds zo toegankelijker konden houden en aan meer mensen zouden kunnen aanbieden.
Echter zorgt deze instapdrempel er wel voor dat we iedereen persoonlijke aandacht kunnen geven. Dat wordt een stuk lastiger als die drempel lager ligt, bijvoorbeeld op 1.000 euro en je hierdoor veel meer klanten hebt. Wij kennen al onze klanten persoonlijk, iedereen kan altijd terecht bij ons voor vragen en iedereen kan ook persoonlijk bij ons langskomen voor een kop koffie.
Voor meer informatie over BlockchainTraders kun je terecht op onze bedrijfspagina. Ook kun je onze review van het Nederlandse crypto beleggingsfonds hier lezen.