Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Roy van Krieken Roy van Krieken Roy van Krieken
7 min. leestijd
Columns

Interview: De toekomst van de stablecoin markt en de rol van DUCA

Een gloednieuw Nederlands crypto bedrijf, DUCATA, komt met een nieuwe soort stablecoin die de grootste problemen die op dit moment bij deze soort cryptocurrencies spelen op zou moet lossen. Crypto Insiders had onlangs het privilege om te spreken met de oprichter van DUCATA, Patrick Huisinga. 

We voelden hem uitgebreid aan de tand over de stablecoin markt van dit moment en in de toekomst, wat de stablecoin van DUCATA inhoudt, hoe het precies werkt en waarom elke crypto gebruiker geïnteresseerd zou moeten zijn. Dit en nog veel meer lees je in dit exclusieve interview.

TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom

Wat is DUCA?

Patrick is van oudsher ondernemer. Al ruim 20 jaar houdt hij zich bezig op het snijvlak van innovatie en online productontwikkeling, totdat hij zo’n vijf jaar geleden met de wereld van crypto in aanraking kwam. “Ik zag eigenlijk meteen wat voor een geweldige omgeving het was. En hoe het ook nog in de kinderschoenen stond. Dit is een space die zoveel potentie heeft, en het is nog zo vroeg. Hier liggen hele mooie kansen. Laten we eens kijken of we daar iets mee kunnen gaan doen.”

Patrick van DUCATA ziet ook duidelijk de belangrijke rol van de stablecoin markt. Maar volgens hem staat deze markt momenteel bol van de problemen. Problemen die DUCATA, met hun eigen DUCA stablecoin, hoopt op te lossen: “Van oudsher zijn stablecoins natuurlijk echt bedoeld voor het in- en uitstappen van de crypto markt met fiatgeld. Daarvoor heb je het liefst iets stabiels nodig. Maar dat is niet wat de echte potentie van stablecoins is. 

Het zijn eigenlijk een van de meest fundamentele activa binnen crypto, want je kunt niet een alternatief economisch systeem creëren als je niet op de een of andere manier stabiele waarde daarin weet te creëren. Dit wordt momenteel gedaan door heel gecentraliseerde partijen waarvan hun stablecoins zijn gedekt met fiatvaluta zoals de dollar. Dat is een praktische tussenstap, maar het is geen permanente oplossing voor de fundamentele uitdaging zoals wij die zien. En dat is om echt volledig binnen de crypto een stabiele waarde te bewerkstelligen.” Volgens Patrick is dat waar de toekomst van stablecoins ligt en uiteraard ook hoe zij zelf deze toekomst zouden willen vormgeven.

Volgens Patrick is DUCA ook meer dan alleen stablecoin, maar ook een zogeheten safe asset. Dit is wat Patrick bedoelt met deze term: “Dat is een native token die een hele stabiele waarde heeft, zelfs stabieler dan een euro of een dollar, die vervolgens ook is beschermd tegen inflatie en die uit zichzelf een rendement genereert, dus zonder dat je DUCA moet staken. Dat is wat ons betreft echt waar de toekomst ligt.

De ondergang van Terra (LUNA)

Het eerste waar veel mensen tegenwoordig aan denken als ze ‘algoritmische stablecoin’ horen is helaas Terra (LUNA) en UST. Dit project verloor de koppeling met de achterliggende activa, de dollar, en stortte volledig in. Wij vroegen hoe DUCA ervoor zorgt dat dit bij hen niet kan gebeuren. Volgens Patrick is een dergelijk scenario bij DUCA eigenlijk uitgesloten. DUCA is dan wel net als UST een algoritmische stablecoin, maar dat wil absoluut niet zeggen dat het ook op dezelfde manier werkt als UST.

Mensen denken omdat UST een algoritmische stablecoin was, alle algoritmische stablecoins niet functioneren. Dat is te kort door de bocht. UST had simpelweg een enorm slecht model. Daar werd ook al op voorhand voor gewaarschuwd. Het antwoord is dan ook heel simpel: zorg voor een beter model en laat het uitvoerig  testen en auditen. 

DUCA heeft een breed scala aan veiligheidsmechanismen die bedoeld zijn om de stabiliteit van DUCA te waarborgen. UST had bijvoorbeeld totaal geen onderpand, maar alle waarde die op DUCA gecreëerd wordt, wordt opgeslagen. Wij hebben zelfs overcollateralization. Dat betekent dus dat er altijd meer waarde bestaat dat onder DUCA ligt dan dat er aan DUCA uitgegeven wordt.”

Daarnaast werkt het team van DUCATA al jaren aan de DUCA stablecoin. Zij laten het model dat ze gebouwd hebben ook controleren, of auditen, door externe partijen. Dit om te controleren of het systeem ook echt onder alle denkbare omstandigheden stabiel blijft, hetgeen bij UST uiteraard niet werd gedaan met alle gevolgen van dien. “Het is getest en geaudit. Dat geeft gewoon een onafhankelijke zekerheid die extreem belangrijk is. Daarom heeft het ook al vierenhalf jaar geduurd om tot dit punt te komen.”

Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren

De voordelen van DUCA

DUCA heeft als revolutionaire stablecoin, en zelfs als wellicht de allereerste echte safe asset, een aantal grote voordelen waar elke gebruiker van kan genieten. DUCA is zoals al eerder gezegd volledig decentraal. Het is dus niet kwetsbaar voor censorship of manipulatie door een centrale entiteit. Daarnaast heeft DUCA een uiterst stabiele waarde.

“Je kunt er dus echt je geld in parkeren, voor de korte en lange termijn, zonder dat je het risico loopt dat je die waarde verliest. De euro is in de afgelopen anderhalf jaar een procent of 20 in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Iedereen heeft dat ingeleverd. Doordat wij werken met een mandje van zes verschillende valuta kunnen we dat soort fluctuaties neutraliseren.”

Dat niet alleen. Bij DUCA gaat er ook nog eens een inflatiecorrectie overheen. Mocht er sprake zijn van een inflatie van 10%, dan wordt dit percentage bij DUCA volledig gecompenseerd. “Je hebt dus een waarde die daadwerkelijk zijn koopkracht bewaart. Als je nu voor 1 DUCA een kilo bananen kan kopen, dan is het idee dat je over 20 jaar nog steeds een kilo bananen kan kopen met 1 DUCA.” 

Alsof dat nog niet genoeg is geeft DUCA ook rente, of yield. Dit krijgen gebruikers al zonder dat zij hiervoor hun DUCA moeten vastzetten in staking contracten. Volgens Patrick moet je bij deze rente al snel denken aan 12% of zelfs meer per jaar. “Als je dit vergelijkt met risicovolle investeringen dan is het rendement van een hele stabiele waarde, dat eigenlijk geen risico kent, extreem hoog. Dat plaatst DUCA op dit moment ver boven de concurrentie.

The DUCATA project

Hier stopt het niet. DUCA is pas de eerste stap in een project dat enorm ambitieus is. Dit noemt Patrick zelf ‘the DUCATA Project’ genoemd. Dit meerjarige project beoogt om een alternatief te bieden voor het huidige economische systeem wereldwijd. DUCA is hierin de allereerste stap. Dit alternatief bestaat momenteel nog niet en dat zorgt ervoor dat mensen wereldwijd niet de keuze hebben om uit het bestaande economische systeem te stappen. DUCA is de eerste stap om dit voor mensen mogelijk te maken.

Vervolgens is het  plan om een gereguleerde bank te bouwen die gebruik maakt van DUCA. Dit om dus een alternatief voor het bestaande bankensysteem, met alle problemen die hiermee gemoeid gaan, te creëren. “Over twee tot drie jaar zal deze nieuwe stap in volle gang zijn.”

Vervolgens zal de volgende fase beginnen wat Patrick omschrijft als ‘Social Capitalism’. Hier zal deze nieuw opgezette financiële infrastructuur de basis vormen voor een alternatief economisch model, gebaseerd op financiële inclusiviteit en stabiliteit. Waar sociale waarde op de eerste plaats komt en winst erna. “Het begint met ambitie.” 

Private sale

Voor mensen die enthousiast zijn geraakt van het verhaal van Patrick en DUCATA is er goed nieuws. Er loopt op dit moment namelijk een private sale waaraan iedereen kan meedoen. Op de website van DUCATA kun je je eenvoudig aanmelden en participeren kan al vanaf slechts €500. 

De lancering van DUCA zal volgens Patrick plaatsvinden in Q2 van het volgende jaar. Wacht dus niet te lang!

Wil je meer weten over DUCA neem dan ook een kijkje op de bedrijfspagina en DUCATA review op Crypto Insiders. Uiteraard kun je ook terecht op de website van DUCATA.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt - de bizarre resultaten
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt – de bizarre resultaten
Advertentie

Trending Columns nieuws

Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Column
Thom Derks
Columns 19/01/2025
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
Column
Timo Bult
Columns 20/01/2025
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Column
Indy Rottier
Columns 20/01/2025
Advertentie