Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
6 min. leestijd
Columns

Hoe QUASAR de circulaire economie mogelijk maakt

hoe_quasar_de_circulaire_economie_mogelijk_maakt

QUASAR is de ideale oplossing om de ‘Internet of Things’ economie te verbinden met de traditionele financiële systemen. Door digitale portemonnees te verstrekken aan IoT-apparaten, kunnen deze apparaten betalingen verrichten en ontvangen met minimale transactiekosten en tegen hoge snelheden. Interessant is dat dit een geweldige enabler is voor de overgang naar een circulaire economie, een nieuw economisch model dat zowel ambitieus als erg nodig is, maar ook praktisch! In deze blog leggen we uit hoe QUASAR ons kan helpen dit te realiseren.

Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren

De circulaire economie

De beste manier om uit te leggen wat een circulaire economie is, is door het te vergelijken met onze huidige lineaire economie. In ons huidige economische systeem onttrekken we in een steeds hoger tempo grondstoffen aan onze planeet, en maken we er een product van dat we na gebruik meestal weer weggooien. Vanuit het perspectief van een individu of organisatie lijkt dat efficiënt. Als we echter uitzoomen naar een mondiaal niveau zien we dat dit geen duurzame aanpak is.

Om diezelfde individuen en organisaties te laten bloeien, hebben we een economisch systeem nodig dat binnen onze planetaire grenzen opereert. Een circulaire economie is een economie die afvalvrij en veerkrachtig is door de waardeketen circulair en gesloten te maken. Dit is een nieuw economisch model dat zowel ambitieus als praktisch is. Het ontwerpen van de economie op een manier die ecosystemen herstelt, ambitieus is met haar innovatie, en impact heeft op de samenleving, is een gedurfde uitdaging, maar één die volgens ons haalbaar is.

In dit artikel kijken we specifiek naar de mogelijkheden die microbetaaltechnologie kan bieden bij het stimuleren van delen en tijdelijk gebruik in plaats van bezitten en weggooien. In commerciële termen: pay-for-use in plaats van pay-to-own. Met andere woorden: ‘niet bezitten, maar genieten’.

Een dergelijk model heeft verschillende voordelen:

  • Minder verbruik van grondstoffen;
  • De gereedschappen en diensten die worden gedeeld, zullen van hogere kwaliteit zijn (vergelijk het gereedschap dat je bij een doe-het-zelf-zaak kunt kopen met het gereedschap dat je daar kunt huren);
  • Gedeelde producten moeten veel langer meegaan dan ‘consumptie’-versies;
  • Betere kwaliteit leidt ook tot een betere gebruikerservaring;
  • De totale gebruikskosten zijn lager voor de consument.

Maar momenteel is een pay-per-use model vaak niet mogelijk voor microdiensten van alledaagse apparaten omdat de transactiekosten of de benodigde technologie te duur zijn. Als gevolg daarvan blijven mensen apparaten en diensten van lage kwaliteit kopen die ze zelden gebruiken.

Een uitdaging voor betalingen

Stel je een fabrikant van high-end wasmachines voor die de machines niet langer verkoopt, maar ze weggeeft als een pay-per-use apparaat. De wasmachine zal klaar zijn om het wasprogramma te starten nadat je een microbetaling hebt gedaan, zoals een paar cent per keer, rechtstreeks aan de wasmachine (fabrikant). Mobiele betalingen zijn reeds mogelijk, maar zij vereisen banken of creditcardbedrijven en verkooppunttoestellen met een telefoon- of internetverbinding. Beide vereisten resulteren in kosten die de business case voor peer-to-appliance pay-per-use microtransacties vrijwel onmogelijk maken. Om dit kostenprobleem op te lossen en het volledige potentieel van de circulaire economie op alle schalen mogelijk te maken, is een pay-per-use-technologie nodig die extreem goedkope peer-to-appliance of appliance-to-appliance microbetalingen met onmiddellijke verrekening kan bieden. Om dit op te lossen zijn er twee uitdagingen:

  1. De behoefte aan een extreem goedkope en efficiënte infrastructuur voor de verwerking van betalingen.
  2. De behoefte aan goedkope technologie voor het aanvaarden van betalingen (met inbegrip van apparaten die niet aangesloten zijn op het internet).
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren

De introductie van digitaal cash

De eerste uitdaging kan alleen worden opgelost door alle bestaande betalingsinfrastructuren terzijde te schuiven en een peer-to-peer digitaal betalingssysteem voor contant geld op te zetten dat onmiddellijke mobiele transacties mogelijk maakt. Dit nieuwe systeem moet robuust, schaalbaar, goedkoop, snel, open en uiterst betrouwbaar zijn. Deze technologie voor digitaal geld bestaat gelukkig al: een betalingsinfrastructuur op basis van gedecentraliseerde blockchain-technologie.

Deze technologie is vooral bekend van de Bitcoin-toepassing. Echter is de proof-of-work implementatie van bitcoin niet erg bruikbaar voor instant microbetalingen. Door daarentegen gebruik te maken van alternatieve consensus- en uitgiftemechanismen kan de onderliggende blockchain-technologie worden aangepast om zeer efficiënt fiat transacties te verwerken. Hierbij kunnen transactiekosten veel minder dan een cent per transactie bedragen.

Met een dergelijke infrastructuur kan iedereen met een smart device een wallet app installeren en direct beginnen met het accepteren en versturen van digitale contante betalingen, onafhankelijk van bank- of creditcardmaatschappijen. Bovendien kan, als de app gekoppeld is aan een bankrekening, het geldsaldo in de mobiele portemonnee ook rechtstreeks met de bank worden gefinancierd of gedefinancierd. Net als geld opnemen uit een geldautomaat of geld storten op een bankrekening, maar dan overal en altijd. Omdat de infrastructuur ook zonder traditionele bankrekening kan worden gebruikt, kunnen ook niet-banken deelnemen aan de circulaire economie.

Pay-per-use met een mobiele telefoon

De tweede uitdaging kan worden opgelost door een slim protocol te definiëren dat elk apparaat in staat stelt transactiegegevens veilig te communiceren via het communicatiekanaal van een mobiele telefoon. Het apparaat heeft dus zelf geen internetverbinding nodig, maar alleen een korte-afstandscommunicatiemethode zoals NFC of Bluetooth. Aangezien we ervan uitgaan dat de betaling aan het toestel gebeurt met digitaal geld uit de mobiele portemonnee, is er per definitie een internetcommunicatiekanaal beschikbaar.

Het betalingsprotocol is gebaseerd op asymmetrische encryptietechnologie, waardoor het apparaat veilig het transactieverzoek kan communiceren en het transactieresultaat kan ontvangen, ook via een vreemd communicatiekanaal. Het toestel kan de betalingsgegevens ontvangen van de transactiedienst van de aanbieder van het betalingsverkeer en de dienst activeren (zoals het starten van het wasprogramma van de wasmachine).

De in het apparaat benodigde technologie kan zeer kosteneffectief zijn. Het betalingsprotocol, de transactielogica en de communicatie van het apparaat kunnen op één chip worden geïntegreerd. Er zijn geen variabele kosten per apparaat aangezien het zelf geen internetverbinding nodig heeft. Op het mobiele toestel van de gebruiker kan het protocol worden ondersteund door een onafhankelijke app, of het kan worden geïntegreerd in de digitale geldapplicatie. Door de eenvoud en lage kosten kan de protocoltechnologie in vrijwel elk apparaat worden geïmplementeerd om er een dienst van te maken: van gloeilampen en telefoonopladers tot fietsen en openbare toiletten.

Conclusie

De combinatie van twee nieuwe financiële technologieën – op blockchain gebaseerd digitaal geld en het betalingsprotocol voor mobiele toestellen – zal pay-per-use-functionaliteit voor microservices mogelijk maken. Dit kan worden gebruikt op elk hulpmiddel, apparaat of toestel.

Dienstverleners kunnen volledig nieuwe diensten aanbieden en zo duurzame inkomsten creëren. Zij zullen worden gestimuleerd om kwalitatief hoogwaardige en duurzame oplossingen te leveren. Mensen hoeven geen zelden gebruikte gereedschappen en apparaten van lage kwaliteit meer te kopen. Dit zal geld besparen en tegelijkertijd het comfort en de kwaliteit van de dienst verhogen. Betalingstechnologie voor microdiensten zal een belangrijke rol spelen in de toekomstige ontwikkeling van de circulaire economie, met als gevolg een lager grondstoffenverbruik en een kleinere ecologische voetafdruk.

Lees meer op de Quantoz bedrijfspagina.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt - de bizarre resultaten
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt – de bizarre resultaten
Advertentie

Trending Columns nieuws

Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Column
Thom Derks
Columns 19/01/2025
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
Column
Timo Bult
Columns 20/01/2025
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Column
Indy Rottier
Columns 20/01/2025
Advertentie