Roy van Krieken Roy van Krieken Roy van Krieken
13 min. leestijd
Columns

Exclusief interview met Madelon Vos: De digitale revolutie, spanningen in de markt en meer!

exclusief_interview_madelon_vos

Velen kennen haar ongetwijfeld al van haar video’s over investeren, macro-economie, cryptocurrencies en nog veel meer. Met deze videocontent voorziet zij haar kijkers op dagelijkse basis van onschatbaar waardevolle informatie. We hebben het hier natuurlijk over Madelon Vos!

Onlangs kreeg Crypto Insiders de gelegenheid om een exclusief interview te doen met Madelon. Wie is Madelon nu eigenlijk? Wat deed ze voordat ze bekend werd met YouTube en wat kan een beginnende investeerder het beste doen vandaag de dag? Al deze vragen en nog veel meer lees je in dit interview met Madelon Vos!

Wie is Madelon? Wat deed je voordat je de crypto in dook en begon met onder andere je YouTube-kanaal?

Gelijk wel een hele leuke vraag, want vanaf jongs af aan heb ik eigenlijk altijd interesse gehad in hoe geld werkt en welke rol geld heeft binnen economieën. Geld is namelijk een van de belangrijkste factoren als het gaat om macht, als het gaat om politieke actie. Met z’n allen zijn we op een gegeven moment digitaal gegaan, behalve ons geld. We hebben nog steeds een derde partij nodig als het gaat over geld en dat is toch best wel interessant. We hebben in de geschiedenis meerdere vormen gezien van digitaal geld, maar eigenlijk werkte het nooit zo goed. Denk bijvoorbeeld aan Digicash of eCash, en toen was daar ineens Bitcoin

In de basis: Wie geld heeft, heeft macht. Dat is eigenlijk waar het op neer komt.

Maar je gaat veel verder dan dat als je begint bij Bitcoin. Dan ga je down the rabbit hole en dan begrijp je pas echt hoe geld werkt en waarom het zo van belang is dat we niet met z’n allen collectief armer worden. Dat is iets wat ik toevallig al heel vroeg gezien heb. Het feit dat we te maken hebben met inflatie. Het wordt steeds, steeds interessanter wat er gebeurt en het is ontzettend bijzonder dat we hier zo dicht op mogen zitten terwijl we bezig zijn om ‘de revolutie te ondergaan’, om het zo maar even te stellen, van een nieuw tijdperk waarin we met z’n allen een nieuwe vorm van geld zullen gaan omarmen. 

Maar even terug naar de basis, want dat is natuurlijk niet hoe het begon. Dat was in 2013, toen kwam ik voor het eerst met Bitcoin in aanraking en dat is ook het moment waarop ik dacht: “als je er iets over wil leren dan moet je het wel bezitten”. Toen ben ik het ook gaan kopen en op een gegeven moment merkte ik dat de bitcoin koers enorm volatiel was en dat was ook de reden waarom ik me heel graag wilde verdiepen in alles wat hiermee te maken had. Dus ik begon me te verdiepen in de technische analyse en tegelijkertijd dacht ik: “ik moet wat meer informatie vinden over de positieve dingen als het gaat over Bitcoin”, want in Nederland was de ondertoon als het ging over Bitcoin heel negatief en dat had voornamelijk te maken met het feit dat er toch wel wat onwetendheid was. Ze hadden het veel over criminaliteit, over witwassen en terrorismefinanciering en ik vond dat onterecht. 

Bitcoin was dan wel een experiment, maar in mijn optiek een experiment waar heel veel potentie in zat en dat kon je niet zomaar onder het tapijt schuiven. Dus wat ben ik gaan doen? Ik ben mijn frustratie toch gaan uiten op Twitter. Niet alleen over Bitcoin twitterde ik. Ook grafieken, ik had het over macro-economie, over monetair beleid, over inflatie. En op een gegeven moment was er iemand bij IEX.nl die mijn Tweets voorbij zag komen en zei: “Madelon, volgens mij is het de bedoeling dat jij meer dan 130 karakters gebruikt om je standpunten body te geven dus zou je bij IEX columns willen schrijven voor ons?” Dat ben ik toen gaan doen. Toen was ik 19 jaar denk ik en daar schreef ik over het algemeen niet alleen over de cryptomarkt, maar ook over de huizenmarkt, over monetair beleid, over blockchain, eigenlijk over van alles en nog wat .Allerlei financiële onderwerpen die aansloten op het hetgeen beleggers wilden lezen.

 

Dat vond ik ontzettend tof om te doen en daar ben ik ook veel mee aan de slag geweest en dat was terwijl ik mijn studie nog aan het doen was. Eigenlijk was Bitcoin en de economie mijn hoofdstudie en deed ik de rest erbij omdat het moest. Daarna werd mijn column door BNR gespot en vroegen ze of ik in de uitzending wilde aanschuiven. Later werd ik zelfs gevraagd om de Cryptocast te gaan maken. Dit was super tof! Uiteindelijk had ik het idee dat ik iets meer tijd nodig had en niet alleen het crypto vak wilde verslaan, maar alles wilde combineren. Bitcoin staat niet op zichzelf, maar er komt veel meer bij kijken. Dat het eigenlijk een transitie is waar we met z’n allen in zitten als het gaat om monetair beleid en dat Bitcoin een mogelijke oplossing voor een probleem kan zijn dat ontstaan is. 

Hoe vloeide hier uiteindelijk jouw YouTube kanaal uit voort?

Dat had alles te maken met het feit dat ik bij IEX één keer in de week columns schreef. Nu ben ik zwaar, zwaar dyslectisch, dus columns schrijven is iets wat ik leuk vind om te doen, maar wat niet gemakkelijk gaat. Dus ik dacht: “Ik maak een column en maak ondertussen ook een klein videootje, want volgens mij is er behoefte aan informatie.” Ik had het idee dat er echt wel een grote doelgroep was die hierop zat te wachten. 

Bij IEX waren ze daar echter nog niet echt aan toe. Dus toen dacht ik: “Ik doe het zelf wel.” Zo ben ik dus begonnen. Gewoon omdat ik het leuk vond om een uitlaatklep te hebben. Om gewoon te praten over alles wat mij die week was opgevallen. Op crypto gebied, maar ook op economisch gebied. Dat groeide uiteindelijk uit tot Madelon Praat in 2018. Dat idee had ik overigens al wel eerder, maar pas in 2018 heb ik de stap gezet en had ik de moed om de eerste video te uploaden.

Wat vind je het leukst aan het maken van YouTube video’s?

Dat vind ik een hele leuke vraag, want als ik denk aan het maken van Madelon Praat dan komt er alweer een lach op mijn gezicht. Ik vind het maken van deze vorm van content enorm prettig. Wekelijks kan ik hier compleet mijn ei kwijt. Het is ook een soort stok achter de deur dat ik elke week bovenop het laatste nieuws zit en samen met de kijker kan kijken naar de laatste trends. “Wat gebeurt er nou daadwerkelijk en zien jullie hetzelfde als wat ik zie?”. Ik ben natuurlijk de maker, maar ook de kijker heeft een zeer belangrijke rol.

Dat is ook het mooie aan het format. Een video duurt vaak 45 minuten, soms wel een uur. Voor veel mensen lijkt dat heel erg lang, maar op het moment dat jij 1 keer in de week een video van Madelon Praat kijkt heb jij alle content gezien die je moet zien als het gaat over deze onderwerpen tezamen met mijn visie. Dus als je Madelon Praat kijkt ben je eigenlijk gewoon set voor de week. Dat maakt het format zo mooi.

En helemaal in deze tijd. Voor veel mensen een hele spannende tijd, en dat is logisch, en daarom vind ik het zo tof dat wij met dit kanaal een houvast kunnen geven aan mensen. Een klein beetje steun kunnen bieden. De reacties die wij ook krijgen over deze content, die zijn echt bizar. Daar krijg ik nog wekelijks kippenvel van, over hoeveel mensen er ontzettend blij zijn met de content. Dat geeft zo’n prachtig gevoel op het moment dat je daar een bijdrage aan kan leveren. Voor mij is Madelon Praat echt het allermooiste om te kunnen maken.

Inmiddels heb je natuurlijk best wel wat succes bereikt, maar dit succes zal vast niet zijn komen aanwaaien. Wat zijn dingen die je hebt geleerd de afgelopen jaren waar elke crypto investeerder en/of ondernemer iets aan kan hebben? 

Dat zijn wel een aantal dingen. Het is inderdaad niet komen aanwaaien. Ik heb een behoorlijke periode gehad waarin ik alleen maar geïnvesteerd heb. En dat was in de vorm van tijd en geld geweest. Daarin heb ik vrijwel alles wat ik deed ook gratis gedaan. De columns deed ik gratis, de podcasts deed ik gratis. Puur omdat het kwam vanuit passie. Ik geloof heel erg in het feit dat op het moment dat jij iets doet met passie en volledige overgave, dat je dan ook onvoorwaardelijk meer terug kan krijgen. Daarin is doorzettingsvermogen een hele belangrijke factor.

De eerste anderhalf jaar keken er 100, 500, hooguit 1500 mensen en dat was al heel erg veel. Het betekent dat ik ook bereid moest zijn om content te maken wanneer er minder mensen keken. Puur omdat ik passie had voor wat ik deed vond ik dat ook helemaal niet erg. Als je kijkt naar de belangrijkste les hierin is dat toch wel: Doorgaan en heel erg hard werken voordat je dat succes bereikt. Het is niet een kwestie van maanden voordat je groot bent.

En het is nu vaak zo dat mensen toch wel graag in een klap heel veel geld willen verdienen, maar dat is gewoon niet hoe het werkt. Ook als je als crypto investeerder in deze markt zit dan is het vaak zo dat mensen “het pareltje” willen vinden, maar zo werkt het niet. Voor mij is Bitcoin een manier geweest om niet langzaam armer te worden. Het is geen “Get rich quick scheme”, maar een “Don’t get poor slowly scheme.” 

Daar waar je je aandacht op richt is waar je uiteindelijk gaat groeien. Doe je dat met passie en overgave, dan geloof ik er heilig in dat je uiteindelijk na heel lang doorgaan veel terugkrijgt. Dat geldt voor alles.

Zijn er dingen die je, als je nu terugkijkt, anders zou hebben gedaan?

Op ieder vlak hebben mijn compagnon Vilijam en ik wel dingen gedaan waarvan we later zeiden: “Dit hadden we anders moeten aanpakken.” Als je kijkt naar marketing, analytics, statistieken en experimenten die we hebben gedaan. Het ding is ook dat je eigenlijk altijd bezig blijft. Doordat we een heel tof team hebben verzameld groeien we telkens.

Bij de thumbnails op mijn YouTube kanaal zie je bijvoorbeeld dat ze eerste heel slecht waren en steeds beter worden, maar dat we iedere keer weer blijven tweaken. Zo geldt dat voor eigenlijk alles. We zijn constant bezig met hoe we onze doelgroep zo goed mogelijk blijven bereiken en hoe we de content zo goed mogelijk houden. Dat is waar het op neer komt. Dat doe je door jezelf constant te evalueren. Dat is ook een proces van vele jaren geweest. Er is een mooie quote hierover: “De piek van de berg is de bodem van de volgende berg, dus zorg dat je blijft klimmen.”

Ja, er zijn zoveel dingen die anders hadden gekund, maar het is juist het proces wat zo waardevol is. Daardoor leer je hoe het beter kan voor de volgende keer. En om er dus een les uit te trekken, dat je ook tevreden bent als het niet helemaal gaat zoals je ervan had verwacht. Het blijft een proces van ontwikkeling.

Veel crypto investeerders maken zich enigszins zorgen over de nabije toekomst van de crypto markten. Er heerst veel onzekerheid als gevolg van de macro-economische situatie wereldwijd. Zijn die zorgen volgens jou terecht?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik onder de kijkers nog nooit eerder zo’n duidelijk gevoel van onrust heb gevoeld als de afgelopen periode. Mensen maken zich bijzonder druk over de monetaire situatie, en dat is ook logisch. De situatie die zich nu voordoet is er eentje die we heel lang niet hebben gezien, waarvoor we eigenlijk terug moeten naar voordat de Gouden Standaard werd losgelaten, naar de periode waarin we stagflatie zagen; een periode van hele hoge rentes en hele hoge inflatie. Uiteindelijk, en dat is de goede hoop in deze, kwam het weer goed. 

Uiteindelijk stabiliseerde de economie en kon er weer groei ontstaan. Maar men moest wel door een hele zure appel heen. Die zure appel is iets waar we de afgelopen jaren veel over gesproken hebben. Er werd verwacht dat die zure appel al in 2008 zou komen, maar die werd iets uitgesteld, maar hij ligt wel voor ons op tafel. We komen steeds dichterbij dat moment dat we door die zure appel heen moeten. Dat gaat gepaard met onrust.

De afgelopen maanden is bitcoin eigenlijk relatief rustig gebleven ten opzichte van de aandelenmarkt. Dat is eigenlijk wel bijzonder. We zien opnieuw onrust door natuurlijk de oorlog in Oekraïne, inflatie die oploopt. Inmiddels hebben we een forse daling achter de rug en het is logisch dat mensen zich zorgen maken, maar uiteindelijk komt het weer goed! Dat duurt gewoon een lange periode. Dat is een proces waar we midden in zitten en dat is een proces dat jaren gaat kosten. Het is belangrijk om je daar bewust van te zijn, zodat je op tijd stappen kunt nemen.

Er is geen reden tot paniek, maar wel een reden om je ogen open te houden en informatie in te winnen over hetgeen dat er nu afspeelt en om er voor te zorgen dat je alsnog vermogen kan opbouwen en het vermogen dat je al hebt kan beschermen.

Is het nu verstandig om te investeren in cryptocurrencies?

Ik geef natuurlijk geen beleggingsadvies, maar als we kijken naar de trend van de afgelopen jaren dan zien we dat crypto een onderdeel is geworden van portefeuilles van institutionele investeerders. Er wordt zelfs gekeken om pensioen te kunnen investeren in crypto als zijnde een extra asset class. Crypto is gewoon een nieuwe asset class geworden.

Vanuit dat perspectief is het in mijn optiek zeker interessant om ook te kijken naar andere, nieuwe asset classes. Op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar bitcoin, omdat we daar ook te maken hebben met first mover advantage, met de schaarste component en het feit dat bitcoin in verschillende landen als betaalmiddel geaccepteerd wordt en gaat worden.

Betalen zonder tussenkomst van een derde partij wordt in mijn optiek steeds belangrijker en daarom is crypto voor mij een steeds belangrijker onderdeel van mijn beleggingsportefeuille.

 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
Advertentie

Trending Columns nieuws

3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek
3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek
Column
Tim Kamp
Columns 17/11/2024
Bitcoin lijkt af te stormen op $100.000 ondanks prijscorrectie
Bitcoin lijkt af te stormen op $100.000 ondanks prijscorrectie
Column
Thom Derks
Columns 17/11/2024
Advertentie