Zo doorsta je de emotionele cyclus van de cryptomarkt
Foto: Jurie Maree/Shutterstock
De wereld van crypto bestaat voor velen vooral uit economie en financiën. Toch bestaat een groot deel van reis die cryptobeleggers doormaken uit een emotionele achtbaanrit die de psychologische staat van hen compleet blootlegt.
Want achter de grafieken en koersen van bitcoin (BTC) en zijn digitale broeders schuilt een dieper verhaal. Het is een verhaal van hoop, angst, euforie en wanhoop. Deze emoties vormen een cyclus die keer op keer terugkomt, evenals de cyclus van de bull- en bearmarkten.
Dagelijks Gratis Crypto-Updates Ontvangen?
Sluit je gratis aan bij de BitKamp Community op WhatsApp en ontvang dagelijks waardevolle updates.
Ik deel mijn insights over de meest trending coins, het laatste cryptonieuws, mijn marktanalyses en praktische tips.
Emoties als FOMO nemen de cryptomarkt over
Net als de cycli van bitcoin en de cryptomarkt gaan de emoties van cryptobeleggers ook op en neer. We beginnen bij de periode van langzame opwaartse prijsdruk, wat gepaard gaat met een lichte vorm van optimisme.
Een nieuw project, initiatief of technologische doorbraak belooft gouden bergen, en investeerders zien een kans om in te stappen. Misschien herken je het wel: je droomt van rendement die je leven kan veranderen, en met elke prijsstijging groeit het enthousiasme.
Social media speelt hier een cruciale rol in. Nieuws over grote winsten verspreidt zich als een lopend vuurtje, en al snel wordt de massa gegrepen door de fear of missing out (FOMO), de angst om de boot te missen. Het optimisme slaat om in euforie wanneer prijzen explosief stijgen. De cyclus kwam wat dat betreft met de overwinning van Trump in het Witte Huis pas echt los.
In deze fase lijkt het alsof de hemel de limiet is. Traditionele en sociale media staat er vol mee en je buurman spreekt je aan over de laatste updates van de cryptokoersen. Mensen stoppen hun spaargeld, hun leningen en zelfs hun toekomst in de markt.
Ze zijn overtuigd dat deze keer alles anders is. Het is een collectieve waan waarbij rationele beslissingen naar de achtergrond verdwijnen. Niemand wil iets horen over eventuele risico’s: iedereen wil simpelweg zo veel mogelijk winst.
Je betaalt de prijs van je eigen irrationele beslissingen
Maar wat omhoog gaat, moet omlaag komen. De eerste barstjes verschijnen als prijzen hun piek bereiken. Twijfel sluipt de markt binnen. Misschien is het niet zo onoverwinnelijk als gedacht. Want aan alles moois, komt een einde. Een activa kan immers niet oneindig lang doorstijgen.
Wanneer de markt begint te corrigeren, veranderen vreugde en vertrouwen snel in angst. In plaats van rationele analyse, reageren investeerders impulsief. Sommigen verkopen uit paniek, waar anderen proberen vast te houden in de hoop op een ommekeer. Het is een klassieke vorm van ontkenning.
Maar die hoop verdwijnt wanneer de koersen instorten. De prijzen zijn compleet gezakt naar een situatie van vóór de bullmarkt. Altcoins verliezen meer dan 90 procent van hun waarde en veel nietszeggende munten zien nooit meer een fatsoenlijke waarde terug.
Want wat volgt, is pure paniek. Sommige mensen verliezen kleine fortuinen, en anderen zien hun spaargeld volledig in rook opgaan. Het is de fase van pure wanhoop, waarin velen zweren nooit meer met crypto te maken te willen hebben.
De bodem van de markt brengt echter niet alleen verlies, maar ook zelfreflectie. In deze depressieve fase blijven enkel de ware gelovigen over. De rest van de wereld keert zich uiteindelijk volledig af van de cryptosector. De media staat daarnaast vol met verhalen over mislukkingen en verloren dromen, waardoor de andere en tevens donkere kant van de crypto-industrie centraal staat.
Toch begint, in de schaduw van deze ellendige periode, de markt zich langzaam te herstellen. De cryptomarkt bloeit weer op door nieuwe innovaties en algehele adoptie. Er ontstaan nieuwe narratieven en een voorzichtig vorm van optimisme keert terug.
De cyclus herhaalt zich zo elke vier jaar, synchroon met de vierjarige bitcoin halving cyclus op de cryptomarkt. Het wordt gekenmerkt en aangewakkerd door dezelfde emoties die eerder voorkwamen.
Winst moet je beschermen, niet enkel maximaliseren
Er is een belangrijke les die we kunnen halen uit deze emotionele cycli: financiële markten worden gedreven door menselijke emoties. We zijn lang niet zo rationeel als we zelf denken. Onder andere FOMO, overmoed en verliesaversie zijn krachtige stimulansen die ons gedrag vormgeven. De cryptocyclus is een spiegel waarin we onszelf zien – onze hoop, onze angsten, onze dromen én onze fouten.
Om deze mentale achtbaan te kunnen doorstaan is één goede oplossing: het hebben van een plan. In de dynamische wereld van crypto is het hebben van een duidelijke exit-strategie net zo cruciaal als het bepalen van het juiste instapmoment. Veel beleggers maken de fout om tijdens een bullmarkt geen plan te hebben voor het nemen van winst. Dat blijkt uit de vele verhalen uit het cryptonieuws.
Het is duidelijk dat het ontbreken van een fatsoenlijke strategie kan leiden tot emotionele (en vaak minder goede) beslissingen. Daarmee kun je kansen missen om je winst veilig te stellen, iets wat je misschien zelf al eens ervaren hebt.
Het is om die reden essentieel om niet alleen te focussen op te wachten op nog hogere pieken, maar ook op het beschermen van de al behaalde winsten. Door een weloverwogen plan te implementeren, kun je de emotionele valkuilen vermijden. Zo zorg je voor een gerealiseerd resultaat, in plaats van dat je jouw portfolio in rook op ziet gaan.
Dagelijks Gratis Crypto-Updates Ontvangen?
Sluit je gratis aan bij de BitKamp Community op WhatsApp en ontvang dagelijks waardevolle updates.
Ik deel mijn insights over de meest trending coins, het laatste cryptonieuws, mijn marktanalyses en praktische tips.
Ja, ik wil Gratis Crypto-Updates ontvangen!Een dag vol crypto in RAI Amsterdam met topsprekers zoals Sjuul Follings, Michaël van de Poppe en Thierry Baudet. Beginner of gevorderd: dit congres biedt waardevolle inzichten en inspirerende gesprekken. Bekijk het programma & early bird tickets