Hoe Trump in 2025 voor een verschuiving in het cryptolandschap zorgt
Foto: Kafka Ibram/Shutterstock
De cryptomarkt is een levend ecosysteem waarin trends en narratieven elkaar in hoog tempo opvolgen. Wie wil begrijpen waar de kansen liggen, moet verder kijken dan de dagelijkse prijsbewegingen. De komende maanden zijn er drie narratieven die je in mijn ogen absoluut in de gaten moet houden. Daarin speelt de Amerikaanse president Donald Trump wederom een grote rol. Laten we ze onder de loep nemen.
Kunstmatige Intelligentie (AI), maar met een twist
De samensmelting van kunstmatige intelligentie en blockchain is een van de meest intrigerende ontwikkelingen van dit moment. Nieuwe niches zoals DeFAI (combinatie van DeFi en AI) en AI-agents maken gebruik van machine learning om efficiëntere, autonome systemen te bouwen. Denk aan zelflerende algoritmen die zelfstandig AI-modellen optimaliseren of beslissingen maken zonder enige vorm van menselijke tussenkomst.
Maar let goed op! Hiermee doel ik dus niet op de algemene AI-gerelateerde coins. Ik zie DeFAI en AI-agents als echte cryptoniches die onder kunstmatige intelligentie vallen. Deze zullen in mijn ogen nog een echte doorbraak maken. De ‘gewone’ AI-munten deden dat in het eerste kwartaal van 2024 al. Denk aan fetch.ai (FET), singularitynet (AGIX) en ocean protocol (OCEAN). Deze drie grootheden hebben al enige tijd geleden de krachten gebundeld in artificial super alliance (ASI), mocht dat eerder een belletje laten rinkelen.
De interesse in deze AI-gerichte narratieven worden gevoed door zowel technologische vooruitgang als de behoefte aan innovatie in DeFi. Dit verhaal heeft daarom naar mijn mening het potentieel om zowel retail-beleggers als institutionele spelers aan te trekken. AI-gebaseerde crypto’s zijn niet alleen een hype: ze bieden oplossingen voor echte problemen in onze maatschappij.
De grootste voorbeelden daarvan zijn de beperkte schaalbaarheid en tegenvallende beveiliging. Denk bijvoorbeeld aan de crypto virtual protocol (VIRTUAL) en ai16z (AI16Z). Deze cryptocurrencies heb je wellicht voorbij zien komen als je het cryptonieuws veelvuldig volgt. Ze hebben de laatste weken van 2024 veel aandacht gekregen, met als gevolg stijgende prijzen. Zeker een om in de gaten te houden dus.
Trump’s grote invloed op crypto: ‘Made in America’
‘Made in America’ is een onverwacht, maar krachtig nieuw narratief binnen de cryptowereld. Dit thema speelt in op de groeiende behoefte aan economische soevereiniteit en onafhankelijkheid van buitenlandse invloed. Amerikaanse projecten proberen zichzelf te positioneren als ‘veilige en betrouwbare’ alternatieven voor de overwegend Aziatisch-gedomineerde cryptomarkt.
Het idee is simpel: cryptoprojecten die in de VS worden ontwikkeld en gereguleerd, kunnen rekenen op meer vertrouwen van zowel investeerders als regelgevers. Voorbeelden zijn projecten zoals Ripple (XRP) en solana (SOL), die zich nadrukkelijk profileren als Amerikaanse innovaties. Tegelijkertijd probeert de Amerikaanse overheid door middel van wet- en regelgeving een groter deel van de cryptomarkt onder haar hoede te brengen.
Hetzelfde gebeurt nu in de wereld van stablecoins. Tether, verreweg het grootste bedrijf op de markt met de stablecoin Tether (USDT), krijgt het steeds lastiger. De oprichter komt namelijk uit Hong Kong, terwijl de op één na grootste stablecoin USD coin (USDC) uit Amerika komt. Om precies te zijn komt Circle, het bedrijf achter USDC, uit Boston, Massachusetts.
Het ‘Made in America’-label kan een gamechanger worden in een tijd waarin geopolitieke spanningen hoog zijn. De invloed van Trump is, vooral de laatste maanden, niet te ontkennen. De Republikein heeft de cryptomarkt op zijn kop gezet. Voor beleggers is het daarom de moeite waard om projecten te identificeren die zich in deze trend weten te positioneren.
Elon Musk toont waarom je memecoins niet mag afschrijven
Ze zijn geliefd en gehaat, maar memecoins blijven een kracht om rekening mee te houden. Van dogecoin (DOGE) tot shiba inu (SHIB): de invloed van deze coins gaat verder dan simpele speculatie. Memecoins zijn inmiddels een integraal onderdeel van de cryptomarkt geworden, met een cultuur en gemeenschap die soms nog groter zijn dan bij serieuze projecten.
Memecoins krijgen de laatste tijd een nieuwe impuls dankzij slimme marketingstrategieën door middel van celebrity endorsements. Daarmee doel ik op de steun van bekende sterren over heel de wereld. Zij omarmen crypto en zorgen voor adoptie onder de beleggers die weinig met crypto hebben. Hopelijk schiet de naam Elon Musk nu bij je te binnen. Hij is wellicht het bekendste voorbeeld hiervan.
Het narratief begon ooit als een grap, echter heeft het zich vandaag de dag ontwikkeld tot een volwaardig investeringsinstrument. Van de laatste weken is official Trump (TRUMP) hét schoolvoorbeeld. Zie ook daar weer de invloed van de Amerikaanse president. Van vorig jaar staan memecoins als dogwifhat (WIF) en nog recenter fartcoin (FART) centraal.
Het is belangrijk om te beseffen dat memecoins niet alleen draaien om hype, maar ook om bereik. Ze brengen nieuwe investeerders naar de markt en fungeren vaak als toegangspoort voor de bredere adoptie van crypto. Toch blijft voorzichtigheid geboden, want de volatiliteit in dit segment is extreem. Grote kans dat je dat zelf al eens hebt ondervonden. Wees daarom voorzichtig met memecoins.
Wat biedt de cryptomarkt voor kansen in 2025?
Wie vooruit wil blijven kijken, doet er goed aan deze drie narratieven te volgen. Kunstmatige intelligentie, Made in America en memecoins vertegenwoordigen elk op hun eigen manier de dynamiek van een markt die nooit stil staat. In de cryptowereld is het niet alleen belangrijk wat er vandaag gebeurt, maar vooral wat er morgen speelt.
Sluit je daarom gratis aan bij de BitKamp Community op WhatsApp en ontvang dagelijks waardevolle updates. Ik deel mijn insights over de meest trending coins, het laatste cryptonieuws, mijn marktanalyses en praktische tips.
Ja, ik wil Gratis Crypto-Updates ontvangen!🚨 Dit is de impact van Trump voor crypto, en hier kan de koers heen: Luister de podcast nu of sla ‘m op