Momenteel is denk ik de vraag die bij iedereen rondspookt: Gaan we dan nu écht omhoog? Het antwoord hierop is helaas niet heel eenvoudig. De setup die er te vinden was is wel kinderlijk eenvoudig en daar kom ik later op terug. Waar de Amerikaanse beurzen gisteren begonnen zijn aan een correctie blijft de koers van bitcoin vrij stabiel. Sterker nog, die wist eindelijk de afgelopen dagen weer wat procenten te plussen.
Laten we gauw kijken naar de signalen die we op dit moment zien en wel te beginnen bij de positieve punten. Op dit moment bedraagt de prijs van één bitcoin zo’n $9.550 op vrijdagochtend 24 juli. Daarmee zijn we over de weerstandshordes van $9.260 en $9.450 geklommen. Dit waren de eerste struikelblokken, maar die zijn we zonder al te veel hindernissen over gekomen.
Afbeelding 1: dagelijkse grafiek van bitcoin op cryptocurrency exchange Coinbase
Op zowel de 4-uurs grafiek als de dagelijkse lijken we op de Bollinger Bands expansie naar boven te krijgen. Voor de mensen die direct aan het googlen willen slaan: De Bollinger Bands geven de reikwijdte van de koers aan. Zoals te zien was deze band rond de koers van 13 tot 20 juli extreem strak. Dit betekende dat er een grote move aanstaande was. De setup waar eerder over gesproken werd zal ik hieronder toelichten.
Afbeelding 2: 4-uurs grafiek van bitcoin op cryptocurrency exchange Coinbase
Rond 20/21 juli wist bitcoin de bovenzijde van de Bollinger Bands te bereiken, dit is het bullish gedeelte. Toen de koers op 21 juli boven de 50 dagen moving average (MA) kwam (blauwe lijn) leken we op weg naar een breakout. In onze omgeving voor members was al meermaals besproken dat dit een goede entry zou kunnen zijn. Dus een kooporder ergens rond de $9.140 was ideaal. Voor de wat conservatievere trader was een entry te vinden bij het doorbreken van de $9.260 ook uitstekend. Met een stop-loss van $9.120 in het begin heb je dan een perfecte uitgangspositie als de koers verder omhoog breekt. Als de koers vanaf deze pump weer helemaal zou terugkomen was het erg bearish geweest. Vandaar de stop-loss rond het begin van die eerste beweging omhoog.
Als we support vinden rond de $9.400, dan zou bij een volgende beweging de $9.800 en misschien wel de $10.000 al getest kunnen worden. Targets van $10.300 en zelfs uiteindelijk ruim boven de $13.000-15.000 zouden niet misstaan gezien de procentuele verwachting van de beweging. Absolute support moet er zijn van de $9.260 om niet in de problemen te komen.
Kritische noot
Dan hebben we uiteraard ook nog wel wat op- en aanmerkingen op het huidige koersverloop. Allemaal leuk en aardig zo’n pump, maar wat nu als de reguliere koersen blijven corrigeren? Kan dit dan een fakeout zijn? Zeker! Op dit moment is het volume nog echt heel erg laag. Dit past niet bij een grote break naar boven. Uiteraard kan het volume iets later loskomen, dat zou niet voor het eerst zijn. Daarom is het denk ik verstandig de komende dagen niet zomaar lukraak iets aanschaffen zonder goede stop-losses erbij.
Op de echt lagere tijdframes hebben we momenteel ook wat bearish signalen. Normaal zorgen die voor schommelingen van 1-2%, dus niets schokkends. Echter kan het in dit geval betekenen dat de fakeout rond de prijs van $9.600 stopt en een scherpe ommekeer maakt. Als het volume op dat moment aanzwelt en we gaan kelderen zitten we denk ik vrij rap dik onder de $9.000.
Op dit moment geef ik het nog het voordeel van de twijfel maar de harde stop-loss van $9.140 (voor mij breakeven) blijft absoluut in stand.
Altcoins
Diverse altcoins die al waanzinnige runs hebben laten zien, waren rijp voor wat afkoeling. Denk hierbij aan chainlink (LINK) en vechain (VET); deze hebben al flink wat terrein ingeleverd in dollarwaarde. Als dit doorzet op de hogere tijdframes dan ben ik benieuwd hoe snel het zal gaan. Deze houden we zeker in de gaten.
Op dit moment lijkt ethereum (ETH) de kar te trekken met zo’n 20% (tot de top) in de plus sinds die uitbraak van 21 juli.
Afbeelding 3: dagelijkse grafiek van ethereum op cryptocurrency exchange Binance
Als deze beweging door gaat zetten kan ETH weleens als grote winnaar uit de bus gaan komen. De hele hype rondom de DeFi-projecten (decentralized finance) loopt flink op. Uiteraard zal de laatste testfase van ETH 2.0 ook vele harten sneller doen bonzen.
Outsider XRP (XRP) wil ik zeker ook niet onderschatten. Waar deze nog vrijwel roerloos op de bodem van de oceaan te vinden is, heb ik in het discussiekanaal van onze omgeving voor members niet zomaar deze coin getipt. Als die gaat dan gaat ‘ie vaak ook echt!
Meer van mij horen en zien? Meld je dan aan in onze omgeving voor members en krijg doordeweeks koersvideo’s, uitleg, interessante discussies, trading signals en meer. Kom de eerste 30 dagen gratis proberen!
Afgelopen maandag verzorgden onze analisten Stef en John een live Ask Me Anything (AMA) sessie! In deze editie wierpen beide heren een kritische blik op de koers van bitcoin (BTC) en was het voor alle kijkers mogelijk om mee te kletsen.