Van phishing tot finfluencers: Herken de gevaren in de cryptowereld
Foto: wisely/Shutterstock
Cryptocurrency is een spannend nieuw terrein voor investeerders, maar helaas ook voor oplichters. Terwijl de crypto– en blockchain-industrie evolueert, worden ook de methoden van cybercriminelen steeds geavanceerder. Dat is iets om voor uit te kijken.
Oplichting en fraude is iets van alle dagen, zo ook bij crypto. Ik zie het helaas dan ook te vaak voorbijkomen. Echter kun je met de juiste voorzorgsmaatregelen veel ellende voorkomen. Hier zijn drie cruciale tips om jezelf te beschermen tegen oplichting in de crypto-industrie.
Gebruik alleen betrouwbare cryptoplatforms
Kiezen voor een bekende en betrouwbare crypto-exchange is misschien wel het belangrijkste wat er is. Zij gaan immers over het veiligstellen van jouw fondsen. Ik zie nog te vaak startende investeerders kiezen voor platformen waar veel winst op wordt beloofd. Dit is (uiteraard) bij voorbaat al foute boel.
Deze fake beurzen beloven hoge rentepercentages bij cryptostaking of praten over malafide stortingsbonussen. De verleiding is groot, maar het risico op oplichting net zo. Gebruik daarom altijd grote, gevestigde namen zoals Binance, Coinbase of Bitvavo.
Deze platforms zijn bekend, goed gereguleerd en hebben een sterke beveiligingsinfrastructuur. Controleer ook altijd of de website die je bezoekt de juiste URL heeft. Ook beveel ik ten zeerste aan te checken of de website beveiligd is met een SSL-certificaat (https://). Cybercriminelen maken vaak nepwebsites die erg lijken op de echte, dus wees alert op kleine afwijkingen.
Pas daarbij ook op wanneer je gaat browsen vanaf apps. Veel cryptowallets laten je vanuit de app koppelen met externe applicaties. Deze hebben niks meer te maken met de gerenommeerde wallet-app die jij in eerste instantie opende. Hier kunnen dus ook scam-websites tussen zitten die je kunt koppelen aan je wallet.
Wees alert op persoonlijke phishing-aanvallen
Phishing is een van de meest gebruikte trucs door cryptocriminelen. Dit gebeurt vaak via e-mails of SMS-berichten die eruitzien alsof ze afkomstig zijn van een vertrouwde bron. Vaak sturen deze oplichters het uit de naam van je crypto-exchange of iemand uit eigen kring.
Ze vragen je om op een link te klikken of in te loggen via een nep-website om je inloggegevens te stelen. Klik nooit zomaar op links in e-mails en voer al helemaal niet je gegevens in via deze links. Ga in plaats daarvan direct naar de officiële website door de URL zelf in te typen.
Cryptobedrijven zullen je immers nooit op die manier persoonlijk benaderen. Check bij e-mails of andere dergelijke berichten dan ook altijd de afzender. Neem bij twijfel contact op met de klantenservice van je cryptoplatform. Zij weten als allerbeste of ze contact met jou hebben gezocht.
Pas op voor de veelbelovende kreten van finfluencers
Veel finfluencers (kort voor financiële influencers) geven beleggingsadviezen of zijn laaiend enthousiast over specifieke cryptomunten. Dit maakt het lang niet altijd betrouwbaar of een verstandige investeringsmogelijkheid. Vertrouw daarom altijd op je gezonde verstand en doe altijd onderzoek naar het cryptoproject waarin je wilt investeren.
Ik zie nog te vaak dat (vooral beginnende) crypto-investeerders zich laten meeslepen door de hype. Ze zijn er heilig van overtuigd dat cryptocoin X naar prijs Y zal stijgen. Deze analyse is vrijwel altijd gebaseerd op gebakken lucht, of de woorden van een influencer. Omdat iemand met honderdduizend volgers op social media iets zegt maakt dit niet direct valide. Blijf op de hoogte van het laatste cryptonieuws om zo je eigen mening te kunnen vormen.
De moraal van het verhaal: do your own research. Kijk hoe het project écht in elkaar zit en wie de oprichters zijn. Lees de whitepaper goed door en bepaal of dit iets voor jou is weggelegd. Mocht dit je allemaal te veel zijn, hou het dan ook simpel voor jezelf. Kijk dan enkel naar de top tien cryptomunten op basis van marktkapitalisatie. Over het algemeen kennen deze crypto’s de minste volatiliteit en zijn ze tevens het meest betrouwbaar.
Conclusie
De wereld van cryptocurrency biedt enorme kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Onthoud: jouw veiligheid begint bij de stappen die je vandaag zet. Crypto kan de toekomst zijn, maar alleen als je er op een veilige manier mee omgaat. Waakzaamheid en gezond verstand zijn je beste bondgenoten in dit digitale tijdperk.