Foto: Canities/Shutterstock
Bij verhuizen, kamperen, zelfs bij het klaarmaken van een verfijnd gerecht, komt een checklist hard van pas. Dus als je de wereld wil overtuigen crypto in nieuwe online portemonnees te gebruiken, mag deze checklist niet ontbreken. Dus laat ons deze checklist opmaken: wat zijn de uitdagingen die we nog moeten aangaan om wereldwijde crypto adoptie mogelijk te maken?
The basics: Infrastructuur
Om overal ter wereld crypto te gebruiken, moeten we eerst zorgen voor een aantal belangrijke zaken als decentralisatie, snelheid van transacties en een stabiel netwerk.
A. Decentralisatie:
Dit betekent dat niemand de baas is over onze digitale munten. Momenteel lijkt Ethereum hier het beste in geslaagd, met Solana en Avalanche er vlak achter. Hoe meer decentralisatie, hoe veiliger het systeem is voor manipulatie en censuur.
B. Snelheid en Stabiliteit:
Crypto transacties moeten snel zijn en mogen niet vastlopen, anders wordt het lastig voor dagelijkse betalingen. Bitcoin heeft hier zeker wat problemen mee, maar ook Ethereum heeft dit nog niet onder de knie. Gelukkig zijn er Layer 2 oplossingen en alternatieven als Solana die specifiek voor deze features een oplossing willen bieden.
C. Hacks en netwerk stops:
Soms lopen dingen volledig mis, zoals bij de Ethereum DAO – hack in 2016 of de blockchain stops van Solana in 2021 en 2022. Deze problemen leerden ons dat crypto nog een aantal zaken te fiksen heeft. Stel je voor dat de hele wereld even geen geld kan overmaken – dat is gewoon geen optie.
Compliance: De Regelgevende kant
Crypto moet vrienden worden met de wet om mensen en bedrijven aan te trekken.
A. Betere Wetten:
Duidelijke regels helpen iedereen. Zwitserland, Zuid-Korea en Hong Kong hebben slimme regels en zien een toestroom aan crypto-bedrijven en fondsen. In Europa worden met MiCa ook stappen gezet naar meer transparantie en duidelijkheid rond de crypto wetgeving.
B. Makkelijke Tools:
Regels volgen moet makkelijk zijn. Er zijn tools nodig voor controle en veiligheid bij transacties. Blockchains zijn inherent transparant en definitief, de tools lijken nog in opbouw.
C. Crypto Belastingen:
Belasting betalen is al lastig genoeg. Overheden moeten duidelijk uitleggen hoe ze belasting willen op crypto. Bedrijven kunnen dan tools maken om het de gebruikers makkelijk te maken in orde te zijn met de belastingen rond crypto.
Gebruiksgemak en user experience
Crypto moet eenvoudiger worden, zodat iedereen het kan gebruiken.
A. Eenvoudige interfaces:
De software en apps moeten makkelijk zijn in gebruik. Wallet applicaties als Phantom op Solana, en Coinbase met zijn wallet zetten al stappen in de juiste richting. Crypto moet net zo makkelijk zijn als online bankieren en fancy fintech apps.
B. Namen in de plaats van de huidige adressen:
Adressen zijn nu lang en lastig. Sommige blockchains en apps, als ENS op Ethereum, werken al aan namen die makkelijker te onthouden zijn. Als je geld kan sturen naar “BrechtsCryptoPortemonnee” in plaats van “0xd8dA6BF26964aF9D7eEd9e03E53415D37aA96045” is dit een hele vooruitgang qua gebruiksgemak.
C. Adoptie door handelaars
Adoptie van, om te beginnen, stablecoins door supermarkten of andere handelaars zou consumenten in staat stellen om dagelijkse aankopen te doen met deze digitale valuta op de blockchain. Hierdoor kunnen cryptocurrencies een praktisch en alomtegenwoordig betaalmiddel worden. Bovendien vergroot het de legitimiteit van crypto als een geldige vorm van transactie, waardoor het vertrouwen in de technologie wordt versterkt en de acceptatie ervan op bredere schaal wordt bevorderd.
Conclusie
Crypto wordt misschien wel al vaak gebruikt, maar er zijn duidelijk nog enkele problemen te overwinnen. Betere regels, makkelijkere systemen en begrijpelijke belastingen zijn nodig.
Als we blijven nadenken en verbeteren, wordt crypto misschien wel net zo normaal als gewoon geld. We zijn op weg naar wereldwijde adoptie, en dat gaat stap voor stap.
Ontdek meer over crypto en web3 op mijn online crypto leerplatform.