Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Het begint weer langzaam kouder te worden in ons kleine kikkerlandje, maar in het land van bitcoin is het volop zomer. De bitcoin koers is de afgelopen maanden door het dak geschoten en we hebben na drie jaar zelfs een nieuwe all-time high neergezet. Natuurlijk komen dan ook de zogenaamde experts weer uit hun donkere holletjes om jou te vertellen dat je toch echt niet in bitcoin moet investeren. Al bijna twaalf jaar verbreekt de digitale munt alle records en is er geen asset die zich met bitcoin kan meten, maar nog steeds zijn er zelfbenoemde experts die roepen dat de munt naar nul gaat. In deze column ga ik afrekenen met een veelgehoorde kritiek op bitcoin: het netwerk is niet snel genoeg om alle transacties over de hele wereld te faciliteren.
Bitcoin is te langzaam om de belangrijkste munt ter wereld te worden
We trappen hem af met een klassiekertje onder zelfbenoemde experts: bitcoin is veel te langzaam om alle transacties ter wereld te verwerken. Een betaalnetwerk dat slechts 7 transacties per seconde verwerkt kan nooit de dominante geldvorm op aarde worden. Als je bitcoin puur vanuit dit oppervlakkige perspectief bekijkt, dan lijkt dat inderdaad een logische conclusie. Dit argument tegen bitcoin is echter op meerdere manieren onderuit te halen. Ik ga dat op twee manieren doen.
Het eerste (en belangrijkste) argument tegen deze kritiek op bitcoin is dat bitcoin helemaal niet is bedoeld om alle betalingen ter wereld te faciliteren. Bitcoin is gebouwd om te fungeren als een vorm van geld die volledig buiten de macht van mensen ligt. De geschiedenis heeft keer op keer uitgewezen dat mensen niet in staat zijn om goed met het monopolie op geld om te gaan. Bitcoin lost dat op door een vorm van geld te zijn die door niemand kan worden bijgedrukt en gemanipuleerd. Er komen er slechts 21 miljoen in omloop en daar kan niemand iets aan veranderen. Bitcoin maakt geen onderscheid en iedereen mag onder dezelfde voorwaarden meedoen aan het netwerk. Bitcoin is met een gemiddelde 7 transacties per seconde misschien langzaam, maar er is geen enkele geldvorm die dezelfde zekerheid kan bieden als bitcoin.
Het tweede argument tegen deze kritiek op bitcoin is dat de basislaag weliswaar 7 transacties per seconde kan verwerken, maar dat er oplossingen zijn (en aankomen) om een onbeperkt aantal transacties per seconde te verwerken. Je kunt hierbij denken aan het Lightning Network, maar ook aan bedrijven die als bank gaan fungeren. Grote internationale exchanges gaan in de toekomst ongetwijfeld als betalingsproviders fungeren. Met een betaalkaart van de exchange in kwestie kun jij in de toekomst gewoon bij de Albert Heijn je boodschappen afrekenen. Deze transacties hoeven de bitcoin blockchain niet aan te raken omdat de exchange dat allemaal op de achtergrond regelt. Het is heel goed mogelijk dat in de toekomst alleen (centrale) banken, extreem vermogende mensen en grote bedrijven de bitcoin blockchain gebruiken voor transacties. De rest van de wereldbevolking doet dat dan waarschijnlijk alleen nog maar indirect via bitcoin-banken. Op deze manier hoeft de Bitcoin helemaal niet op te schalen om alle transacties op aarde te kunnen faciliteren.
Laat je niet afschrikken door zogenaamde experts
Een goed voorbeeld van een mediaplatform dat over het algemeen met slechte informatie over bitcoin komt is de NOS. Afgelopen week was het weer raak met een kort artikel over de nieuwe all-time high van bitcoin. Volgens de auteur van het artikel in kwestie is de waarde van bitcoin volledig afhankelijk van ‘wat de gek ervoor geeft’. Journalistiek van een bedroevend laag niveau als je het mij vraagt. Dit soort figuren zitten er met hun simpele teksten en kritiek al bijna twaalf jaar compleet naast.
Het publiek dat dit soort platforms gebruikt als bron van informatie zal pas overstag gaan op het moment dat dit soort journalisten gaan inzien dat bitcoin niet meer verdwijnt. Waarschijnlijk staat de bitcoin koers op dat moment significant hoger dan nu en hebben al die arme lezertjes de boot gemist. Als je op de hoogte wil blijven van ontwikkelingen in de financiële wereld, dan is het zaak om ver weg te blijven van mainstream mediaplatforms als de NOS of bijvoorbeeld het FD. Op het moment dat dergelijke media positief over een investering spreken, dan is de kans groot dat je te laat bent om zelf nog een graantje mee te pikken.
In principe is de NOS-indicator een goede om te bepalen hoeveel upside bitcoin in potentie nog heeft. Zodra de NOS je gaat vertellen dat bitcoin weleens een goede investering kan zijn, dan wordt het misschien tijd om rustig weer eens naar wat andere assets te kijken. Tot die tijd hou ik het in ieder geval lekker bij bitcoin.