Foto: donikz/Shutterstock
De inflatie is terug in Amerika en dat is een probleem voor bitcoin (in ieder geval op de korte termijn). Na de “hete inflatiecijfers” van januari en februari was er nog twijfel, maar nu is duidelijk dat de inflatie echt weer een probleem is.
Sommige mensen maken zich ondertussen al zorgen over een dubbele piek, zoals we die in de jaren 70 zagen in de Verenigde Staten.
Vrijwel iedereen had verwacht dat de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) voldoende waren om de inflatie onder de duim te krijgen. Helaas is dat niet het geval en bleef de Amerikaanse economie zo sterk presteren, dat de inflatie nu weer een boost krijgt.
Vrijdag kregen we met de Core PCE inflatie, de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve, de bevestiging dat nieuwe prijsstijgingen een feit zijn. De Core PCE inflatie kwam veel hoger binnen dan verwacht. Daarbij zorgen de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en Oekraïne ook nog voor hogere olieprijzen.
Hoewel ik niet verwacht dat de inflatie terugschiet richting het niveau van 10 procent, is het goed mogelijk dat we nog heel lang tussen de 3 en 4 procent blijven plakken. Dat is op zichzelf al voldoende om een hoop ellende te veroorzaken.
Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 2.000 mensen gingen je voor!
Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.
Waar ligt het probleem met de inflatie?
De focus van veel analisten ligt wat betreft de inflatie bij de olieprijzen, maar de onderstaande grafiek toont dat landbouwproducten vanaf het begin van 2024 de grootste “rendementen” opleverden. Prijsstijgingen van landbouwproducten liggen zelfs tweemaal hoger dan die van olie en edelmetalen, de nummers twee en drie.
Waarom is dat een probleem? Dat is een probleem omdat voedsel een primaire levensbehoefte is en voor veel gezinnen een groot deel van het maandelijkse budget opslokt.
Michael Gayed van The Lead-Lag Report toont met de bovenstaande grafiek het verband aan tussen de prijzen van landbouwproducten en de Amerikaanse rente.
Wat we zien is dat de rente stijgt als de prijzen voor landbouwproducten toenemen (en andersom). Op basis hiervan zou het dus kunnen gebeuren dat de Federal Reserve moet ingrijpen en zelfs de rentes opnieuw moet verhogen om deze situatie onder controle te krijgen.
Wat betekent dit voor de bitcoin koers?
Deze opleving van de inflatie betekent dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk pas tot december 2024 wacht met het doorvoeren van de eerste renteverlaging. Nieuwe renteverhogingen zijn op dit moment heel onwaarschijnlijk, maar bepaalde analisten beginnen daar wel over te speculeren.
Op de korte termijn zijn deze ontwikkelingen niet goed voor bitcoin en de rest van de markt voor risico-assets (denk aan de S&P 500 en de Nasdaq 100). De financiële markt is gebaat bij lagere rentes, in ieder geval als je hoopt op koersstijgingen.
Wat dat betreft is deze ontwikkeling allesbehalve goed voor de bitcoin koers. Daarbij zorgt het ook voor een hoop onzekerheid, want hoe lang kan de Amerikaanse economie deze hoge rentes nog dragen? Deze week kregen we plotseling het nieuws dat de groei van de Amerikaanse economie voor Q1 2024 ongeveer 50 procent lager was dan verwacht.
Het is in ieder geval duidelijk dat de markt veel te optimistisch was met hun verwachting over een “zachte landing” voor de Amerikaanse economie. Zoals het er nu naar uitziet gaat de Amerikaanse centrale bank “niet landen” en moeten we nog maar zien waar dit uiteindelijk op uitdraait.
Overigens is deze ontwikkeling op de lange termijn niet per definitie slecht voor bitcoin. Op de lange termijn zorgt het uitstellen van de renteverlagingen ervoor dat de Amerikaanse overheid financieel onder druk komt te staan. Zij kampen namelijk met een schuld van ~35 biljoen dollar en hoe langer de rentes op dit niveau blijven, hoe meer rente zij over die schulden moeten betalen.
Die rentebetalingen hakken natuurlijk in de begroting, waardoor ze tekorten moeten dichten met nog meer schulden. Schuldcreatie staat in dit financiële systeem gelijk aan geldcreatie, waardoor deze ontwikkeling op de lange termijn ten koste gaat van de Amerikaanse dollar.
Investeerders zullen dat ook ruiken en mogelijk vluchten naar assets met een natuurlijke schaarste, zoals bitcoin, goud en aandelen.