Foto: sweeann/Shutterstock
De bitcoin koers schoot vandaag omhoog na het inflatierapport uit de Verenigde Staten. Om 14.30u Nederlandse tijd kwam de PCE Price Index – de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank – bijna volledig volgens de verwachtingen binnen. Alleen de MoM (maandstijging) van de inflatie was met 0,2% iets lager dan verwacht.
Wat betekent dit allemaal voor de bitcoin koers en waarom begonnen we hierna meteen weer te dalen?
Waarom duikt de bitcoin koers nu toch omlaag?
Opvallend is dat we eerst de onderstaande reactie zagen, om vervolgens weer een klapper omlaag te maken. Rond de bitcoin koers van $69.000 begon bitcoin ineens weer hard te dalen.
Op het moment van schrijven levert dat de volgende daling van bijna 2% op. Het is op dit moment echt zoeken naar de verklaringen. Het enige wat we nu kunnen verzinnen is dat het inflatierapport ook weer geen reden voor een feestje is.
Met de MoM inflatie van 0,25% komen we op jaarbasis nog steeds op een inflatie van om en nabij de 3% uit. Wat dat betreft is dat nog niet meteen een reden voor de Amerikaanse centrale bank om de rente te verlagen.
Vaak zie je de markt eerst redelijk extreem reageren, om vervolgens de cijfers nog een nader onder de loep te nemen en een andere keuze te maken. Precies hetzelfde zagen we nu. Een andere opvallende statistiek is de Personal Spending die op 0,2% binnenkwam terwijl een score van 0,3% verwacht werd.
In theorie is dat een positieve ontwikkeling voor de inflatie.
Wat betekent dit allemaal voor de bitcoin koers?
Het is opvallend te noemen dat de beurskoersen en bitcoin een schuiver maken, want in principe wijst deze data op snelle(re) renteverlagingen van de Federal Reserve. We zien op dit moment bijvoorbeeld ook de rente op 2-jarige Amerikaanse staatsobligaties omlaag duiken.
Dat is ook een signaal dat de markt de data interpreteert als “positief” als je zit te wachten op renteverlagingen. Wat dat betreft is het interessant dat we nu juist dalingen zien.
Wellicht realiseert de markt zich op hetzelfde moment dat er nog geen overduidelijke overwinning op de inflatie geboekt is. Er is nog maanden van dalende inflatiedata nodig om de daadwerkelijke bevestiging te krijgen. Vandaar dat de markt ook pas in Q4 2024 de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank verwacht.
Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 2.000 mensen gingen je voor!
Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.