Angst voor recessie verdwijnt en dat is positief voor BTC koers
Foto: nyker/Shutterstock
Op 5 augustus knalde de bitcoin koers naar beneden en was de hele wereld plotseling bang voor een recessie. Inmiddels zijn we een paar weken verder en zijn de koersen weer vrijwel hersteld.
Bitcoin, aandelen en goud zijn weer teruggekeerd op de niveaus van weleer en ook de angst voor een recessie lijkt naar de achtergrond verdwenen. Maar is dat terecht?
Angst voor recessie verdwijnt
Natuurlijk zijn er op Twitter en YouTube altijd een paar doemdenkers te vinden die de volgende grote recessie voorspellen. Maar als je naar de economische data kijkt, dan is er op dit moment nog zeker geen man overboord en al helemaal geen reden voor paniek.
De Amerikaanse economie groeide in het afgelopen kwartaal met +3,0%, de consumptie kwam binnen op +2,9% versus de +2,2% die verwacht werd, en ook de voorraden bij bedrijven stegen met +0,8% versus de +0,5% waar men op rekende.
Alles bij elkaar is de data nog altijd sterk. Ook de werkloosheidsdata van de afgelopen weken wijst niet richting een recessie.
Als we dan een negatief punt moeten aanwijzen, dan is dat wellicht de Amerikaanse huizenmarkt. De Pending Home Sales vielen met 5,5% omlaag, versus de 0,2% die verwacht werd voor de afgelopen maand. Dat vormt in ieder geval een solide reden om de rentes binnenkort te verlagen.
Van een recessie lijkt op dit moment echter geen sprake.
Wat betekent dit voor de bitcoin koers?
Voor de bitcoin koers is dat in principe een positief verhaal. De Amerikaanse centrale bank maakt zich klaar om samen met de Europese Centrale Bank en de Bank of England te beginnen met haar cyclus van renteverlagingen.
Als die gepaard gaan met een recessie in de tweede helft van 2024, dan zou dat desastreus zijn voor de bullmarkt. Is dat niet het geval? Dan is het goed mogelijk dat de bullmarkt van begin 2024 een vervolg krijgt en we alsnog nieuwe all-time highs zien voor bitcoin.
We moeten niet vergeten dat 2024 tot nu toe al een heel goed jaar was voor de markten en dat bitcoin in een halving-jaar meestal pas richting het einde van de cyclus nieuwe all-time highs maakt.
Wat dat betreft was de all-time high die we in maart al zagen op ruim 73.000 dollar een behoorlijke uitzondering, die waarschijnlijk het gevolg was van het succes van de ETF’s.
Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 3.000 bankiers, fondsmanagers, advocaten en investeerders gingen je voor!
Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.