Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Je bent op een verjaardag of tijdens het jaarlijkse kerstdiner met de familie vast wel eens (vol trots) begonnen over je investering in bitcoin, het geld van de toekomst. Grote kans dat je tijdens je verhaal bent onderbroken en aangevallen met het argument dat een bitcoin helemaal door niets is gedekt. Hoe kan iets dat uit het niets is ontstaan en enkel bestaat uit ééntjes en nulletjes nu waarde hebben? Het is toch allemaal gebakken lucht? In de kern komt deze kritiek erop neer dat een bitcoin geen intrinsieke waarde heeft, geen waarde op zichzelf. Vergelijk het bijvoorbeeld met goud, daar kun je tenminste nog sierraden van maken. Mensen vinden goud mooi en daarom heeft het waarde. Bitcoins hebben dat niet, vertegenwoordigen geen enkele functie en kunnen daarom geen waarde hebben. Want geef nou toe, je hebt die bitcoins toch alleen maar gekocht om ze voor meer geld door te verkopen? Wat kun je er nou echt mee?
Dat de meeste mensen zo redeneren is volkomen logisch, dit heeft alles te maken met een gebrek aan kennis over geld. Ondanks dat geld ons leven in meer of mindere beheerst, zijn er weinig mensen die weten of überhaupt hebben nagedacht over wat geld nu eigenlijk precies is. In tegenstelling tot wat deze mensen beheren is een bitcoin wel degelijk ergens door gedekt, namelijk door de betrouwbaarheid van zijn monetaire eigenschappen. Het is de beste vorm van geld die ooit heeft bestaan. Zou jij jouw vermogen liever opslaan in een vorm van geld waarvan de eigenschappen vanwege het decentrale karakter in steen gebeiteld staan of in een vorm van geld waarvan de monopolist er met één druk op de knop miljarden van kan bijdrukken?
Wil je meer van Thom lezen, horen en zien? Surf dan naar members.crypto-insiders.nl voor onze meest waardevolle content. Denk aan koersupdates, trading signals, educatieve video’s, geschreven uitleg, Ask Me Anything-sessies en meer! Maak nu een lidmaatschap aan en probeer de eerste 30 dagen gratis! Bekijk hieronder een voorproefje:
In essentie is dat waar het op neerkomt. Overheden kunnen uit het niets besluiten om geld bij te drukken en daarmee het geld wat al in omloop is minder waard te maken. Iedere nieuwe euro maakt de reeds bestaande euro’s relatief minder zeldzaam. De mensen die het dichtst bij de bron van dit nieuwe geld zitten profiteren daar het meeste van. Prijzen passen zich immers niet meteen aan de nieuwe situatie aan. Het kost tijd voordat het geld door de economie sijpelt en dat maakt dat de mensen die als laatste in de rij staan om het geld te ontvangen er alleen maar armer op worden. Over het algemeen zijn het de grote financiële instellingen en bedrijven die dicht bij de bron van het nieuwe geld zitten en gaat het ten koste van de waarde van het spaargeld van de gewone burger.
Het nieuwe print-programma van de Europese Centrale Bank waarbij er meer dan €400 duizend euro per minuut de economie ingepompt wordt zal vooral de rijken ten goede komen. Het idee is dat de bedrijven waar het geld naartoe gaat dit gaan investeren in nieuwe projecten en op die manier voor werkgelegenheid moeten zorgen. Dat zal ongetwijfeld gaan gebeuren, maar de vraag is of het genoeg zal zijn om de economie er weer bovenop te helpen. Waar het zeker voor zal zorgen is een verdere uitholling van de waarde van de euro, van ons geld. Gelukkig hebben we met bitcoin een keihard alternatief.
Was dit de dip voor bitcoin (BTC)? Technisch analist David van Ineveld heeft weer een wekelijkse analyse online staan!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.