Tim Kamp Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd
Columns

Bitcoin, Ethereum en Solana: gaan we nu van elke crypto een ETF zien?

Bitcoin-BTC Solana-SOL Ethereum-ETH Cardano-ADA more-coins-icon
s
icon-columns
Columns
Bitcoin beursfondsen maken ommekeer, noteren enorme instroom

Foto: Tada Images/Shutterstock

De cryptowereld was onlangs in rep en roer toen vermogensbeheerder VanEck een ETF-aanvraag voor solana (SOL) indiende. Dit nieuws zorgde voor een spectaculaire koersstijging van meer dan 8 procent voor solana. Nu ook de Ethereum Spot ETF om de hoek is, lijkt de vraag van welke crypto we nog meer een ETF gaan zien in de toekomst. Hoewel het vooruitzicht van meer crypto-ETF’s opwindend lijkt, is de realiteit minder rooskleurig.

Exchange-Traded Funds, oftewel ETF’s, zijn populaire investeringsinstrumenten omdat ze beleggers in staat stellen te investeren in een activa zonder deze afzonderlijk te hoeven kopen. Een crypto-ETF zou vergelijkbare voordelen bieden, maar het omzetten van elke cryptomunt in een beursgenoteerd fonds is een complexe zaak die afhankelijk is van verschillende factoren.

Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten

Volatiliteit en stabiliteit zijn de grootste uitdagingen voor toekomstige crypto-ETF’s

Een belangrijke reden waarom niet elke cryptomunt een ETF kan worden, is de inherent hoge volatiliteit van crypto. De markt voor digitale valuta’s staat bekend om zijn schommelingen, waarbij prijzen binnen enkele uren (of vaak zelfs minuten) dramatisch kunnen stijgen of dalen.

Deze volatiliteit maakt het moeilijk voor ETF-beheerders om een stabiele en betrouwbare waarde te bieden aan beleggers. Terwijl sommige munten, zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), enigszins hun plaats hebben bewezen in de financiële wereld, blijven de meeste altcoins zeer speculatief en onvoorspelbaar.

Daarnaast hebben niet alle cryptomunten een stabiele basis. Veel coins en tokens worden gecreëerd als onderdeel van tijdelijke projecten of door individuen zonder langdurige visie of duurzame technologie. Dit leidt tot een groot aantal memecoins of munten die snel in populariteit stijgen, maar even snel weer verdwijnen. De onderliggende technologie en het team achter een munt zijn cruciaal voor de levensvatbaarheid op de lange termijn. Helaas schieten veel cryptoprojecten hierin tekort.

Dat is terug te zien in de statistieken van de prijzen van crypto. Want van 2017 tot en met 2021 zijn er slechts drie cryptomunten die hun hoogste koersprijs ooit hebben verbroken. We hebben namelijk alleen de all time highs van bitcoin, ethereum en cardano (ADA) teruggezien. Daarmee laten zij duizenden andere cryptocurrencies achter zich.

Regelgevers lang niet altijd even enthousiast

Regulering speelt ook een cruciale rol. De meeste toezichthouders wereldwijd zijn voorzichtig met het goedkeuren van crypto-ETF’s vanwege de bovengenoemde risico’s. Ze willen beleggers beschermen tegen potentieel verlies en frauduleuze activiteiten. Dit betekent dat alleen de meest robuuste en gevestigde cryptocurrencies, die aan strenge regelgeving kunnen voldoen, in aanmerking komen voor een ETF-structuur.

Bovendien is de liquiditeit van veel cryptomunten een obstakel. Voor een ETF is het essentieel dat de onderliggende activa gemakkelijk verhandeld kunnen worden zonder de marktprijs significant te beïnvloeden. Veel kleinere of nieuwere munten hebben niet voldoende handelsvolume om dit te garanderen. Dit maakt ze eigenlijk per definitie niet geschikt voor een ETF.

Kortom, hoewel de droom van een ETF voor veel cryptomunten verleidelijk is, moeten we realistisch blijven. De weg naar brede acceptatie en regulering van ETF’s in de cryptowereld is lang en vol hindernissen.

Alleen die munten die stabiliteit, robuuste technologie en naleving van regelgeving kunnen aantonen, zullen uiteindelijk in aanmerking komen voor een ETF. En zelfs dan is het een vraagteken of regelgevers en toezichthouders er groen licht voor zullen geven. Voor nu blijft de wereld van crypto-ETF’s een selecte club, waarin alleen de sterkste en meest betrouwbare spelers een plaats weten te veroveren.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt - de bizarre resultaten
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt – de bizarre resultaten
Advertentie

Trending Columns nieuws

Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Column
Thom Derks
Columns 19/01/2025
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
Column
Timo Bult
Columns 20/01/2025
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Column
Indy Rottier
Columns 20/01/2025
Advertentie