Cryptomarkt stijgt altijd hard tijdens Amerikaanse verkiezingsjaren
Foto: Below the Sky/Shutterstock
In de jaren waarin Amerikaanse presidentsverkiezingen plaatsvonden, heeft bitcoin (BTC) telkens sterke prestaties laten zien, met significante pieken. Toch heerst er altijd veel angst op de financiële markten wanneer deze belangrijke verkiezingen nabij zijn.
Is die angst terecht? Bitcoin heeft namelijk uitsluitend positieve rendementen behaald in verkiezingsjaren. Prijsstijgingen volgden tot nu toe elk jaar waarin een nieuwe leider in het Witte Huis werd verkozen, en datzelfde gold ook voor het daaropvolgende jaar.
In deze column bespreken we de correlatie tussen de digitale munt en de politieke ontwikkelingen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.
Bitcoins piekende jaren zijn verkiezingsjaren
Dit patroon begon in 2012, het jaar van Barack Obama’s herverkiezing. Bitcoin stond destijds nog in de kinderschoenen, maar toch werd het jaar gekenmerkt door een sterke prijsstijging. Bitcoin begon in 2012 rond de $5, een bescheiden waarde in vergelijking met waar het naartoe zou gaan.
De koers steeg sterk dat jaar. Tegen het einde van 2012 stond de munt boven de $13, een aanzienlijke groei die in 2013 werd doorgezet. In 2013 begon bitcoin aan zijn eerste grote bullrun, waarbij de prijs tot boven de $1.000 uitschoot.
Mede dankzij de bredere zichtbaarheid in de media, de groeiende adoptie en de toename van investeringen, bereikte bitcoin een nieuwe all-time high.
Vier jaar later, in 2016, stond de Amerikaanse verkiezing tussen Donald Trump en Hillary Clinton in de schijnwerpers. Dit keer begon de grootste cryptomunt het jaar rond de $430 en steeg in de aanloop naar de verkiezingen.
Tegen het einde van 2016 was de prijs opgelopen tot boven de $950. De echte doorbraak volgde toen in 2017, het jaar na de verkiezing, waarin bitcoin zijn eerste wereldwijde bullmarkt beleefde.
De BTC-koers steeg dat jaar tot bijna $20.000, wat gepaard ging met een enorme mediabelangstelling en instroom van nieuwe investeerders. Dit succes zorgde ervoor dat bitcoin zijn stempel kon drukken op het bredere financiële landschap en zelfs mensen buiten de cryptowereld nieuwsgierig maakte naar digitale valuta’s.
Het bitcoin-patroon dat zelfs een pandemie overleefde
De verkiezingen van 2020, waarin Joe Biden het opnam tegen Trump, vonden plaats in een ongekend jaar. De coronapandemie had een verwoestende impact op de wereldeconomie en veroorzaakte paniek op de markten.
Bitcoin begon het jaar rond de $7.000, maar in maart leidde de pandemie tot een scherpe prijsdaling, met een dieptepunt van ongeveer $5.000. Toch herstelde de munt zich opmerkelijk snel.
Door de wereldwijde stimuleringspakketten, die zorgen opriepen over inflatie, kreeg bitcoin steeds meer aandacht als alternatief voor traditionele valuta. De bitcoin-prijs steeg gestaag en sloot het jaar af rond de $29.000, een recordhoogte op dat moment.
De groei zetten voort in 2021, toen bitcoin een ongekende opleving meemaakte. De koers bereikte in april een piek van rond de $64.000 en later in november nog een record van rond de $69.000.
Dit succes werd gevoed door institutionele adoptie, waarbij grote bedrijven zoals Tesla bitcoin in hun balansen opnamen. Ook werden de Bitcoin-futures ETF’s in de Verenigde Staten gelanceerd. Hierdoor werden nieuwe beleggingsmogelijkheden gecreëerd, wat de waarde van bitcoin verder verhoogde en het vertrouwen in de cryptocurrency versterkte.
Stijgt bitcoin door de presidentsverkiezingen of toch de bitcoin halving?
Bitcoin heeft zich in de jaren van Amerikaanse verkiezingen en de daaropvolgende jaren consequent bewezen als een aantrekkelijk beleggingsmiddel. De grote vraag is: hebben de stijgingen wel met de verkiezingen te maken?
Er valt nog iets op: tijdens alle verkiezingsjaren vindt ook de zogeheten bitcoin-halving plaats. De bitcoin-halving is een gebeurtenis waarbij de beloning voor het minen van nieuwe blokken op de blockchain gehalveerd wordt, wat ongeveer elke vier jaar plaatsvindt.
Deze halvings blijven plaatsvinden totdat het maximale aanbod van 21 miljoen bitcoins is bereikt. Dit proces remt de inflatie van bitcoin en veroorzaakt vaak prijsstijgingen door veranderende vraag en aanbod.
Zoals eerder opgemerkt, vallen de bitcoin-halvings samen met de Amerikaanse verkiezingsjaren. De eerste halving vond plaats in 2012, gevolgd door die van 2016, 2020, en natuurlijk in mei van dit jaar.
De Amerikanen gaan vandaag massaal naar de stembus. De bitcoin-prijs kent dit jaar een stijging van ruim 60 procent, voornamelijk aangedreven door de lancering van de bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) in januari.
Of de bitcoin-stijging van de afgelopen weken dus echt te maken heeft met de presidentsverkiezingen, valt daarom te betwijfelen. Wel valt te zeggen dat een aanstaande bullrun van bitcoin in 2025 waarschijnlijk is, gezien zijn historie. Wie deze dinsdag de grote winnaar in de VS wordt, lijkt er dan ook niet toe te doen.
📲 Het belangrijkste crypto nieuws in je broekzak? Volg ons Whatsapp kanaal en ontvang 3x per dag de meest actuele crypto-updates