David David
5 min. leestijd
Columns

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Bitcoin balanceert op de rand

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Na weken van extreem lage volatiliteit en volume was er afgelopen week dan eindelijk actie. Zoals we de afgelopen weken bespraken was de kans groot dat de break-out neerwaarts zou zijn en dit gebeurde gisteren met vrij veel actie. Laten we direct in de grafiek duiken want er is (eindelijk) weer een hoop te zien!
In afbeelding 1 heb ik de 4-uurs grafiek weergegeven en in afbeelding 2 de dagelijkse grafiek.
bitcoin_wekelijkse_analyse_bitcoin_balanceert_op_de_rand_grafiek1Afbeelding 1
bitcoin_wekelijkse_analyse_bitcoin_balanceert_op_de_rand_grafiek2Afbeelding 2
Een groot aantal analisten begon zojuist bullish te worden net voordat de koers een duik maakte. Laten we allereerst eens kijken waarom dit gebeurde en wat wij hiervan kunnen leren. In afbeelding 1 is duidelijk te zien hoe de koers van Bitcoin zich de afgelopen weken in een opwaartse trend begaf (de rode lijn). Tezamen met de oranje lijn die de bovenkant van de descending triangle aangeeft, waar de koers zich al maanden in begeeft, ontwikkelde er zich een symmetrical triangle. Een symmetrical triangle is een zogenaamde ‘continuation pattern’ en aangezien de trend bearish is was de kans op een break-out relatief groot. Echter, als gevolg van de rode (stijgende) trendlijn waren veel ogen enkel op deze trend gericht en werd regelmatig over het hoofd gezien dat de koers zich nog steeds in een descending triangle begaf. Enkel een sustained break boven de $6.800 zou dit patroon invalideren. Tegelijkertijd was er een duidelijke bollinger bands squeeze zichtbaar op de dagelijkse grafiek (afbeelding 2). In het verleden resulteerde een dergelijke squeeze vaak in een sterke rally in de koers van Bitcoin en veel analisten haalden dit – tezamen met de stijgende trendlijn – aan als bewijs voor een bullish break-out. Van de bovenstaande gebeurtenissen kunnen we aantal dingen leren. Allereerst is het gezegde: ‘de trend is je vriend’ hier sterk van toepassing. De trend was bearish en daarom was een neerwaartse break-out te verwachten. Een trend keert niet zomaar om en dat was ditmaal ook goed zichtbaar. Daarnaast zijn (ja het cliché komt eraan) gebeurtenissen uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Het feit dat in het verleden een bollinger bands squeeze regelmatig leidde tot een rally zegt vrijwel niets over deze keer. In dit geval was er een battle-of-patterns en heeft het sterkere descending triangle patroon gewonnen. Als laatste vergaten veel mensen het grotere plaatje. Ja, we zaten in een stijgende trendlijn maar die begaf zich wel IN een descending triangle. Ik zal niet ontkennen dat mijn enthousiasme voor een bullish break-out ook begon te groeien, maar de confirmatie was er nog niet en daarom bleef ik neutraal-bearish totdat een break door de $6.800 zou plaatsvinden. Dit is uiteraard niet gebeurd en dat leidt ons tot de volgende vraag. Wat nu?
De huidige situatie ziet er bearish uit. In afbeelding 3 is goed te zien hoe, op de wekelijkse grafiek, een bearish engulfing aan het ontstaan is. Echter, we zijn nog niet door de $6.200 heen gebroken en we zitten nog boven de magische grens van $6.000 dus op dit moment zitten we in principe nog steeds in dezelfde situatie als vorige week. Het enige verschil is echter dat de koers van Bitcoin wederom heeft laten zien dat de bearish trend nog altijd sterk en actief is.
bitcoin_wekelijkse_analyse_bitcoin_balanceert_op_de_rand_grafiek3Afbeelding 3: Wekelijkse Bitcoin grafiek
Op dit moment lijkt het erop dat de koers van Bitcoin een bear flag aan het formeren is welke is te zien op de 1-uur grafiek in afbeelding 4. Een bear flag patroon geeft ons ook een target (de lengte van de flag pole – de top van de vlag wordt het nieuwe koersdoel) dit komt precies uit op $6.000, de magische grens!
bitcoin_wekelijkse_analyse_bitcoin_balanceert_op_de_rand_grafiek4Afbeelding 4: 1-uur Bitcoin grafiek – bear flag formatie
Hoewel we gisteren een sterke daling aanschouwde is het support rondom de $6.220 sterk gebleken. Dit is goed te zien aan de lange schaduwen van de verschillende candles in afbeelding 4. Desalniettemin is een test van de $6.000 in mijn optiek haast onvermijdelijk en dienen we met dit scenario rekening te houden. De komende week zijn mijn ogen sterk gericht op de grens van $6.200 en $6.000. De huidige situatie en de momentum indicatoren geven aan dat er waarschijnlijk nog meer daling in het vat zit, maar we begeven ons nog steeds in de descending triangle en we zullen eerst uit dit patroon moeten breken alvorens we echt weten wat de koers gaat doen op de korte tot middellange termijn. Indien de koers door de $6.000 breekt is in mijn optiek niet het eerste support niveau, welke ligt rond de $5.500-$5.700 – belangrijk maar de re-test van de $6.000. Support verandert vaak in weerstand indien dit wordt gebroken en mocht de koers van Bitcoin de komende week door de $6.000 grens breken dan wil ik graag weten of de $6.000 grens een sterke weerstand wordt. Mochten we de komende week een rally meemaken (de kans is klein) dan zou een break door de $6.700 het plaatje aanzienlijk veranderen. Op dit moment balanceert de koers van Bitcoin op de rand en lijkt het een zeer spannende week te worden.
Tot volgende week!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
David

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Hij is aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments, educator in de Digital Asset space en deelt wekelijks zijn kennis over investeren op zijn Youtube en Instagram Kanaal. Hij heeft intussen meer dan 8 jaar ervaring op het gebied van investeren en is een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van avonturen. Zijn motto is “overdreven lekker leven!”

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Dit verdient de gemiddelde Nederlander echt in 2025 volgens nieuwe data
Dit verdient de gemiddelde Nederlander echt in 2025 volgens nieuwe data
Crypto investeerder wordt slapend miljonair met Melania memecoin
Crypto investeerder wordt slapend miljonair met Melania memecoin
Bitcoin miners vechten om beloning in bullmarkt, moeilijkheid stijgt
Komende maandag cruciaal voor bitcoin
Hoe ver kan de koers van XRP nog gaan stijgen?
Hoe ver kan de koers van XRP nog gaan stijgen?
Advertentie

Trending Columns nieuws

Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Column
Thom Derks
Columns 19/01/2025
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
Column
Timo Bult
Columns 20/01/2025
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Column
Indy Rottier
Columns 20/01/2025
Advertentie