Thom Derks Thom Derks Thom Derks
4 min. leestijd
Columns

Bitcoin blootgelegd: Op weg naar een nieuwe monetaire wereldorde

Bitcoin blootgelegd: Op weg naar een nieuwe monetaire wereldorde

Foto: Brian A Jackson/Shutterstock

Voor de bitcoin (BTC) koers is 2022 niet het jaar geworden waar we van tevoren op hoopten en zelfs hadden verwacht. De 100.000 dollar per bitcoin die volgens het gros van de analisten een zekerheidje was is nooit aangetikt en afgelopen week gleden we zelfs onder de all-time high van december 2017 door. Die ontwikkelingen kunnen niet los worden gezien van het macro-economische klimaat waar we ons momenteel in bevinden. Amerika kampt met de hoogste inflatie in 40 jaar tijd en in de rest van de wereld staat het er niet veel beter voor. Volgens macro-analist Zoltan Pozsar zijn we zelfs op weg naar een nieuwe monetaire wereldorde.

3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek
3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek

Bretton Woods III

In een essay met de titel “Bretton Woods III”, waarmee Pozsar verwijst naar de afspraken die de grootste economieën ter wereld na de Tweede Wereldoorlog maakten om de Amerikaanse dollar aan goud te koppelen en de rest van de valuta aan de dollar, schrijft de analist over de start van een nieuwe monetaire wereldorde. Het bevriezen van de valutareserves van Rusland markeert volgens Pozsar een keerpunt in de geopolitieke verhoudingen in de wereld en ons huidige monetaire systeem.

“Je Amerikaanse dollars zijn alleen iets waard zolang de G7 (en Amerika in het bijzonder) het daar mee eens zijn”, aldus Pozsar in zijn essay. Landen als China, India en anderen die mogelijk hetzelfde gevaar lopen hebben hier ongetwijfeld een notitie van gemaakt. Sparen in de Amerikaanse dollar brengt grotere gevaren mee dan we ooit gedacht hebben. Natuurlijk is dit altijd al een optie geweest, maar nu er éénmaal op de knop gedrukt is kunnen we niet meer terug.

“We aanschouwen de geboorte van Bretton Woods III – een nieuwe monetaire wereldorde die gecentreerd is om op grondstoffen gebaseerde valuta. Een ontwikkeling in het oosten die het Eurodollar-systeem zal verzwakken en ook zal bijdragen aan het oplopen van de inflatie in het Westen. Als deze oorlog over is, dan zal ‘geld’ nooit meer hetzelfde zijn […] en bitcoin, mits het dan nog bestaat, zal daar waarschijnlijk van profiteren”, aldus Pozsar in een glasheldere analyse over de geboorte van een nieuwe monetaire wereldorde.

Advertisement

Hoe lang gaat die geboorte duren?

De grote vraag is natuurlijk hoelang dit proces nodig heeft en welke grondstoffen er uiteindelijk als winnaars uit de strijd komen. Pozsar zelf schrijft bitcoin een goede kans toe om als fundament van de nieuwe monetaire wereldorde te fungeren, maar waarschijnlijk niet als enige (digitale) grondstof. De komende maanden tot jaren kunnen weleens lastig worden op financieel gebied. We hebben te kampen met een torenhoge inflatie en helaas een nog hogere schuldenberg. Dat maakt de speelruimte voor centrale banken erg klein.

Hoewel ze bij de Amerikaanse Federal Reserve, de belangrijkste centrale bank ter wereld, de focus hebben op het temmen van de inflatie, waken ze ook al voor een recessie. Als ze de inflatie echt met de harde hand hadden willen aanpakken, dan hadden ze de rente meteen met enkele procenten moeten verhogen. Nu zijn het steeds kleine stapjes en staat de rente effectief nog altijd op 1,5 tot 1,75 procent. Dat geeft al aan dat de Federal Reserve ook wel begrijpt dat ze voorzichtig moeten zijn.

Het laatste wat centrale banken willen is de complete economie verwoesten om de inflatie terug te brengen naar de gewenste 2 procent. Dan hebben we wel een lage inflatie, maar als niemand vervolgens meer een baan heeft wordt de wereld daar ook geen vrolijkere plek van. Voor mij persoonlijk is dit een periode van de adem inhouden en assets vasthouden waar ik voor de lange termijn in geloof. De kans is meer dan aanwezig dat we nog wat verliezen gaan pakken, maar dat is risico en dat is inherent aan investeren.


Disclaimer: De meningen en uitspraken die in deze column worden gedeeld zijn alleen van de auteur en weerspiegelen of vertegenwoordigen niet noodzakelijk de meningen en standpunten van Crypto Insiders.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Advertentie

Trending Columns nieuws

3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek
3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek
Column
Tim Kamp
Columns 17/11/2024
Bitcoin lijkt af te stormen op $100.000 ondanks prijscorrectie
Bitcoin lijkt af te stormen op $100.000 ondanks prijscorrectie
Column
Thom Derks
Columns 17/11/2024
Dit is de grootste fout die beleggers maken in de crypto bullmarkt
Dit is de grootste fout die beleggers maken in de crypto bullmarkt
Column
Tim Kamp
Columns 20:27
Advertentie