Belastingplicht, exchange-exit en kwantumzorgen in weekoverzicht
Foto: Sirozy/Shutterstock
De week zit er weer op en dat biedt ons de perfecte gelegenheid om terug te blikken op het belangrijkste crypto nieuws van de afgelopen week. In deze Crypto Rewind-editie lees je over nieuwe plannen van de belastingdienst die invloed op elke Nederlandse cryptobelegger kunnen hebben, hoe EU-regels het crypto-landschap veranderen en wat de mogelijke dreiging van kwantumcomputers kunnen zijn op BTC.
Strengere controle op cryptovaluta door de Belastingdienst
Het Ministerie van Financiën in Nederland kondigde een wetsvoorstel aan om meer grip te krijgen op de cryptosector. Onder dit voorstel moeten cryptodiensten verplicht gebruikersgegevens verzamelen en delen met de Belastingdienst, wat het voor de overheid eenvoudiger maakt om belastingen te innen op cryptovaluta zoals bitcoin. Dit nieuwe toezicht streeft ernaar om belastingtransparantie te verbeteren en belastingontduiking tegen te gaan. Tegelijkertijd sluit Nederland zich aan bij het EU-brede Crypto-Asset Reporting Framework (CARF), wat gegevensuitwisseling met andere landen mogelijk maakt. Het publiek wordt uitgenodigd om voor 21 november hun mening over deze nieuwe regels te geven.
Nederlandse Bitcoinbeurs stopt wegens nieuwe EU-regels
Na tien jaar stopt de Nederlandse bitcoin-only beurs BL3P met haar activiteiten. Vanwege de komende Markets in Crypto Assets (MiCA) regelgeving, heeft het team besloten zich volledig te richten op hun moederplatform, Bitonic. Klanten kunnen soepel overstappen naar Bitonic, waarbij veel functies van BL3P, zoals target orders en Lightning Network-integratie, worden overgenomen. De MiCA-regelgeving heeft strenge eisen voor cryptobedrijven in Europa, wat steeds meer beurzen ertoe aanzet hun activiteiten te herzien.
Kwantumcomputers en de toekomst van cryptoveiligheid
Onderzoek naar kwantumcomputers heeft de discussie over de veiligheid van cryptocurrencies weer doen oplaaien. Chinese wetenschappers hebben recente successen geboekt met het kraken van simpele cryptografische algoritmes, maar deze technologie is voorlopig nog niet sterk genoeg om het Bitcoin-netwerk te bedreigen. De hoeveelheid rekenkracht die nodig is om het netwerk te kraken is haast onvoorstelbaar groot. Toch waarschuwen experts dat de ontwikkeling van extreem krachtige kwantumcomputers een potentiële bedreiging vormt voor de beveiliging van cryptovaluta. Wellicht dat geavanceerde kwantumcomputers wel degelijk in staat zijn om deze drempelwaarde te halen. Daarom werken verschillende cryptoprojecten nu al aan post-kwantum cryptografie om toekomstige aanvallen te kunnen weerstaan.