Planq-NFT-giveaway
Kennisbank

Kennisbank

Wat zijn non-fungible tokens (NFT)?

NFT is een afkorting van non-fungible token, waarvan het eigenaarschap wordt aangetoond door een private sleutel op een blockchain, vastgelegd in een smart contract. Non-fungible betekent niet inwisselbaar of niet vervangbaar. Token betekent digitale representatie op een blockchain. Wie de private sleutel bezit van de wallet waarin de NFT zit, is de eigenaar van een NFT.

Een NFT is geen afbeelding, video of muziekstuk, maar een verwijzing naar een digitaal object, inclusief een digitale handtekening die bewijst wie de eigenaar is. Dit is een veelgemaakte foutieve inschatting. Stel Leonardo zou een digitaal object maken van de Mona Lisa en er een NFT van maken, dan kunnen er wel miljoenen kopieën zijn, maar er is maar één eigenaar en dat is Leonardo.

NFT’s zijn een tijdje heel populair geweest en zijn in korte tijd een vast onderdeel geworden in de wereld van crypto. In deze les gaan we je vertellen over wat non-fungible tokens zijn, waar ze voor gebruikt worden en welke populaire NFT-projecten er zijn.

Navigeer snel naar…

    Wat zijn non-fungible tokens?

    Na deze ietwat cryptische omschrijving zullen we wat meer de diepte in gaan. De letterlijke vertaling van non-fungible tokens is dus niet inwisselbare digitale representatie op een blockchain. Er zijn unieke en in beperkte oplage uitgegeven NFT’s.

    NFT rechten

    Als je een NFT koopt, heb je het recht om het te verkopen, maar je krijgt er geen copyright bij. Dat ligt nog bij de originele maker, tenzij er in de metadata van het smart contract van een NFT staat dat een koper dat mag, of als je een licentie krijgt van de maker. In zo’n smart contract kan een maker van een NFT alles zetten, zelfs dat hij bij iedere doorverkoop een gedeelte van de opbrengst krijgt in royalty’s. Een NFT kan ook in stukjes worden verkocht als hij in zijn geheel te duur is, waardoor kopers fractioneel eigenaar worden.

    Je hebt vast wel een aantal nieuwsartikelen voorbij zien komen over NFT’s op de site van Crypto Insiders. Deze crypto-tokens worden steeds vaker gebruikt en dat is niet gek. Deze tokens stellen mensen namelijk in staat om een aantal heel interessante dingen te doen.

    Bewijs van eigendom NFT

    Door een unieke hashcode (reeks cijfers en letters) aan een NFT te linken, kan middels de transactiegeschiedenis op de blockchain worden bewezen dat jij ook daadwerkelijk de eigenaar bent van zo’n digitaal crypto token. Op de blockchain wordt namelijk geregistreerd tussen wie een transactie plaatsvindt. Deze transactie kan onmogelijk worden aangepast en kan volledig worden herleid tot aan het moment dat de NFT werd aangemaakt. Tegenwoordig zijn er sites als Mintbar waar je zonder technische kennis een NFT kunt maken op Hedera.

    NFT munten

    Een NFT moet eerst gemunt worden op een blockchain door middel van een smart contract. Als het gemaakt is, wordt het digitale eigenaarschap vastgelegd en kan er gehandeld worden in het NFT, bijvoorbeeld op een marktplaats voor NFT’s als OpenSea. Bij overdracht wordt een NFT van de ene naar de andere wallet overgebracht en legt de blockchain waar de verkoop op heeft plaatsgevonden vast wie de nieuwe eigenaar is.

    NFT crypto games

    Tegenwoordig is de NFT techniek doorgesijpeld naar de crypto gaming industrie en wordt er veelvuldig gebruik van gemaakt bij de creatie van avatars, land en in-game items die je nodig hebt om het spel te spelen. In deze vorm worden unieke NFT’s gecreëerd, zoals land of je naam, maar ook beperkt beschikbare NFT’s, zoals een houweeltje of een zonnebril. Er kunnen dus flink wat dezelfde NFT’s zijn, al naargelang de noodzaak. Ze worden meestal aangeduid als unique, rare, common en uncommon, ongeveer zoals bij het kaartspel Magic the Gathering.

    Maar wat is dan een inwisselbaar of fungible token?

    Het inwisselbare token ken je beter dan je verwacht. Het is het muntstuk van bijvoorbeeld een euro. Elk muntstuk van een euro is evenveel waard. Misschien dat er een afbeelding van verschillende staatshoofden op staat, maar de ene euro is inwisselbaar voor de andere. Deze fysieke representatie van een munt is al millennia oud.

    Andere inwisselbare tokens ken je ook heel goed. Zo is elke bitcoin inwisselbaar voor een andere. Elke bitcoin is evenveel waard. Er zijn geen mooie bitcoins of speciale, het is allemaal één pot nat! Dit geldt uiteraard ook voor alle andere cryptocurrencies. De ene coin is vervangbaar door de andere coin van dezelfde blockchain.

    Foto: Shutterstock / FellowNeko

    Een stukje geschiedenis

    De geschiedenis van blockchain-technologie begint al in de jaren ‘90 toen het idee voor een digitale ketting van data voor het eerst werd uitgestippeld door Stuart Haber en W. Scott Stornetta. Vervolgens werd Bitcoin (BTC) in 2008 geboren, waarmee de cryptomarkt officieel het licht zag. Maar het zou pas bijna 10 jaar later zijn dat de eerste NFT’s op de markt verschenen. Het eerste bewegende digitale kunstwerk “Quantum” van Kevin en Jennifer McCoy werd op de Namecoin blockchain gemunt in 2014.

    Cryptopunks en CryptoKitties

    In juni 2017 werd CryptoPunks als een van de eerste NFT-projecten gelanceerd op Ethereum (ETH). CryptoPunks zijn digitale poppetjes die ieder uniek zijn en specifieke eigenschappen hebben. In deze serie zijn ook drie unieke NFT’s te vinden, de Alien (9), de Ape (24) en de Zombie (88). Vandaag de dag kunnen deze CryptoPunks nog steeds gevonden worden op NFT-marktplaatsen. Dit project bleek het startschot te zijn voor de NFT-gekte die losbarstte na de lancering van CryptoKitties.

    CryptoKitties lijken op CryptoPunks. CryptoKitties gingen echter viral waardoor sommige van deze digitale wezens destijds voor soms meer dan een ton over de toonbank gingen. De duurste CryptoKitty ooit was Founder Cat #18. Die werd in 2017 verkocht voor 253 ETH, wat op moment van schrijven bijna een half miljoen euro waard is.

    Na CryptoKitties kalmeerde de hype rondom NFT’s weer enigszins om in 2021 weer volledig op te bloeien. Meerdere grote kunstenaars, artiesten en andere beroemdheden lanceerden hun eigen NFT’s en verkochten deze zo nu en dan voor tientallen miljoenen euro’s of meer.

    Duurste NFT’s

    De kunstenaar Beeple (Mike Winkelmann) verkocht zijn digitaal verzamel kunstwerk “Everydays: the First 5000 Days” voor meer dan $69 miljoen. Dit kunstwerk bestaat uit 5000 kleine digitale kunstwerkjes.

    De kunstenaar had er 13 jaar aan gewerkt, dus dan mag het wat kosten! Het veilinghuis Christie’s verzorgde de openbare veiling.

    De eerste tweet ooit werd door Jack Dorsey (oprichter Twitter) als NFT verkocht voor bijna $3 miljoen.

    Bekende memes uit de internethistorie gingen ook voor leuke prijsjes van de hand. Zo werd “Disaster Girl” verkocht voor bijna een half miljoen dollar (180 ETH). “Nyan Cat” leverde 300 ETH op, de originele Doge hond (Shiba Inu) deed 1700 ETH, Pepe bracht $1 miljoen op en “Charlie Bit My Finger” 389 ETH, allemaal in de NFT hype van 2021.

    De broncode voor het World Wide Web werd als NFT verkocht voor een slordige $5,4 miljoen en een leger apen onder de naam “Bored Ape Yacht Club” werd voor meer dan $24 miljoen verkocht bij veilinghuis Sotheby’s.

    Het record staat echter op naam van de anonieme kunstenaar Murat Pak. Hij haalde meer dan $90 miljoen euro op met zijn NFT collectie “The Merge” in 2021. Deze Merge refereert aan The Merge van Ethereum, waarin het overstapte naar Proof of Stake. Heel bijzonder aan deze collectie is dat elk kunstwerk afzonderlijk kan bestaan in een wallet, maar als je er twee van in dezelfde wallet hebt, worden deze twee samengevoegd (merged) tot een enkel kunstwerk door de werking van een smart contract.

    Trump NFT en andere hits

    Recenter zijn er Trump NFT collecties gestart onder de naam Trump Digital Trading Cards. Deze gingen van de hand voor $99 op de Collect Trump Cards website. Binnen uren was editie 1 en 2 uitverkocht. Alles rondom Trump lijkt initieel veel aandacht te trekken, net als zijn Trump Official memecoin, al ging die storm wel erg snel liggen.

    Een serie die ook veel aandacht krijgt is de Habbo Collectibles NFT series. Deze Habbo NFT serie ziet er lekker retro uit met design die wel wat lijkt op die van de CryptoPunks. Je kunt een NFT kopen als avatar en daarmee spelen in het vernieuwde retro spel (het oude Habbo spel is al 23 jaar oud) Habbo X.

    Het is dus duidelijk dat unieke NFT’s veel geld op kunnen leveren. Heb je een film waarop de eerste trein staat die ooit begon aan zijn avontuur, dan kan dit veel geld waard zijn. Het eerste SMS’je, het eerste aandeel, noem het maar op. Zet het op een blockchain als NFT en dan kan dat veel waard zijn.

    NFT token standaarden

    Op allerlei blockchains zijn token standaarden verzonnen, speciaal voor de NFT. Zo heeft Ethereum de belangrijke ERC-721 token standaard verzonnen voor unieke NFT’s. Naderhand werd nog de semi-fungible ERC-1155 verzonnen, een token dat kan bestaan uit meerdere dezelfde tokens. 

    Dit kan heel handig zijn bij spellen, waarbij iedere speler een houweeltje nodig heeft of wearables. Het zou niet te doen zijn als een maker van een spel 1 miljoen verschillende houweeltjes zou moeten gaan maken! Het is daarom geen wonder dat deze techniek uit de Enjin Games koker komt.

    Vrijwel elke zichzelf respecterende blockchain heeft tegenwoordig zo’n token standaard. Bitcoin heeft met Bitcoin Ordinals een bekende standaard in huis. Binance doet het met BEP-721 en BEP-1155. Solana heeft de SPL token standaard.

    Toepassingen

    Recentelijk zijn NFT’s vooral in de publiciteit gekomen door de ontploffende markt van collectibles, of digitale verzamelobjecten. Dit zijn vaak digitale kunstwerken die op de blockchain worden vertegenwoordigd door een NFT. Dit maakt het mogelijk voor investeerders en verzamelaars om digitale kunstobjecten ook daadwerkelijk in bezit te hebben zoals dat met een fysiek schilderij in je woonkamer ook het geval is.

    Terwijl de digitale kunstwerken voor miljoenen dollars van wallet naar wallet verstuurd worden, bieden NFT’s een scala aan andere toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan voetbalplaatjes die op de blockchain kunnen worden uitgegeven, zodat jij ze op je telefoon kunt verzamelen en ruilen met anderen. Ook kunnen festivaltickets als NFT worden uitgegeven, zodat je nooit meer bij een festival voor de deur hoeft te staan om vervolgens te horen dat je een nep ticket hebt.

    In-game NFT

    Ook kijken vele NFT-enthousiastelingen naar de gaming wereld. Terwijl je nu soms zeeën van tijd besteedt aan het bemachtigen van een uniek digitaal wapen, heeft dit in-game item geen daadwerkelijke monetaire waarde. Daarbij is je wapen enkel binnen het spel een digitaal bestand dat in principe gekopieerd kan worden.

    NFT’s maken het in deze situatie mogelijk om dit wapen ook daadwerkelijk uniek te maken zonder dat deze gekopieerd kan worden. Daarbij kun je het wapen vervolgens ook buiten het spel om verkopen aan iemand anders voor geld! Een van de projecten die zich specifiek met NFT’s en gaming bezighoudt wordt in het volgende gedeelte besproken.

    Populaire NFT projecten

    Nu je de basis van NFT’s kent en weet waar ze voor gebruikt worden, kunnen we gaan kijken naar een aantal projecten die zich met de wondere wereld van NFT’s bezighouden. We kijken naar Decentraland, Opensea en Enjin.

    Decentraland

    Decentraland is gebouwd op Ethereum (ETH) en doet denken aan het spel Second Life dat jaren geleden enorm populair was. Decentraland lijkt op Second Life omdat in deze game spelers ook met elkaar kunnen communiceren, hun avatars aan kunnen passen en andere interactieve spelletjes kunnen doen. Het grote verschil is echter dat de digitale stukken grond worden vertegenwoordigd door een NFT. Met andere woorden, wanneer jij een stuk grond in Decentraland bezit, dan bezit je deze ook echt!

    Binnen het Decentraland ecosysteem spelen twee valuta een belangrijke rol. De eerste is het LAND-token. Dit zijn NFT’s die de digitale stukken grond vertegenwoordigen. De tweede is MANA, die meer als bitcoin gezien kan worden aangezien MANA wordt gebruikt om voor de stukken grond te betalen. Mocht je meer te weten willen komen over Decentraland, neem dan hier een kijkje op de officiële website.

    OpenSea

    OpenSea richt zich meer op NFT’s als collectibles, zoals eerder in dit artikel beschreven. Het is een marktplaats waarop digitale kunstobjecten verhandeld kunnen worden. Hierop vind je bijvoorbeeld stukken grond uit Decentraland, maar OpenSea maakt het ook mogelijk om gemakkelijk NFT’s aan te maken en deze te bewaren.

    Enjin

    En dan is er nog het populaire NFT-project gericht op de gaming wereld: Enjin! De ontwikkelaars van Enjin bieden onder andere game-ontwikkelaars het gereedschap om digitale voorwerpen op de blockchain op te slaan. Zoals eerder beschreven maakt dit het mogelijk om bijvoorbeeld een digitaal zwaard binnen een spel ook echt uniek te maken. Vervolgens kan dit zwaard ook buiten het spel om verhandeld worden voor geld op marktplaatsen als OpenSea.

    De waarde van een NFT

    In de loop van de tijd is de NFT-hype wel gaan liggen. Handelaren die rond 2021 een NFT hebben gekocht zullen zien dat de meeste veel minder waard zijn geworden. Bij een NFT geldt dezelfde regel als in kunst: wat de gek ervoor geeft! In tijden van grote populariteit zijn NFT’s de hoofdprijs waard, gaat de hype liggen dan zakken de koersen snel.

    Bepaalde NFT’s zullen altijd veel waard blijven, omdat ze voor heel veel mensen iets echt unieks representeren. Andere NFT’s verliezen veel van hun waarde onder bepaalde omstandigheden, zoals het dalen van de populariteit van een game of het instorten van de markt voor apen en punks.

    NFT en emoties

    In bepaalde gevallen krijgen NFT’s ook waarde door emotie. Een serie unieke NFT’s van de spelers van een bekende voetbalclub uit een speciaal jaar, waarin ze veel presteerden, kan in de loop van de tijd flink in prijs stijgen. Je kent dat wel, die legendarische helden van toen!

    Je kunt dus van alles in een NFT stoppen en daar geld voor vragen, maar de waarde vasthouden is een heel andere zaak en heeft vooral te maken met bekendheid en belangrijkheid. Heb je bijvoorbeeld een filmpje van je angstige moment met een T-Rex, dan weet ik zeker dat dat veel waard zal zijn. Ik verwacht dan wel dat ze je zullen beschuldigen van oplichting!

    Hoe koop je een non-fungible token?

    Als je een NFT wilt kopen, moet je rekening houden met een aantal zaken:

    • Je hebt cryptocurrency nodig. Een NFT koop je meestal op een marktplaats en die accepteren vrijwel altijd slechts crypto. Je gaat werken met een smart contract en die accepteren geen euro’s! Daarom is de prijs van een NFT vaak in ETH, omdat de NFT te koop staat op een Ethereum marktplaats. Verder moet je nog wat betalen aan gas fees in ETH, dus je moet rekening houden met genoeg saldo voor de prijs en de bijkomende kosten. Voor goedkope NFT’s kunnen de gas fees dan relatief hoog uitvallen als je op een Ethereum marktplaats handelt.
    • Je hebt een wallet nodig, waarin een NFT past. Vaak is de MetaMask browser wallet of een van de software wallets prima. Koop je een hele dure NFT, dan is het hebben van een hardware wallet wellicht te prefereren voor de veiligheid, of een wallet met 2FA beveiliging.
    • Je kunt een NFT meestal rechtstreeks kopen van de makers op hun eigen website. Dit is vaak goedkoper. Als je ervoor kiest om hem van een handelsplatform als OpenSea te kopen doet de markt zijn werk. Het kan dan best dat de NFT die je wilt hebben een stuk duurder is geworden vanwege de vraag, maar het kan ook dat de koers flink is gezakt vanwege gebrek aan interesse.
    • Je kunt een NFT kopen op een veiling, maar dan zullen de prijzen ook veel hoger zijn.
    • Je kunt een NFT ook kopen bij het starten van een game of project. Vaak zijn de prijzen dan nog relatief laag of vragen ze vaste prijzen, waardoor je kans hebt op flinke koersstijging als de game eenmaal start.
    • Je kunt een NFT ook gratis krijgen. Vaak zijn er NFT airdrops voor trouwe klanten. Op de NFT Drops Today site kun je kijken of er leuke NFT series bij zitten die ze gratis uitdelen.

    NFT Marktplaats

    Stel je gaat kopen op een NFT marktplaats, zoals OpenSea. Je ziet een leuke NFT en je gaat er voor. Je klikt dan op “Buy now” en dan vragen ze je om connectie te maken met je wallet. Als je ingelogd bent bij bijvoorbeeld MetaMask vragen ze je om de voorwaarden te accepteren in je MetaMask. Daarna vragen ze je nogmaals voor acceptatie op OpenSea.

    Vervolgens komt de aankoop er aan en zul je gas fees moeten betalen in ETH. Je bevestigt je aankoop en wacht tot de storting op de site van je ETH live is. Dit kan even duren. Als alles goed is gegaan geef je weer toestemming vanuit je wallet voor de aankoop en dan wordt de NFT in je wallet geplaatst.

    Je kunt je NFT ook zien in OpenSea en hem eventueel direct te koop aanbieden. Ook kun je de NFT verplaatsen naar bijvoorbeeld je hardware wallet voor de veiligheid.

    Er zijn open marktplaatsen voor NFT’s, waar iedereen mag minten, kopen of verkopen. Er zijn ook gesloten marktplaatsen, waar kunstenaars zich in moeten schrijven, zodat hun authenticiteit duidelijk is. Op gesloten marktplaatsen zijn NFT’s betrouwbaarder, omdat de aanbieders een NFT niet gewoon stelen (copy and paste) en vervolgens verkopen, als het goed is. Een beschermde marktplaats verkoopt hun eigen NFT’s, die auteursrechtelijk beschermd zijn.

    Hoe kun je geld verdienen ermee verdienen?

    De NFT markt werkt zoals alle andere markten. Er is vraag en aanbod. Als er meer vraag is, stijgt de prijs. Als de aandacht verslapt, zakt de prijs. Je zult dus NFT’s moeten kopen die in prijs stijgen. Hoe wil je nou weten welke NFT in prijs zal gaan stijgen?

    In de eerste plaats zul je je af moeten vragen hoe lang een NFT populair kan blijven. Zo heeft een Trump NFT in 2025 een maximale levensduur van vier jaar, omdat daarna deze naam veel minder waard wordt, omdat er een andere president komt in de VS.

    Historische waarde NFT

    Een NFT met historische waarde kan ook sterk in koers stijgen, omdat iedereen de gebeurtenis kent, bijvoorbeeld de eerste tweet of het filmpje van Armstrong die voet op de maan zet. Ook NFT’s van land in een blockchain game kunnen snel in waarde stijgen, als je bijvoorbeeld geld mag vragen voor het gebruik van je land.

    Bij veel andere soorten NFT’s is het lastig om de prijs te bepalen in de toekomst. Vergeet niet dat de hoogtijdagen en de hype van NFT wel voorbij zijn, die was in 2021. Je moet tegenwoordig dus best goed uitkijken welke NFT je gaat kopen om daarmee geld te verdienen.

    Het overgrote deel van de NFT’s die uitgebracht worden hebben de neiging om snel minder waard te worden. Pas dus goed op welke je koopt.

    Scams met NFT

    Er wordt ook veel opgelicht in de NFT wereld. Zo komt de pump and dump scheme hier ook voor, waarbij eerst geprobeerd wordt de prijs te verhogen, waarna ze gedumpt worden en de koersen ver zakken.

    Andere bekende trucs zijn NFT’s verkopen alsof ze van jezelf zijn, nep NFT’s in je wallet die een phishing link bevatten, influencers die je aanzetten tot de koop van NFT’s, witwassen, oplichters die op zoek zijn naar wallet gegevens en dergelijke. Het probleem met de NFT wereld is dat er geen toezicht op is door de autoriteiten. Hierdoor ben je vogelvrij in deze wereld.

    Hoe maak je een NFT?

    Als je een NFT gaat maken kun je twee dingen doen. Je kunt een enkele NFT maken of een serie. Als je een enkele NFT gaat maken, betreft het meestal een belangrijke gebeurtenis of je eigen NFT kunstwerk. Bij het maken van een serie probeer je een populair onderwerp aan te snijden, of er zelf een te creëren. Je kunt zelfs real world assets onderbrengen in een NFT, zoals je huis of auto.

    In het verleden hebben series apen het voortreffelijk gedaan, naast retro styles als CryptoPunks. Je kunt natuurlijk helemaal zelf kiezen, maar we verwachten dat een serie planten het minder goed gaat doen dan pakweg een stel katten of honden. Mensen hebben nou eenmaal warme banden met huisdieren en wat afstandelijkere relaties met planten of bloemen.

    Je wil natuurlijk wel een hit scoren! NFT’s die je kunt gebruiken als profielfoto of avatar kunnen ook snel aan populariteit winnen. Collectibles van een populaire afgeleide, zoals een game of een televisieserie, kunnen het goed doen. Over het algemeen: hoe unieker, hoe beter! Als je er echt plezier in hebt gehad om het te maken, zal het waarschijnlijk ook beter scoren. Als je zelf moet lachen om je eigen gemaakte NFT’s, zit je goed!

    1. Opslag van een NFT

    Je moet de NFT (serie) ook nog opslaan als file. Dat kan met JPEG, Photoshop of een van de vele bestandsformaten. Als popband kun je bijvoorbeeld een MP3 bestand maken. Ook kun je een NFT van foto’s maken als je fotograaf bent of dit als hobby hebt. Je kunt ook iemand anders inhuren om een NFT of een serie te maken en ze zelf dan aan te bieden als NFT op een marktplaats. Let er dan wel op dat jij de rechten hebt!

    Je kunt van heel veel dingen een NFT maken, maar gezien worden is weer een hele andere zaak. Daarvoor zul je toch een netwerk moeten aanspreken of prominent in beeld moeten komen bij OpenSea of een andere marktplaats. Mond op mond reclame gaat vaak erg traag.

    Dan moet je nog bepalen op welke NFT blockchain je hem wilt zetten. Wil je er een Solana NFT van maken, vanwege de lage transactiekosten of toch maar een Ethereum NFT vanwege de hoge populariteit van de OpenSea marktplaats?

    2. Welke naam verzin je voor een NFT?

    Vervolgens verzin je een naam en beschrijving van je NFT en bepaalt in welke oplage je hem wilt uitgeven. Je kunt er unieke NFT’s van maken, maar je kunt ook 100 stuks van elk op de markt brengen, als je denkt dat dat beter werkt of meer oplevert. Eventueel kun je nog royalty’s instellen, zodat je bij iedere doorverkoop van je NFT je een gedeelte van de verkoopprijs krijgt.

    Daarna ga je de gemaakte NFT (serie) aanmaken op een site als Rarible. Hier kun je via een soortgelijk proces als bij de aankoop van een NFT je eigen NFT’s uploaden en op de markt brengen.

    3. Een NFT op een marktplaats zetten

    Je maakt connectie met bijvoorbeeld je MetaMask wallet. Je klikt op “Create” en op de blockchain waar je hem op wilt maken. Je kiest voor 1 (unieke NFT) of een hoger aantal. Je kiest een bestand dat op je computer staat, zoals JPEG, MP3, et cetera.

    Vervolgens kies je voor een “fixed price” of voor “open for bids” en voeg je eventueel een tijd in dat ze te koop zijn, op het eind van die tijd wint de hoogste bieder. Je kunt zelfs “free minting” aanzetten, zodat de koper ook moet betalen voor de creatie van je NFT!

    Je bepaalt nog of er royalty’s betaald moeten worden en kunt nog wat extra opties gebruiken in het geavanceerde menu. En dan is het zo ver. Je klikt op “Create item” en je hebt zojuist een echte NFT (serie) gemaakt!

    Er zijn meerdere sites waar je dit minting proces kunt doen. Je kunt het ook heel wat sneller en simpeler doen met een AI NFT generator, zoals ChainGPT. Het enige wat je op dat soort sites nodig hebt is wat cryptocurrency en een goede omschrijving. De site maakt dan binnen no time waar je om gevraagd hebt en je kunt deze dan opslaan op je PC en er NFT’s van maken.

    De toekomst van NFT’s

    NFT’s hebben keer op keer bewezen een groot succes te zijn op de markt, vooral op hun hoogtepunt in 2021. Mensen verzamelen graag dingen en met NFT’s heeft men nu de mogelijkheid om digitale items te verzamelen die te maken hebben met de snel opkomende crypto industrie. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat deze NFT’s ook daadwerkelijk gebruikt kunnen gaan worden voor doeleinden waarin ze ook praktische waarde kunnen leveren, zoals in games.

    Zoals benoemd in dit artikel is Enjin zo’n project dat dit kan realiseren. Maar elke maand zien we weer nieuwe projecten verschijnen die op hun eigen manier NFT’s inzetten voor een bepaalde use case. De verwachting is dan ook dat NFT’s een belangrijke rol zullen blijven spelen in de real-world adoptie van blockchain technologie.

    De NFT zal zeker niet verdwijnen. Doordat het maken van een NFT zo gemakkelijk is geworden en er zoveel bij komen, is het duidelijk dat de bomen niet meer tot in de hemel groeien en dat unieke en waardevolle NFT’s heel zeldzaam zijn. Dit is dan ook de reden dat NFT’s zeker in de gaten gehouden moeten worden, in alle opzichten!

    Deel dit artikel
    Kennisbank icon Lees ook
    Meer Chevron to the right

    Hoeveel Bitcoins zijn er?

    Wat is een bitcoin ETF?

    Wat is een Bitcoin mixer?

    Ontvang je salaris in bitcoin

    Plan B’s Stock to Flow model

    Wat is het Bitcoin Lightning Network?

    Advertentie
    Net binnen
    Trending
    Elke week €10 aan BNB kopen sinds 2023: het verrassende resultaat
    Nieuwe schenkingsregels 2025: zoveel mag je belastingvrij aan je kinderen geven
    Belastingdienst verhoogt drempel voor sparen
    Belastingdienst verhoogt vrijstelling: belastingvrij sparen in 2025
    Update: Man die 8000 bitcoin weggooide wil 450 miljoen van overheid
    €650 miljoen bitcoin-zoektocht op vuilnisbelt komt eindelijk ten einde
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
    Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
    Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
    Advertentie