Kennisbank
Wat is web 3.0?
Stel je eens een nieuw type internet voor dat niet alleen nauwkeurig interpreteert wat je invoert, maar feitelijk alles begrijpt wat je overbrengt. Of het nu via tekst, spraak of andere media is; Een internet waarop alle inhoud die je gebruikt, meer op jou is afgestemd dan ooit tevoren. We staan op het kantelpunt van een nieuwe fase in de evolutie van het web: Web 3.0!
Maar wat is Web 3.0 precies en hoe verandert het ons leven? Web3 is de volgende generatie internet, gebaseerd op blockchain en decentralisatie. Het geeft gebruikers controle over hun data en digitale identiteit, zonder tussenkomst van grote techbedrijven. Met een focus op transparantie en peer-to-peer verbindingen belooft Web3 een revolutionaire verandering in hoe we online werken en verbonden zijn.
Wat is Web3?
Web3 is de opkomende derde generatie van internet waar websites en apps informatie op een slimme en een menselijke manier kunnen verwerken. Dit wordt mogelijk gemaakt door innovatieve technologieën zoals blockchain, machine learning (ML) , Artificial Intelligence (AI) en Internet of Things (IoT).
In Web3 kunnen zowel gebruikers als machines rechtstreeks met data communiceren. Maar om dit te laten gebeuren, moeten programma’s informatie zowel conceptueel als contextueel begrijpen. Hiervoor zijn twee belangrijke bouwstenen van het Web3 nodig: het semantisch web en AI. Hierover later meer.
Een belangrijk kenmerk van Web3 is de centrale rol van blockchain en cryptocurrency. Door de toepassing van blockchain in combinatie met onder andere ML, AI, en IoT wordt het huidige internet, Web2, steeds decentraler. Dit ‘nieuwe’ internet heet Web 3.0. Het is een betrouwbaarder, opener, intelligenter en een autonomer netwerk dan het ‘oude’ Web 2.0. Web3 geeft ongekende nieuwe mogelijkheden, waaronder:
- Smart contracts: zelfuitvoerende contracten zonder tussenpersonen.
- decentralized apps (dApps): applicaties die werken op een blockchain in plaats van gecentraliseerde servers.
- Decentralized Finance (DeFi): financiële diensten zonder banken of andere centrale instanties.
- Censuurbestendige peer-to-peer (P2P) dataopslag: betrouwbare dataopslag zonder risico op censuur.
- Toepassing van AI als IoT: slimmere netwerken en apparaten
En wat dacht je van de Metaverse of Experimented Reality (XR), GameFi of Play-to-Earn en Non-fungible tokens (NFT) als de bouwstenen van Web3?
Het ontstaan van Web3
Web 1.0, ook wel het statische web genoemd, was de eerste fase van het internet in de periode van 1989 tot ongeveer 2005. Het wordt het statische web genoemd omdat men vooral informatie kon opvragen. Er was dus weinig tot geen gebruikersinteractie. Web1 had geen algoritmen om internetpagina’s te doorzoeken, waardoor het vaak lastig was om relevante informatie te vinden.
Web1 was als het ware een smalle eenrichtingsweg. Het creëren van inhoud werd gedaan door een select groepje en de informatie kwam voornamelijk uit statische mappen.
Vanaf 2005 maakte Web 2.0 zijn opmars, ook wel bekend als het sociale web. Dankzij technologische vooruitgang in onder andere JavaScript en HTML5 werd het internet veel interactiever.
Dit tijdperk markeerde de komst van start-ups en interactieve web platforms zoals Google, YouTube, Facebook en Wikipedia. Deze ontwikkelingen hebben de weg vrijgemaakt voor sociale netwerken en commerciële toepassingen. De gebruikers creëren nu, in tegenstelling tot Web1, de inhoud.
Informatie wordt niet langer alleen op één plek opgeslagen, maar gedeeld en gedistribueerd tussen verschillende platforms en applicaties, wat heeft geleid tot een meer dynamische en verbonden online wereld.
Hoewel Web2 zorgde voor meer interactie en connectiviteit, bracht het ook nadelen met zich mee. Denk dan aan centralisatie, privacyschendingen en een afhankelijkheid van grote technologiebedrijven. Dit leidde tot de vraag naar een betrouwbaarder opener en decentraler internet: Web 3.0
De bouwstenen van Web3
Zoals eerder gezegd, zijn twee belangrijke hoekstenen van het Web 3.0 het semantisch web en AI. Nog twee andere belangrijke hoekstenen zijn ubiquity en 3D graphics. We bespreken ze alle vier:
Ubiquity
Ubiquity betekent overal zijn of kunnen zijn – vooral op hetzelfde moment. Met andere woorden: alomtegenwoordig, ubique. Zo bekeken is Web2 al ubique, immers elke sociale media gebruiker kan onmiddellijk informatie delen zodat het direct voor iedereen beschikbaar is. Web3 gaat nog veel verder in ubiquity. Dankzij IoT zijn niet alleen computers en smartphones verbonden met internet maar ook slimme apparaten.
Semantisch web
Semantiek is de studie van de betekenis en relatie tussen woorden, zinnen en context. Hierdoor kunnen machines betekenis en emoties ontcijferen door gegevens te analyseren. Internetgebruikers krijgen dan een betere ervaring dankzij verbeterde interactie met het web.
Web3 interpreteert wat je invoert en begrijpt wat je overbrengt. Of het nu via tekst, spraak of andere media is, Web3 is meer op jou afgestemd dan ooit tevoren. Bestaande bekende voorbeelden zijn Siri van Apple en Bixby van Samsung. Deze toepassingen worden steeds geavanceerder, en komen voortdurend nieuwe bij.
AI
Wikipedia definieert AI als intelligentie die wordt gedemonstreerd door machines. Omdat Web3 machines de betekenis en emoties kunnen lezen en ontcijferen, creëert het intelligente machines. Hoewel Web2 dat ook kan, is AI nog steeds voornamelijk op mensen gebaseerd.
Dat geeft ruimte voor corrupt gedrag, bijvoorbeeld vervalste beoordelingen. Een online beoordelingsplatform kan gewoon een grote groep mensen verzamelen en betalen om positieve recensies te schrijven. Daarom heeft het internet AI nodig om desinformatie te onderscheppen zodat internetinformatie wel betrouwbaar is.
3D graphics
Sommige futuristen noemen Web3 ook wel het ruimtelijke web, omdat het de grens tussen het fysieke en het digitale vervaagt. Door de revolutie in grafische 3D-technologie, ontstaan virtuele werelden die samen de metaverse vormen. Bekende voorbeelden zijn Decentraland en The Sandbox.
In de metaverse gaat het niet alleen om futuristische toepassingen zoals games. Ook andere sectoren, waaronder e-commerce, vastgoed en gezondheidszorg maken deel uit van deze digitale evolutie.
Zo verandert Web3 het internet
Web3 heeft de potentie om het internetgebruik totaal te veranderen. Hier zijn een aantal manieren waarop Web3 dit teweeg kan brengen:
Decentralisatie
Web3 maakt veel gebruik van blockchain-technologie, waardoor decentrale netwerken ontstaan. Met Web 3 kunnen we snel communiceren en transacties uitvoeren, zonder afhankelijk te zijn van centrale autoriteiten of grote bedrijven. Dit vermindert de afhankelijkheid van tussenpersonen, wat kan leiden tot meer transparantie en vertrouwen.
Eigendom van gegevens
In Web3 heb je zelf controle over je data. Dankzij gedecentraliseerde identiteiten (zoals digitale wallets) kun je zelf bepalen wie toegang heeft tot jouw gegevens. Dat is anders dan bij Web2, waar je gegevens vaak zonder medeweten worden verzameld en verkocht. Bij Web3 kun je je data beveiligen en zelfs monetariseren als je dat wilt.
Digitale eigendom
Met Web3 kun je daadwerkelijk eigenaar worden van digitale activa, zoals Non-Fungible Tokens (NFT’s) of cryptocurrencies. Deze digitale activa kunnen worden opgeslagen in digitale portefeuilles of cryptowallets, en kan op een veilige en transparante manier verhandeld worden zonder tussenkomst van derden.
Meer privacy
Web3 maakt gebruik van cryptografie om privacy te waarborgen. Bovendien kan je online transacties uitvoeren, deelnemen aan apps of communiceren zonder dat jij persoonlijke gegevens moet delen. Dit geeft je privacy en tegelijkertijd een veiligere ervaring.
dApps
Web3 maakt het mogelijk om gedecentraliseerde applicaties (dApps) te gebruiken, die draaien op blockchain-netwerken. Deze apps bieden functies zoals financiële diensten, sociale media en gaming, zonder censuur of risico op gegevensverlies. Hierdoor behouden gebruikers controle over hun data en profiteren ze van een veiliger digitaal ecosysteem. Bekijk ook de video over hoe web3 het internet veranderd:
Wat zijn Web3 crypto?
Web3 crypto verwijst naar cryptocurrencies die een rol spelen binnen het Web3-ecosysteem. Vaak zijn deze cryptocurrencies gebaseerd op blockchaintechnologie en ondersteunende dApps, smart contracts (slimme contracten) en gedecentraliseerde financiën (DeFi). De cryptocurrencies kunnen worden gebruikt voor transacties, toegang tot bepaalde diensten of in vorm van beloningen (door iets te uit te voeren).
Het worden ook wel Web3 coins genoemd. Ze hebben verschillende functies, zoals:
- Betalingen: Web3 coins worden gebruikt voor transacties binnen
- Web3-platforms Governance: gebruikers kunnen stemmen over beslissingen en veranderingen binnen een platform.
- Staking: gebruikers kunnen hun cryptocurrencies inzetten om het netwerk te beveiligen en hiermee beloningen te verdienen.
Een aantal populaire Web3 coins zijn ethereum (ETH), polkadot (DOT) en chainlink (LINK). Zo is Ethereum het fundament voor veel Web3-applicaties, ondersteunt Polkadot interoperabiliteit tussen blockchains, en verbindt chainlink smart contracts met real-world data.
Web3 gaming combineert blockchaintechnologie met gaming. Dat is interessant, want spelers (gamers) hebben meer controle en eigendom over in-game items. Hierdoor heeft de gameontwikkelaar geen eigendomsrecht op de items, het blijft immers van de speler, en die kan alleen het item verhandelen, verkopen of overzetten naar andere platforms.
Kenmerken van Web3 gaming zijn:
- Eigendom van items/activa: door NFT’s kun je wapens, skins of personages bezitten en buiten de game verhandelen.
- Play-to-Earn (P2E): spelers verdienen cryptocurrencies door te spelen. Interoperabiliteit: je in-game items kun je meenemen naar meerdere spellen.
- Decentrale controle: spelers hebben invloed op de ontwikkeling van games via token-based governance.
De voordelen van Web3
Web3 heeft een aantal voordelen voor gebruikers, die hieronder op een rijtje is neergezet:
- Gebruikerscontrole en privacy: Web3 geeft gebruikers volledige controle over hun gegevens. Bovendien zijn er geen centrale entiteiten die je gegevens opslaan, waardoor je de privacy behoudt.
- Veiligheid: de blockchain versleutelt en beschermt gegevens. Verder verhoogt het de veiligheid van transacties en informatie.
- Decentralisatie: Web3 heeft geen centrale autoriteit, waardoor censuur verminderd wordt.
- Interoperabiliteit tussen systemen: Web3 verbindt applicaties en systemen, waardoor het makkelijker is om gegevens uit te wisselen, en toegang te bieden tot digitale activa.
- Financiële inclusie: Web3 geeft wereldwijd toegang tot financiële diensten, zoals leningen, betalingen en investeringen, ongeacht hun locatie of sociaaleconomische status.
De nadelen van Web3
Web 3 heeft ook een aantal nadelen, die hieronder ook zijn neergezet:
- Complex: Web3-technologieën kunnen complex zijn voor niet-technische gebruikers. Dit kan mogelijk een oorzaak zijn dat de adoptie niet sneller groeit.
- Schaalbaarheidsproblemen: veel Web3-netwerken, zoals Ethereum, hebben moeite om grote aantallen transacties snel en efficiënt te verwerken.
- Veiligheidsrisico’s: Web3-applicaties zijn in het algemeen goed beveiligd, maar kans op hacks of andere kwetsbaarheden is altijd mogelijk.
- Regulering: de opkomst van Web3 is weer wat nieuws, waardoor de overheden nieuwe regels kunnen introduceren. Wanneer dit niet of nauwelijks gebeurt kan dit leiden tot onzekerheid bij zowel bedrijven als gebruikers.
De toekomst
Web3 belooft ongekende mogelijkheden die nu misschien lastig voor te stellen zijn. De ontwikkelingen in de metaverse en andere web3-technologieën brengen een wereld waarin persoonlijke, op maat gemaakte ervaringen centraal staan.
Dankzij blockchaintechnologie wordt het internet decentraler, eerlijker en betrouwbaarder. Grote techbedrijven verliezen hun monopolie op data, en gebruikers krijgen door self-sovereign identity weer controle over hun persoonlijke informatie. Bovendien creëert dit een rechtvaardiger internet waarin individuen de baas blijven over hun digitale identiteit.
Net zoals Web1 en Web2 ons leven fundamenteel hebben veranderd, staat Web3 klaar om dat opnieuw te doen. Of het nu gaat om slimme technologieën, nieuwe vormen van eigendom of revolutionaire toepassingen in de metaverse, Web3 verandert de manier waarop we internet ervaren. Blijf betrokken en houd deze ontwikkelingen goed in de gaten!