
Kennisbank
Wat is margin trading?
Margin trading is een vorm van handelen waarmee je met meer geld kunt spelen dan je in werkelijkheid bezit. Simpel gezegd komt het erop neer dat je op basis van je vermogen geld leent van een handelsplatform waarmee je vervolgens kunt beleggen. Een investeerder hoeft zo slechts een fractie van de fondsen op een platform te hebben om een veel grotere positie te openen. Dit betekent dat je slechts een klein deel van het geld nodig hebt om de volledige positie te openen, wat men de ‘initiële marge’ noemt.
Margin trading kan snel enorme winsten opleveren, maar komt ook met een hoog risico, gezien het feit dat je jouw volledige portfolio in een kwestie van minuten kunt opblazen. Je bent immers met geleend geld aan het spelen en iedere beweging naar boven of naar beneden komt harder aan. Sneller verdienen, maar ook sneller verliezen dus.
Margin trading is dan ook vooral iets voor de meer doorgewinterde handelaren. Beginners stappen vaak met iets teveel zelfvertrouwen in deze tak van sport omdat ze verhalen hebben gehoord over of van mensen die in korte tijd mega rijk zijn geworden. Wees je er echter van bewust dat de cryptomarkt enorm volatiel is en dat andere, waarschijnlijk meer ervaren, handelaren jouw tegenstanders zijn.
Wat is margin trading?
Margin trading is het traden met hefboom op een beurs met geleend geld met een verplicht onderpand dat de margin genoemd wordt. Deze margin of marge wordt door de beurs vastgesteld en is een percentage van het totaal dat je kunt lenen. Als de margin bijvoorbeeld 5 procent is en je hebt 1000 euro om mee te traden, dan mag je tot 20.000 euro inzetten.
Margin trading wordt gebruikt om meer geld te kunnen inzetten, zodat je meer koopkracht hebt. De handel met margin is een stuk risicovoller dan gewoon kopen en verkopen, maar het kan ook sneller goede resultaten bieden.
Er is ook nog cross margin handel, waarbij er sprake is van meerdere margin posities, die elkaar afdekken qua risico.

Wat is leverage trading
Leverage trading is het traden met hefboom op een beurs met geleend geld. De leverage is de hefboom en kan theoretisch elke hoogte hebben. Meestal is er echter een maximum aan een hefboom, bijvoorbeeld x10 op OKX. Op andere plaatsen kun je een veel hogere hefboom krijgen.
Bij leverage trading is dus de hoogte van de hefboom belangrijk, bij margin trading het minimale onderpand.
Wanneer gebruik je margin trading?
Als je weinig geld hebt is het aanlokkelijk om aan margin trading te doen. Je kleine kapitaal kan dan sneller groeien. Je hoort van anderen dat ze veel geld hebben gewonnen in korte tijd door met hefboom te handelen en dat klinkt goed. Je hoort echter nooit dat anderen dit gedaan hebben en alles hebben verloren!
Het kan frustrerend zijn als je met weinig geld moet gaan investeren en daarom kun je kiezen voor margin trading. Het probleem is echter dat handelaren die weinig fondsen hebben meestal ook weinig tot geen ervaring hebben. Hierdoor weten ze niet goed hoe ze met risico’s om moeten gaan. Het spel kan dan snel uit zijn. Zeker in een volatiele markt als cryptocurrency.
Poor man’s blues
Dit kun je de paradox noemen van weinig hebben. De handelaren met het meeste geld hebben de meeste ervaring en ondersteuning en verdienen met margin trading ook het meeste geld. Wie weinig geld heeft, kan niet bogen op veel ervaring en maakt beginnersfouten, zoals je hele stack inzetten op een enkele bet. Ze verliezen zo alles, waarna ze stoppen of opnieuw moeten beginnen. Ervaren handelaren zetten nooit alles in op een single bet en bepalen hun maximale verlies door het zetten van een stop loss.
Als je aan margin trading gaat beginnen is het een goed idee om eerst te handelen met een oefenaccount of door slechts een klein deel van je stack in te zetten per trade. Je hebt die ervaring nou eenmaal nodig.
Margin trading met crypto
De belangrijkste reden om met margin te traden in crypto is dus om sneller rendementen te behalen. Je leent geld om een grotere positie in te nemen, zodat je meer geld kunt inzetten, waardoor je portfolio hopelijk sneller stijgt. Margin traden wordt niet door elke beurs aangeboden. Zo is dit niet mogelijk bij Bitvavo.
Voorbeeld margin trading
Laten we eens een voorbeeld geven hoe dit zou kunnen gaan. Stel je wil XRP (XRP) gaan kopen. Je hebt 1000 euro en de margin is gezet op 10 procent. Dit betekent dat je met 10.000 euro mag gaan handelen. Je leent 10.000 euro en hebt 1000 euro als onderpand.
Je koopt 5000 XRP voor 2 euro per stuk. Een week later staat de koers van XRP op 3 euro. Als je met jouw 1000 euro had belegd had je een winst van 500 euro, want je kon 500 XRP daarvoor kopen. Door met hefboom te handelen heb je nu geen 500, maar 5000 euro winst. Daar moet je dan wel nog de kosten voor het lenen van aftrekken.
Maar het hoeft helemaal niet zo goed te lopen. Het kan ook dat XRP juist minder waard wordt. Als de koers met slechts 10 procent daalt, ben je jouw onderpand al kwijt. Veel beurzen liquideren dan jouw trade en sluiten de positie, waarna je nog de rentekosten moet betalen. Een andere mogelijkheid is dat de beurs toelaat dat je onder je margin komt, maar dan krijg je wel een margin call, hetgeen betekent dat je meer onderpand moet inleggen als je de trade open wil houden. Meestal is het een goed idee om met een maximaal verlies te werken en de trade te sluiten als hij niet goed uitpakt.
Margin trading ongeschreven regels
Margin trading met crypto is een spel van de lange adem, heel veel oefenen en een expert worden in het lezen van grafieken bij de technische analyse. Als je vrijwel zeker van je zaak bent, omdat je alle juiste voortekenen hebt gezien bij je analyse, dan pas zou je met hefboom kunnen handelen. Maar zelfs dan kan een enkele tweet of nieuwsbericht alles overhoop halen. Daarom zul je altijd rekening moeten houden met het risico bij margin trading.
Voordelen margin trading
- Doordat je met meer geld kunt investeren heb je kans op een hogere winst.
- Als er sprake is van kleine schommelingen, kun je al hoge winsten boeken.
- Je kunt ook investeren in crypto’s die weinig volatiliteit van nature hebben.
Risico margin trading
- Een nadeel van margin traden is dat je rente moet betalen voor het lenen.
- Er is een risico op groot verlies, zelfs bij kleine schommelingen.
- Soms kun je zelfs meer dan de inleg verliezen.
- Onervaren traders lopen een hoge kans op verlies.
- Als er veel aan margin trading wordt gedaan, verhoogt dit de volatiliteit van een crypto.
Risico beperken bij margin trading
Als je met margin trading aan de slag gaat kun je de risico’s flink beperken door bepaalde voorzorgsmaatregelen:
- Lagere hefboom. Door niet gelijk te proberen het onderste uit de kan te krijgen kun je met veel minder risico handelen. Als je in plaats van x10 met x3 handelt, heb je veel meer ruimte om kleine schommelingen op te vangen en in de trade te blijven.
- Wed niet alles op hetzelfde paard. Als je 1000 euro hebt om mee te handelen, dan kun je in plaats van alles in te zetten op een margin trade van 1000 ook bijvoorbeeld tien bets plaatsen van 100 euro op verschillende cryptocurrencies. Zo diversifieer je jouw portfolio en heb je meer kansen.
- Zet niet al je geld in als je met hefboom werkt. Als bijvoorbeeld een dip of correctie in de cryptomarkt komt en jij staat met je hele portfolio long met margin, dan kun je alles kwijt zijn.
- Zet een plan op, dat bepaalt met hoeveel je gaat margin traden, hoeveel risico je neemt en wanneer je weer uitstapt. Dit plan moet overeenkomen met je technische analyse, die absoluut onmisbaar is bij margin trading.
- Zet pas grotere bedragen in nadat je vaak genoeg succesvol was met kleinere bedragen.
- Zet een stop loss in om jezelf te beschermen. Zo weet je van te voren hoeveel je maximale verlies kan en mag zijn en ga je geen onnodige risico’s lopen.
Margin of leverage trading in aandelen
Er zijn allerlei producten op de markt om op de aandelenmarkt te traden met hefboom. We zullen ze kort bespreken. Sommige hiervan kun je ook op de cryptomarkt tegenkomen.
- Opties. Een optie is het recht om een bepaald aandeel te kopen of verkopen binnen een bepaalde tijd. Soms staat daar ook nog een bepaalde koers bij. Hiervoor betaal je een bepaalde premie. Een put optie geeft je het recht om voor een bepaalde koers een aandeel te mogen verkopen, een call optie het recht om het tegen een bepaalde koers te mogen verkopen. Je hebt geen plichten, maar betaalt wel altijd de premie.
- Turbo. Hierbij financiert een broker, zoals een bank, een aandeel grotendeels en laat een klein stukje over voor investeerders. De bank koopt bijvoorbeeld een aandeel van 25 euro, waarbij ze 20 euro zelf financieren. Die andere 5 euro kan dan door beleggers ingelegd worden. Door een stop loss die meebeweegt met de koersen worden verliezen beperkt tot de inleg. Het is een vrij gecompliceerd product.
- Contract For Difference. Er zijn twee partijen. De ene partij denkt dat de koers zal stijgen en de andere dat hij zal dalen. De winnaar steekt het verschil in zijn zak en krijgt betaald door de verliezer. Er kan met hefboom worden gewerkt. Meestal worden deze contracten op de korte termijn geliquideerd, want de financieringskosten zijn hoog.
- Forward Rate Agreement. Dit wordt gebruikt om rentekosten of opbrengsten te fixeren. Er wordt gegokt dat over een paar maanden de euribor rente op 2 procent staat. De koper wint als de rente hoger staat, hij verliest als hij lager staat. De tegenpartij moet dan deze bet aangenomen hebben.
- Futures, ook wel termijncontract. Dit is een financieel contract tussen twee partijen. De koper neemt de long positie en de verkoper de short positie. Dit zie je veel bij de handel in grondstoffen of oogsten. Bij dit contract verplichten de twee partijen zichzelf om de onderliggende waarde op een vooraf bepaalde einddatum te verhandelen. Zo kun je dus 1000 pond grutten met een termijncontract kopen en ze op de einddatum verkopen. De boer die de grutten oogst kan ze je ook opsturen, maar dan moet je ze gaan verkopen op de markt met een kraampje! Marginhandel komt ook hier veel voor.
- Swaps. Hierbij schuift men risico’s door naar een volgende laag, die voor hen het risico gaat dragen.
Hoe werkt margin trading op OKX?
Op OKX kun je margin traden tot een maximum van x10 leverage. Je kunt long en short gaan met je bezittingen in je trading account als onderpand. Je hebt toegang tot margin trading in alle account modes.
Gebruikers lenen van een marktuitleenpool als ze aan margin trading gaan doen. De fondsen komen van het Simple Earn Flexible product van OKX. Het maximum dat je kunt lenen is afhankelijk van hoeveel er in de pool zit en hoeveel jij persoonlijk mag lenen.
Je kunt je lening weer opdoeken door de geleende crypto te kopen en daarmee de lening af te betalen of door de geleende crypto terug te boeken van je funding account naar je trading account en daarmee af te betalen.
Je betaalt ieder uur rente en die wordt van je positie afgetrokken. Als je verliezen te veel oplopen kun je gedwongen worden om de lening terug te betalen.
De hoeveelheid die je mag lenen is verbonden aan de hefboom. Hoe hoger de hefboom, hoe minder je kunt lenen.
Als je margin terugvalt naar 300 procent krijg je een waarschuwing dat je geliquideerd kunt worden. Als hij naar 100 procent terugvalt volgt er een gedeeltelijke of algehele sluiting van je margin positie.
Dit is in het kort hoe je kunt margin traden op OKX. Voor meer informatie, zie de OKX site zelf. Je krijgt dan ook nog €20 in bitcoin als je lid wordt via deze link.
Andere beurzen met margin trading
Op Kraken kun je ook margin traden tot 5x je inleg.
Ook op Coinbase kun je handelen met een margin hefboom.
Conclusie
Margin trading is een uitstekend hulpmiddel om sneller winsten te boeken. Het is echter aan te raden om net zo lang te oefenen hiermee, totdat je goed genoeg bent om met grote bedragen te werken.
Warren Buffett zei over leverage:
“My partner Charlie says there are only three ways a smart person can go broke: liquor, ladies and leverage.”
Charlie is Charlie Munger, zijn business partner bij Berkshire Hathaway.