
Kennisbank
Wat is een moving average?
Een Moving Average is het voortschrijdende gemiddelde van de koers van een beleggingsproduct dat gebruikt wordt bij de technische analyse om de huidige trend te bepalen.
Een Moving Average kun je vertalen met bewegend gemiddelde en dat is ook precies wat het doet. Het gemiddelde over een bepaalde periode beweegt mee met het stijgen en dalen van de koersen en het vlakt de uitschieters af. Hoe langer de periode, hoe geleidelijker een gemiddelde beweegt.
De eerste periode wordt bij aanvang van elke nieuwe telling vervangen door de afgelopen periode. Bij een 50-daags Moving Average (MA) vervangt de afgelopen dagkoers dus die van de eerste dag van het vorige 50-daagse MA. We spreken van een periode omdat je zelf in kunt stellen of je de statistieken wilt zien van dagen, uren of minuten.
Hoe werkt een Moving Average?
Een Moving Average is een hulpmiddel bij de technische analyse om de trend, de weerstand en de ondersteuning te bepalen. Een Moving Average beweegt mee met de koersbewegingen van de belegging waar je naar kijkt.
Voorbeeld Moving Average
Stel we bekijken de koersen van Bitcoin (BTC). Eergisteren was Bitcoin $90,000 waard, gisteren $100,000 en vandaag $110,000. Het 3-daagse Moving Average zal dan 90+100+110=300/3 zijn, $100,000. Dit is de basis van een Moving Average en het wordt het Simple Moving Average (SMA) genoemd, omdat er geen verschillende weging gegeven wordt aan dagen, zoals bij het Exponential Moving Average (EMA), waarover later meer.
Wat is een Simple Moving Average?
Een Simple Moving Average is eenvoudigweg een aantal koersen van de afgelopen periodes opgeteld en gedeeld door het aantal periodes. De uitschieters naar boven en naar beneden worden afgevlakt, waardoor je een gemiddelde trend zult zien van de koers. Zodra een trend omkeert zie je dat weerstand en support veranderen.
50 en 200 dagen Moving Average
Veelgebruikte Simple Moving Averages zijn het 50-daagse en 200-daagse SMA. Deze worden vooral gebruikt door investeerders die een lange investeringshorizon hebben. De bedoeling ervan is om met die twee samen een trendommekeer te spotten, waardoor je het begin en het einde van een bull market kunt voorspellen.
Bij het 50-daagse SMA werk je met de koersen per dag. Je telt de koersen van de afgelopen 50 dagen op en deelt die door 50. Een 50 SMA toont hoe de koers van een aandeel of cryptocurrency zich in de afgelopen tijd heeft ontwikkeld.
De koers van Bitcoin in US Dollar met een 50-daags Simple Moving Average. Bron: CoinMarketCap.
Je ziet in deze grafiek dat de uitschieters van de koers door het 50 SMA afgevlakt worden. De trend begint zijwaarts, waarna er een duidelijk opwaartse trend ontstaat, vervolgens slaat de trend nogmaals om en is er sprake van een lichte dalende trend.
Zodra de koersen constant op een hoger peil liggen, zie je het 50 SMA stijgen. Als je goed kijkt, zie je dat de koersen sneller stijgen in het midden van de grafiek dan het 50-daagse SMA. We noemen dat het ‘lagging’ effect. Doordat het over zo’n lange periode wordt berekend, worden de signalen vertraagd afgegeven. Dat is ook de bedoeling, want 50 en 200 SMA zijn bedoeld om de lange termijn trend weer te geven.
Laten we ook eens kijken naar het 200-daagse Simple Moving Average, zodat we kunnen zien wat er dan verandert:
De koers van Bitcoin in US Dollar met een 200-daags Simple Moving Average. Bron: CoinMarketCap.
Dit is de koers van Bitcoin in dollars uitgedrukt in dezelfde periode. De lijn die je ziet is het 200-daagse Moving Average. Je ziet dat deze lijn veel egaler is, omdat het over een 4 keer zo lange periode gaat. Je zou het 50-daagse MA de snelle lijn kunnen noemen en het 200-daagse de trage lijn. Wat ook opvalt is dat er slechts één duidelijke trend te zien is, naar boven.
Een Moving Average is een van de eenvoudigste en daarom meest populaire hulpmiddelen bij de technische analyse.
Wat is een golden cross?
Vaak spreekt men van een golden cross als het 50-daagse voortschrijdend gemiddelde het 200-daagse gemiddelde omhoog kruist. Aangezien je zelf mag kiezen welke periodes je invult bij een Moving Average zijn er wel meer soorten golden cross, maar het 50/200 MA golden cross is een klassieker.
Golden cross is een term uit de technische analyse en hij heeft de naam gouden kruis gekregen, omdat het goud zou moeten opleveren voor traders die handelen op basis van een golden cross. Het is een krachtig signaal dat de koersen omhoog zullen blijven gaan en dat we in een bull market zitten, volgens het golden cross.
Het moet wel opgemerkt worden dat een golden cross over zo’n lange periodes ernstige vertraging heeft als signaal. Alle technische indicatoren hebben vertraging, omdat ze betrekking hebben op koersen uit het verleden. Laten we eens kijken bij Bitcoin, de marktleider, hoe een golden cross er dan uitziet en wat je er mee kunt.
Bitcoin golden cross
We gaan eens observeren hoe een golden cross eruit ziet in een grafiek, zodat we een beeld krijgen van dat ding. We gaan de bovenstaande grafieken dus combineren:
De koers van Bitcoin in US Dollar met een 200-daags en 50-daags Moving Average, golden cross. Bron: CoinMarketCap.
Op 27 oktober 2024 ontstond er een golden cross in de koersgrafiek van Bitcoin. Deze is te herkennen aan het rode cirkeltje dat we eromheen hebben getekend. Het golden cross wordt gezien als een teken aan de wand dat er een bull market kan ontstaan en dat de koersen vanaf dit punt zouden kunnen stijgen.
Het golden cross bij het 50/200 SMA is vaak een sterke supportlijn en heeft grote betekenis voor lange termijn beleggers, vooral als hij over een langere periode gevormd is. Meestal kun je een golden cross lang van tevoren zien aankomen, in dit geval echter niet, omdat er al een bull market was korte tijd hiervoor, na de introductie van het Bitcoin ETF.
Wat is een death cross?
Een death cross is het tegenovergestelde van een golden cross en ontstaat als het 50-daagse SMA omlaag kruist door het 200-daagse SMA. Het heet een death cross, omdat het niet veel goeds voorspelt. Vaak zie je dat een death cross het begin van een bear market aankondigt, aan het einde van een bull market.
Daarom wordt een death cross als een krachtig signaal gezien dat je jouw crypto moet verkopen.
Bitcoin death cross
In augustus 2024 was er sprake van een death cross (rode cirkel) in de grafiek van Bitcoin.
De koers van Bitcoin in US Dollar met een 200-daags en 50-daags Moving Average, death cross. Bron: CoinMarketCap.
Dit was een niet erg significant death cross, omdat twee maanden later er alweer een golden cross ontstond. Er zijn echter ook death crosses die wel significant zijn. Zo ontstond er een death cross in de grafiek van Bitcoin op 14 januari 2022, waarna er een lange bear market aanbrak, waarin Bitcoin verder afzakte naar ongeveer $15,000:
Bitcoin koers in dollars met een 200-daags en 50-daags Moving Average, death cross. Bron: CoinMarketCap.
Wat opvalt is dat de koers van $69,000 gedaald is naar $42,000, voordat je dit signaal krijgt. Het is wellicht raadzaam om deze vertraging mee te nemen in je beslissing om te verkopen, omdat je een death cross van zo ver ziet aankomen.
Zowel het golden cross als het death cross wordt veel gebruikt door grote beleggers om in of uit de markt te stappen. Daarom worden deze twee als zeer krachtige signalen gezien, omdat er op zo’n momenten veel geld in of uit de markt kan stromen, waardoor de koersen zeer snel kunnen stijgen of dalen.
Wat is een Exponential Moving Average?
Een Exponential Moving Average (EMA) wordt vertaald met exponentieel of gewogen voortschrijdend gemiddelde. In tegenstelling tot het Simple Moving Average wordt er dus iets gewogen, namelijk de koersen van een aandeel of cryptocurrency.
Koersen van langer geleden worden minder gewicht toegekend bij het EMA. Ze worden dus minder belangrijk gevonden. Logisch, want koersen van gisteren zijn belangrijker dan die van twee weken geleden.
Voorbeeld Exponential Moving Average
Een simpel voorbeeld kan laten zien waarom koersen van kort geleden belangrijker zijn dan die van een tijd terug. We gaan de koers van een cryptocurrency over 10 dagen vastleggen:
1: 50
2: 48
3: 47
4: 51
5: 53
6: 49
7: 48
8: 40
9: 35
10: 27
Opgeteld komen we dan op een waarde van 448, bij een 10-daags SMA zouden we dan een gemiddelde koers van 44,8 hebben.
Maar je ziet al dat de koers in korte tijd ingestort is. Het verschil tussen de laatste koersen en 44,8 is erg hoog. Met het EMA kun je deze verschillen enigszins gladstrijken. Laten we zeggen dat de eerste drie voor de helft worden meegeteld, de laatste drie dubbel en de rest gewoon. We gaan aan de tel:
25+24+23,5+51+53+49+48+40+70+54=437,5. Delen we dit door 10, dan krijgen we een gewogen voortschrijdend gemiddelde van 43,75. Als je ook nog de weging van de dagen optelt, kom je op 11.5 dagen en is de uitkomst rond de 38. Dit is een sterke simplificatie van het EMA, maar je begrijpt nu wel hoe het ongeveer werkt. De precieze formule hoef je niet echt te weten, want dat rekent de app waar je handelt voor je uit. Je kent nu wel het belangrijkste principe.
Waarom maak je gebruik van een EMA?
De belangrijkste reden voor het meten van het EMA is de koersen van kortgeleden meer waarde toedichten en die van langer geleden minder. Hierdoor krijg je een realistischer beeld van de ontwikkeling van de koers en is er minder ruis en vertraging op de lijn, zoals je bij het SMA vaak ziet.
We gaan het eens in een grafiek bekijken, zodat je het verschil tussen EMA en SMA kunt zien:
Bitcoin koers in USDT met een EMA (blauw) en SMA (rood) van 50 dagen. Bron: CoinMarketCap.
Wat je duidelijk kunt zien is dat het EMA sneller reageert op koersveranderingen dan het SMA. Bij het handelen, vooral op de korte termijn, is het belangrijk dat je op tijd reageert op deze koersveranderingen. Je kunt zelf kiezen welke periodes je gebruikt. Zo zijn dit een 50-daagse grafieklijnen, maar je kunt er ook 25 of 200 van maken. De stelregel hierbij is: hoe korter je timeframe bij het handelen, hoe minder dagen (of zelfs uren of minuten) je gaat meten.
De trend meten
Zoals gebruikelijk meet je met een Moving Average de trend. Zitten we in een opwaartse of neerwaartse trend? Een Moving Average laat je dat prima zien, al weten we dat er vertraging op zit. Daarom is het handig om een MA te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld RSI en Volume.
Een voorbeeld van de lange termijn EMA:
Bitcoin in USDT met een 50 (blauw) en 200 EMA (rood). Bron: CoinMarketCap.
Als we dit vergelijken met het 50- en 200-daagse SMA zien we dat de signalen een stuk eerder geproduceerd worden. Op 15 september 2024 raakt de 50 de 200 (50 kruist 200 naar beneden, koopsignaal), terwijl dit bij het SMA nog 28 oktober 2024 was. Het EMA is dus een stuk sneller in het afgeven van signalen, omdat koersen van kortgeleden zwaarder meetellen. Dit kan belangrijke voordelen bieden bij het traden, omdat je trendveranderingen sneller opmerkt.
In het kort gebruik je een EMA om snellere signalen te krijgen dan bij een SMA. Je stelt de periode in naar je handelsgedrag, daytraders gebruiken veel kortere periodes (veel gebruikt wordt 12/26 EMA) dan swingtraders of HODL’ers. Je combineert EMA met andere soorten indicatoren, zodat je een beter overzicht hebt van het gewicht van het EMA. Als alle indicatoren wijzen op een bepaalde trend, gebruik je jouw ervaring om op het juiste moment een trade te plaatsen. Ook bij EMA gebruik je het kruisen van de lijnen om de start van een trend te bepalen.
Wat is een Moving Average Convergence Divergence?
Een Moving Average Convergence Divergence is te vertalen met een voortschrijdend gemiddelde met lijnen die dichter bij elkaar komen (convergentie) of verder van elkaar af komen te staan (divergentie). Er wordt gewerkt met Exponential Moving Averages. De standaard periodes die hiervoor gebruikt worden zijn 12/26 EMA en een 9 EMA signaallijn.
Instellen van een MACD
Instellingen van een MACD met een lengte van 12/26 EMA en een 9 EMA signaallijn. Bron: CoinMarketCap.
We bekijken weer een grafiek van Bitcoin:
De koers van Bitcoin in USDT met onderaan een 12/26 MACD en 9 EMA signaallijn. Bron: CoinMarketCap.
Koop en verkoopsignaal van MACD
Zodra de MACD lijn en de signaallijn elkaar kruisen ontstaat een koop- of verkoopsignaal. Dit systeem is in 1979 door Gerald Appel in elkaar gestoken en is sindsdien een populaire indicator geworden. Na een aantal nare ervaringen met deze indicator, omdat mensen die op basis hiervan handelden veel geld verloren op de aandelenbeurs, is zijn populariteit flink geslonken. Vergeet niet dat alle Moving Averages vertraging hebben bij het afgeven van signalen.
De MACD lijn (blauwe lijn onder in grafiek) wordt berekend door het EMA van de afgelopen 26 dagen af te trekken van het EMA van de afgelopen 12 dagen. De signaallijn (oranje lijn) geeft het EMA van de afgelopen 9 dagen weer. Dit zijn de standaardinstellingen van het MACD en worden door de meeste handelaren gebruikt.
Als de lijnen elkaar kruisen geeft het een signaal af om te kopen of verkopen. Als de MACD lijn de signaallijn naar beneden kruist is dit een verkoopsignaal en als het andersom is een koopsignaal. De trend is duidelijk te zien aan het op en neer gaan van de lijnen. Bij een opwaartse trend moet de MACD dus aangeven wanneer deze trend zou kunnen omslaan via het doorkruisen van de signaallijn naar beneden.
0-lijn MACD en signaalsterkte
Je ziet in het midden van de MACD indicator ook nog een 0-lijn. Deze geeft aan hoe significant bewegingen zijn. Als er een kruising van lijnen ver boven de 0-lijn voorkomt betekent dit veel meer dan als dit vlak boven of onder de 0-lijn gebeurt. Hetzelfde geldt voor het kruisen omhoog van de MACD lijn met de signaallijn ver onder de 0-lijn.
Tenslotte zegt de grootte van de rode en groene candles die zich vormen rond de 0-lijn nog hoe krachtig het signaal is. Hoe groter de candles, hoe sterker het signaal is. Donkerrode candles geven aan dat de neerwaartse trend krachtiger wordt, lichtrode candles dat de neerwaartse trend in kracht afneemt. De groene werken natuurlijk hetzelfde voor opwaartse trends. In principe geeft de MACD indicator aan of een trend kracht verliest of wint. Je kunt hem dan ook het beste gebruiken in combinatie met andere soorten indicatoren.
Je kunt de MACD ook gebruiken om verschillen tussen MACD-lijnen en prijsontwikkeling te vinden. Als de MACD-lijnen dalen en de koers stijgt, kan dit een aanstaande prijscorrectie voorspellen. Als de MACD-lijnen stijgen en de koers daalt, kan dit een bodem voorspellen. Hierdoor hoef je niet te wachten op een bodem of een top, maar kun je hierop anticiperen.
Wat is een Moving Average Ribbon?
Je kunt ook een Moving Average Ribbon gebruiken. Dit is een combinatie van meerdere periodes, zoals bijvoorbeeld het 20/50/100/200 MA. We gaan dit niet helemaal uitleggen. Het spreekt na het bovenstaande enigszins voor zich.
Als je 4 verschillende Moving Averages in een enkele grafiek toont, krijg je veel meer signalen. Er worden meer kruisen gevormd. Wellicht dat je met deze informatie een goede combinatie hebt, wellicht dat het te gecompliceerd wordt. Het blijft toch altijd uitproberen en kijken wat voor jou het beste werkt bij de technische analyse.
Conclusie
Bij het gebruiken van een Moving Average is het belangrijk dat je bepaalt over welke periode je gaat kijken. Als je op de lange termijn investeert heb je langdurige grafieken nodig. Als je op de korte termijn wilt handelen, zoals scalpen, daytraden of swingtraden, dan stel je een Moving Average heel anders in, bijvoorbeeld in uren of minuten.
Een Moving Average laat heel duidelijke trends zien, maar heeft nogal de neiging om vertraging op te lopen, waardoor je laat reageert op trendveranderingen in de koers. Daarom is het een goed idee om naast de Moving Average indicator andere soorten indicatoren te gebruiken, zoals RSI en Volume (of welke je voorkeur ook hebben). Het opmerken van steun en weerstand is een van de belangrijkste factoren bij de technische analyse.
Belangrijk is het om te blijven oefenen en tweaken, totdat je de trends meester bent en je resultaten goed zijn. The trend is your friend.