crypto-mining-cloudservice
Kennisbank

Kennisbank

Wat is een mining rig?

Een mining rig is een gespecialiseerde combinatie van hardware en software waarmee je cryptocurrencies die werken met Proof of Work kunt verzamelen. Een mining rig moet in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk crypto minen door een hash te raden.

De vertaling van rig is tuig. Natuurlijk niet van die lui die het niet zo nauw nemen met de sociale normen en waarden, maar in de zin van optuigen of uitrusting. Je rust een computer dus uit om te kunnen minen. Een andere vertaling zou zijn mijnbouwinstallatie.

In deze les gaan we je vertellen over de werking van mining rigs en of je nog rendabel kunt minen met een mining rig.

Navigeer snel naar…

    Foto: Shutterstock / Scharfsinn

    Wat is een miner?

    Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord dat bitcoin (BTC) en enkele andere cryptocurrencies ontstaan door een proces dat we minen noemen. Alle cryptocurrencies die met Proof of Work werken, voegen nieuwe coins toe aan hun blockchain door te vertrouwen op miners.

    Het Bitcoin mining netwerk is een groep computers die hun rekenkracht gebruikt om de oplossing te vinden van een moeilijke cryptografische puzzel. Deze oplossing heet de hash. Als een miner de hash raadt, mag hij een nieuw blok maken op de blockchain van Bitcoin. Miners werken in een peer-to-peer gedecentraliseerd systeem, waarbij ieder nieuw blok gedistribueerd wordt over alle deelnemers (nodes) en zo een decentrale database ontstaat.

    Cryptografie is een techniek om gegevens over te dragen die alleen te lezen zijn voor degene voor wie het bestemd is. Een hash is een afgeleide van een groep gegevens, die door een algoritme wordt berekend. Een hash bestaat uit een reeks cijfers en letters, waarbij de waarde afhangt van het soort algoritme, dat per blockchain verschilt. Iedere miner heeft een hashrate, waarmee men kan zien hoe snel hij hashes kan raden per seconde.

    Zo gebruikt Bitcoin het Secure Hash Algorithm 256 om de hash van het volgende blok uit te rekenen, zodat miners hiernaar kunnen raden. Meestal betreft het hele lange reeksen van 256 bits, anders heeft een miner het natuurlijk heel snel geraden. Omdat miners het netwerk beveiligen krijgen ze hiervoor die beloning.

    Beloning voor minen

    De miner die deze hash als eerste raadt en deelt met het netwerk, mag dus een nieuw blok aan de blockchain van Bitcoin toevoegen. Deze beloning voor zijn “werk” bestaat uit de block reward, die samengesteld is uit de transacties in de afgelopen bloktijd (tien minuten bij Bitcoin) plus de nieuwe coins. Iedere Bitcoin halving (ongeveer eens in de vier jaar) krijg je minder coins als beloning.

    In de vroege dagen van cryptocurrency kon je nog gewoon met je PC minen om een blok te vinden. Tegenwoordig kan dat niet meer. Omdat zoveel mensen de beloning willen hebben, doen er meer mensen aan minen. Daarom is de moeilijkheidsgraad van de puzzel zo moeilijk geworden dat je er tegenwoordig een miner of mining rig voor nodig hebt om nog kans te maken op het minen van een blok.

    Mining pools

    Maar zelfs dat is tegenwoordig niet meer genoeg. Je moet je ook nog aansluiten bij een mining pool, die samen genoeg rekenkracht hebben om een blok te minen, zodat ze regelmatig een blok vinden en de opbrengsten delen met alle deelnemers aan de pool naar rato van bijgedragen rekenkracht. Wie alleen minet, is vrijwel kansloos op de meeste blockchains om een puzzel op te lossen.

    Ook zijn er beursgenoteerde mining bedrijven waar je aandelen van kunt kopen. Minen is een echte miljardenindustrie geworden, waar je als gewone consument slechts zijdelings aan mee kunt doen door een mining rig aan te schaffen en deel te nemen aan een pool. Een andere mogelijkheid is anderen het werk te laten doen via cloud mining en je voor deze service in te schrijven door kapitaal in te leggen.

    Mining rigs kopen of bouwen

    Om met een mining rig te werken zul je er eerst een moeten hebben! Je kunt een mining rig kant en klaar kopen, maar je kunt hem ook zelf samenstellen.

    Mining rig kopen

    Het belangrijkste is dat je altijd even controleert of aanbieders van mining rigs ingeschreven staan in het land van vestiging en of je ervaringen van klanten kunt vinden. Als laatste is het belangrijk om de levertijden te controleren en van tevoren contact op te nemen om je bevindingen te verifiëren. 

    Op de MiningMasters website is de volgende tekst te lezen:

    “LET OP: Op dit moment niet rendabel!
    Op moment van schrijven is er geen winst (meer) te behalen met mining helaas. Zelfs als je gratis stroom zou hebben zou de winst uiteindelijk slechts rond de ±€100 zijn per maand voor een forse investering.

    Alleen als je echt vertrouwen hebt in een bepaalde coin, dat deze in de toekomst flink zal stijgen in waarde. Dan is het wellicht de moeite waard om een mining rig te bouwen die deze coin nu (goedkoop) gaat minen. Met het doel deze later met winst te verkopen. Maar dat is behoorlijk speculeren uiteraard.”


    We kunnen wel stellen dat ze daar in ieder geval eerlijk zijn. Een andere reden om toch nog te minen zou zijn om KYC-vrije bitcoin te minen, waarbij je een wallet vult met bitcoin of andere coins tegen hogere kosten dan ze waard zijn.

    Mining rig door professionals laten installeren

    Aangezien een mining rig een zeer complex systeem is, is het geen slecht idee om hem door anderen in elkaar te laten zetten. Dit kost je wel geld. Als een professioneel bedrijf jouw mining rig in elkaar zet, testen ze het eerst, zodat ze weten dat hij goed werkt.

    Zij weten alles over de software en hardware, omdat ze dit professioneel dagelijks doen. Als jij software moet gaan installeren om zo min mogelijk stroom te verbruiken en zo veel mogelijk coins te minen, weet je waarschijnlijk nog niet de helft van wat je moet doen.

    Een professioneel bedrijf zal je vragen wat je budget is en mededelen dat je een account moet maken voor de mining software en een wallet moet opzetten voor het ontvangen van de geminede coins. Meestal wordt Linux of HiveOS gebruikt, waarmee je de rig op afstand kunt beheren via een app. Handig als je de mining rig niet thuis wilt hebben staan, maar wel wilt monitoren. Op deze manier kun je het bedrijf ook remote laten kijken naar je rig, als hij niet goed werkt.

    De reden waarom mining rigs niet op Windows draaien maar op Linux of HiveOS is omdat Windows meer stroom verbruikt. Daarnaast kun je in veel gevallen een hogere hashrate behalen op Linux.

    Zelf een mining rig bouwen

    Als je zelf een mining rig wilt bouwen, dan kun je hiervoor het beste een goede handleiding bekijken, zoals die van Guru99. Zelfs met een uitgebreide handleiding kan je nog te maken krijgen met allerlei onvoorziene omstandigheden. Je moet veel weten om hem optimaal aan de gang te krijgen.

    Uit ervaring weten we dat een mining rig zelf samenstellen heel lastig werk is. Je moet niet alleen de juiste onderdelen kopen, maar je moet ook de juiste software hebben en je aanmelden voor een mining pool. Als je niet erg technisch onderlegd bent, is dit dan ook niet aan te raden.

    Waar moet je op letten bij het bouwen van een rig?

    • Als je minet met een set GPU’s heb je op de centrale computer die alles monitort per GPU ongeveer 512 MB RAM nodig. Deze eisen kunnen hoger worden bij krachtigere GPU’s. Met een ASIC mining rig heb je een centrale computer nodig die als interface gebruikt wordt om al je ASIC’s te monitoren.
    • Je maakt een studie per GPU of ASIC. Hoeveel hashpower leveren ze, hoeveel stroom verbruiken ze, wat kosten ze, hoe snel moet je ze vervangen, hoeveel onderhoud hebben ze nodig en hoeveel coins minen ze. Je koopt natuurlijk de miner die het meest winstgevend is.
    • Je hebt een power supply nodig die genoeg stroom levert voor een efficiënt mining proces.
    • De mining software moet geoptimaliseerd worden voor snelheid en stroomverbruik.
    • Mining rigs worden heel heet en daarom heb je een uitstekende koeling nodig, zodat onderdelen niet doorbranden en de levensduur verlengd wordt. Kabels moeten op voldoende afstand van de hete onderdelen worden gehouden.
    • Mining rigs hebben ruimte nodig. Al heb je een heel leger coolers, als je vervolgens de mining rig in een kleine ruimte zet, dan kan de temperatuur heel snel oplopen. Je hebt dus een frame nodig dat alle onderdelen die heet worden voldoende uit elkaar houdt en een ruimte waar de warmte ook weg kan.
    • Mining rigs die veel lawaai maken, hebben geluidsisolatie nodig of een ruimte waar lawaai niks uitmaakt.

    Onderdelen van een mining rig

    Een mining rig of mining installatie bestaat uit op maat gemaakte krachtige hardware die moet voldoen aan de optimalisatie voor het minen van cryptocurrency.

    Vroeger had je een krachtige Central Processing Unit (CPU) nodig om nog mee te kunnen doen met minen. Tegenwoordig is de apparatuur veel krachtiger en specifieker geworden.

    Zo werken de meeste mining rigs met Graphics Processing Units (GPU) om crypto te minen. Een GPU werkt veel beter dan een CPU bij het oplossen van de cryptografische puzzels, vooral omdat je er meer dan een van kunt gebruiken om de hash te raden.

    Wat ook veel voorkomt is de Application-Specific Integrated Circuit (ASIC) miner, een gespecialiseerde machine die je gebruikt om alleen een specifieke munt te minen, zoals Bitcoin. Door deze specialisatie kunnen ze andere krachtige machines verslaan die van meer markten thuis zijn.

    Hoe krachtiger deze verwerkingseenheden, hoe groter de kans dat je als eerste de oplossing vindt.

    Andere onderdelen van een mining rig

    Een mining rig is natuurlijk gewoon een computer. Daarom horen er ook andere onderdelen bij die ervoor moeten zorgen dat alles werkt.

    Je hebt dan ook een moederbord nodig, waarop alle onderdelen van de mining rig moeten passen en werken. Je zult van tevoren moeten weten welke onderdelen allemaal samen kunnen werken. Je hebt ook een frame nodig om alle onderdelen aan te kunnen bevestigen. Je hebt ook een krachtige (meestal dual core of beter) CPU nodig, die alle processen kan bijbenen.

    Je hebt voldoende RAM-geheugen nodig, zodat het ook snel verwerkt kan worden. Je hebt voeding nodig, zodat het geheel voldoende stroom heeft. Je moet een USB flashdrive en een harde schijf of SSD (Solid-State Drive, snellere harddrive) hebben waar het besturingssysteem op staat en voor opslagruimte. Meestal wordt Linux gebruikt in plaats van Windows, omdat dat efficiënter werkt met minen.

    Je moet een internetkabel hebben en een stabiele internetverbinding, zodat je altijd online bent. Je hebt ook specifieke dingen nodig, waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt, zoals risers om je grafische kaarten op aan te sluiten, die de luchtstroom verbeteren. Een mining installatie kan heel heet worden en je hebt dan ook flink wat coolers nodig.

    Aanvullende eisen

    Je hebt ook een crypto wallet nodig, waar je de geminede cryptocurrency in kunt opslaan. Ook heb je mining software nodig om het mining proces op te starten. Het kan heel goed zijn dat je na het in elkaar zetten van de installatie nog wat moet gaan tweaken om het maximale uit de mining rig te halen, zoals overclocken, undervolten of andere specifieke technische taken.

    De specifieke software die op de mining rig draait, stelt deze in staat om te communiceren met het netwerk van de cryptocurrency, nieuwe transacties te ontvangen en te werken aan het oplossen van de volgende puzzel.

    Sommige mining rigs kunnen erg veel lawaai maken, vooral de ASIC miners. Eventueel kun je het lawaai temperen door geluidsisolatie. Ook is het belangrijk welke kaarten je gebruikt. Zo is bekend dat het werken met grafische kaarten van AMD veel meer expertise vereisen dan Nvidia kaarten om te installeren.

    Wat nog wel eens vergeten wordt, is het onderhoud van een mining rig. Niet alleen kan dit voor downtime zorgen, maar ook voor vervangingskosten. Aangezien miners vrij prijzig zijn, zeker voor het minen van bitcoin, kunnen de opstartkosten zo hoog zijn dat je er nooit winst mee maakt. Om ook eens wat positiefs te zeggen: miners geven veel warmte af, waardoor je kunt besparen op stookkosten!

    Een mining rig moet ook rendabel zijn. Op de site whattomine kun je checken welke munten het meest effectief en winstgevend te minen zijn en met welke hardware. Je moet ook hier precies weten wat je in moet vullen. Minen is nou eenmaal zeer complex! 

    Mining rigs vergelijken

    Er zijn meerdere type mining rigs. We zullen ze de revue laten passeren:

    1. CPU mining rig. Dit waren de eerste miners. In de begindagen van crypto was deze manier van minen nog rendabel. Het begon met een single processor in een single computer. Daarna volgden de multicore processors en de multi-CPU moederborden. Ze hebben nog gewerkt met supercomputers, waarbij meerdere computers als één geheel werkten, maar de komst van GPU mining, FPGA en ASIC mining heeft deze vorm vrijwel uitgefaseerd.
    2.  GPU mining rig. Dit zijn miners die meerdere GPU’s laten samenwerken om te minen op minder populaire blockchain netwerken als Zcash (ZEC) of Ethereum Classic (ETC). Grafische kaarten zijn uitstekend geschikt voor het raden naar een hash en zijn zeer krachtig. Je kunt zo veel mogelijk GPU’s toevoegen of upgraden, zodat de hashpower omhoog gaat. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren en kunnen overstappen op het minen van een andere coin, als dat winstgevender is. Dit maakt ze tot favoriet van de kleinere miners, die de dure apparatuur niet kunnen betalen.
    3. FPGA (Field-Programmable Gate Arrays) mining rig. Deze soort heeft zijn momentum gehad, maar is voorbijgestreefd door betere GPU en ASIC miners.
    4. ASIC mining rig. Deze miner is gespecialiseerd in een enkele taak, namelijk een specifieke coin minen met zoveel mogelijk kracht. Daardoor is hij meestal beter dan andere miners in die taak, maar hij is ook vaak veel duurder. De beste Antminers kosten bijvoorbeeld meer dan tienduizend euro. Deze worden meestal gebruikt om op de meest waardevolle coins te minen, zoals bitcoin. Een nadeel is dat ze een beperkte levensduur hebben, omdat nieuwe versies uitgebracht worden. Ook verbruiken ze meer stroom, waardoor ze lastig rendabel te krijgen zijn. ASIC miners beginnen alle andere miners van de markt te verdringen, waardoor vrijwel alleen de grote spelers overblijven.

    Verschillende rigs voor verschillende cryptocurrencies

    Als je gaat minen, moet je beslissen welke cryptocurrency je wilt verzamelen. Iedere coin heeft een andere moeilijkheidsgraad om te minen. De duurste coins, zoals bitcoin, zijn natuurlijk het moeilijkste te minen, omdat het zoveel oplevert per “hit”.

    De beste mining rigs voor het minen van bitcoin zijn de ASIC mining rigs. Deze kunnen erg duur zijn, veel lawaai maken en heel heet worden. De Antminer wordt hierbij veel gebruikt en kan wel meer dan €10,000 kosten. Er is geen enkele garantie dat je dit geld ooit eruit haalt. Iedereen wil die puzzel oplossen!

    Een CPU miner kun je alleen nog gebruiken om Monero te minen. Monero maakt gebruik van het RandomX protocol, dat bedoeld is om miners met een gewone PC ook een kans te geven om succesvol op Monero te minen. Monero gebruikt dit protocol om “ASIC-resistent” te zijn, zodat deze mining rigs geen kans maken. Een CPU zal ook beter zijn dan de GPU in het vinden van blokken. Monero probeert zo de solitaire miner te bevoordelen boven de rijke miners.

    Een GPU mining rig kan voor veel verschillende coins gebruikt worden, te vinden op die site Whattomine.

    In de onderstaande tabel kun je zien welke soort hardware je nodig hebt per coin, wat de kosten zijn, welk algoritme een coin gebruikt, de block reward en de bloktijd:

    Bron: Coinbureau

    Conclusie

    Mining rigs worden gebruikt voor het minen naar cryptocurrencies, maar vooral de hogere stroomkosten zorgen ervoor dat het vrijwel niet meer rendabel is in de meeste landen.

    Het opzetten van een mining rig is te gecompliceerd voor de meeste mensen.

    Zelfs als je een mining rig laat opzetten door professionals maak je weinig kans op winst, tenzij je voor de hele lange termijn op Bitcoin minet, waarbij je ervan uitgaat dat deze steeds meer waard wordt.

    Wil je toch een potje minen? Dan is eigenlijk Monero de enige optie die overblijft, want dat is de enige coin waar je nog rendabel op kunt minen in de westerse wereld.

    Deel dit artikel
    Kennisbank icon Lees ook
    Meer Chevron to the right

    Hoeveel Bitcoins zijn er?

    Wat is een bitcoin ETF?

    Wat is een Bitcoin mixer?

    Ontvang je salaris in bitcoin

    Plan B’s Stock to Flow model

    Wat is het Bitcoin Lightning Network?

    Advertentie
    Net binnen
    Trending
    Elke week €10 aan BNB kopen sinds 2023: het verrassende resultaat
    Nieuwe schenkingsregels 2025: zoveel mag je belastingvrij aan je kinderen geven
    Belastingdienst verhoogt drempel voor sparen
    Belastingdienst verhoogt vrijstelling: belastingvrij sparen in 2025
    Update: Man die 8000 bitcoin weggooide wil 450 miljoen van overheid
    €650 miljoen bitcoin-zoektocht op vuilnisbelt komt eindelijk ten einde
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
    Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
    Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
    Advertentie