
Kennisbank
Wat is een death cross?
Een death cross is het kruisen van de lijn van gemiddelde recente koersen van een beleggingsproduct omlaag door de lijn van gemiddelde koersen gerekend over langere termijn. Het meest gebruikte death cross ontstaat als het 50-daagse voortschrijdend gemiddelde het 200-daagse gemiddelde omlaag kruist.
Het komt er in het kort op neer dat een death cross aangeeft dat de koersen van een beleggingsproduct op de korte termijn het slechter doen dan die op de langere termijn, waardoor de trend omslaat naar angst voor verdere daling. Vandaar de nogal negatieve naam van dit fenomeen.
Je kunt met 50 en 200 werken, maar ook met vele andere periodes. Je kunt zelf kiezen welke getallen je invult bij het voortschrijdend gemiddelde. Dit is afhankelijk van de manier waarop je handelt en je voorkeuren. Het klinkt nog allemaal wat cryptisch, daarom kunnen we maar beter gelijk in de materie duiken, die eigenlijk best eenvoudig is.
Wat is een Moving Average?
Een Moving Average (MA) is de Engelse naam voor het voortschrijdend gemiddelde. Wellicht klinkt deze terminologie je wat bekender in de oren. Een Moving Average wordt zo genoemd, omdat de koersen van beleggingsproducten steeds veranderen.
Voorbeeld Moving Average
Laten we eens naar de praktijk gaan, zodat je in een paar zinnen snapt hoe een voortschrijdend gemiddelde werkt. Stel we kijken naar de koersen van een aandeel. Vandaag staat de koers op 25 euro. Gisteren stond hij nog op 50 en eergisteren op 75. Gemiddeld was hij 50 euro waard. Het 3-daagse voortschrijdende gemiddelde is dan 50. Je telt de koersen op en deelt het door het aantal dagen. 150/3=50. Het MA is dus 50 en de trend is neerwaarts. Toch best eenvoudig, niet?
50 en 200 dagen Moving Average
Iedere dag is er een slotkoers die genoteerd wordt. Als je een 50-daags MA wil weten moet je dus de slotkoersen van dit aandeel of deze cryptocurrency optellen en dat delen door 50. Gelukkig hoef je dit allemaal niet zelf te doen, de wiskundeles is wel voorbij! Dit wordt door apps gedaan. Het 200-daagse Moving Average telt natuurlijk alle slotkoersen van de afgelopen 200 dagen bij elkaar op en deelt dat door 200. No shit, Sherlock!
Een Moving Average vertelt je hoe de koers van een cryptocurrency of een aandeel verandert per periode die je zelf bepaalt. Het meeste wordt de dagkoers gebruikt. Als de koers eerst laag stond en daarna hoger is geworden, zul je zien dat de MA-lijn omhoog gaat.
De koers van Bitcoin (BTC) in US Dollar met een 50-daags Moving Average. Bron: CoinMarketCap.
In deze grafiek zie je heel goed hoe een 50-daags MA werkt. Als de koersen rond hetzelfde punt heen en weer gaan, zoals in het begin van de telling, dan toont het MA een redelijk vlakke lijn. Zodra de koersen behoorlijk stijgen of dalen wordt het 50 MA steiler, zoals in het midden van de grafiek. Zo werkt dus een Moving Average, welke periodes je ook gebruikt.
Het analyseren met behulp van de technische analyse, zoals het Moving Average, is bedoeld om in één oogopslag een trend te zien. De trend in deze grafiek is in het begin zijwaarts of onduidelijk. In het midden is er sprake van een stijgende trend, dat is duidelijk te zien. Aan het einde is er sprake van een ommekeer in de trend. Je weet nooit zeker of die aanhoudt, maar je ziet wel direct dat die omslag er is.
Nu zul je zeggen dat je dat ook zonder die lijn wel ziet! Daar komen we nog op. We zijn op zoek naar het verloren death cross, ik weet zeker dat het hier ergens in de buurt moet liggen. Een soort schatzoeken.
We gaan nu kijken naar het 200-daagse Moving Average, zodat je het verschil duidelijk kunt zien:
De koers van Bitcoin in US Dollar met een 200-daags Moving Average. Bron: CoinMarketCap.
Dit is de koers van Bitcoin in dollars over dezelfde periode. De lijn in deze grafiek is veel egaler. Dat komt omdat het over een veel langere periode gemeten wordt. Daardoor wordt het Moving Average vlakker. In deze grafiek zie je dat de trend over een langere periode nog steeds stijgend is, ondanks dalingen in de afgelopen tijd. Daarom noemen we het 50-daagse MA de snelle lijn en het 200-daagse MA de trage lijn.
Tot nu toe is het allemaal best te begrijpen, nietwaar? Je weet nu hoe Moving Averages werken en hoe ze eruitzien. Het is tijd om de doodskist op te graven.
Hoe werkt een death cross?
Een death cross is het snijpunt omlaag van twee lijnen van de Moving Averages op de korte en lange termijn. Death cross is een term uit de technische analyse en hij wordt doodskruis genoemd, omdat in het verleden bleek dat het niet veel goeds voorspelt. Het is een teken dat er een ommekeer van het sentiment rond deze cryptocurrency of dit aandeel ontstaat en dat de koersen omlaag zullen blijven gaan. Het is een ‘bearish’ signaal.
Bij het ontstaan van een death cross moet je niet vergeten dat we werken met een periode van 50 en 200 dagen. Dit zijn behoorlijk lange periodes. Alle technische indicatoren zijn ‘lagging’ oftewel vertragend. Dit is logisch, want je kunt alleen de koerswijzigingen in het verleden zien en niet die van de toekomst. Als dat wel zo zou zijn, zou traden een stuk eenvoudiger worden! De bedoeling van de technische analyse is juist voorspellen hoe de koersen er in de komende tijd uit zouden kunnen gaan zien.
Omdat we zulk een lange periode gebruiken, zijn de signalen van een death cross of golden cross zeer vertraagd. Het is alsof je naar een hardloopwedstrijd zit te kijken en al lang van tevoren ziet aankomen dat een bepaalde persoon gaat winnen.
Bitcoin death cross
Okay, we gaan eens graven. Hoe ziet een death cross er dan uit? Als we bovenstaande grafieken combineren krijgen we eindelijk een death cross te zien:
De koers van Bitcoin in US Dollar met een 200-daags en 50-daags Moving Average, death cross. Bron: CoinMarketCap.
Op 8 augustus 2024 was het zo ver. Er verscheen een death cross op de grafiek van Bitcoin, doordat het 50-daagse MA omlaag kruiste door het 200-daagse MA. Voor de zekerheid hebben we er nog een rood rondje omheen gezet, zodat het moeilijker te missen is. Dit is voor veel traders een teken dat er verandering in het marktsentiment optreedt en dat de koersen vanaf nu omlaag zouden kunnen gaan.
Zoals je kunt zien was dit death cross niet erg significant. Kort daarna volgde er een bull market. Dit had te maken met de Bitcoin halving en de daaropvolgende traditionele bull market. De periode hiervoor was er ook een korte bull market, omdat het Bitcoin ETF werd goedgekeurd. Dit dreef de koers van Bitcoin omhoog.
We hebben ook een komend death cross in de grafiek getekend, volgens een logische voortgang van de koersontwikkelingen. Dit bedoelen we als we zeggen dat je het van een mijl afstand aan kunt zien komen. Het is absoluut niet zeker dat dit death cross eraan komt, maar het is een sterke mogelijkheid. Als het gebeurt, kunnen we zo in een bear market zitten.
Een death cross kan een aanwijzing zijn dat er een bear market van start gaat. Het 50/200 MA death cross is vaak een sterke weerstandslijn en heeft grote betekenis voor lange termijn beleggers, vooral als hij over een lange periode gevormd is. In zijwaartse markten heeft een death cross veel minder betekenis, vooral als er het ene na het andere golden en death cross geproduceerd wordt.
Bitcoin golden cross
Nu wil je natuurlijk ook weten hoe een golden cross eruitziet. Mensen zijn nu eenmaal veeleisend. Je ziet dat op 27 oktober 2024, twee maanden daarna, er een tegenovergesteld signaal in de grafiek te zien is. Dit noemen ze een golden cross (rood cirkeltje), waarover later meer.
De koers van Bitcoin in US Dollar met een 200-daags en 50-daags Moving Average, golden cross. Bron: CoinMarketCap.
Het kan dus snel gaan met die kruisen! Normaal gesproken zijn de periodes tussen golden cross en death cross veel langer, maar er zijn altijd uitzonderingen. Afgelopen jaar werd het Bitcoin ETF namelijk goedgekeurd, waarna Bitcoin er een “extra bull en bear market” tegenaan gooide. Dit komt niet zo snel voor.
Een death cross kan een aanwijzing zijn voor het begin van een bear market. Een 50/200 MA death cross is vaak een sterke weerstandslijn en heeft grote betekenis voor lange termijn beleggers, vooral als hij over een langere periode gevormd is. Veel ervaren handelaren zien een death cross als een teken dat ze hun crypto moeten verkopen of ze anticiperen erop.
Zijwaarts bewegende markten
In zijwaarts bewegende markten zul je zien dat het 50-daagse MA vrij dicht bij het 200-daagse MA ligt. 50 en 200 kruisen elkaar dan regelmatig. Eerst een golden cross, vervolgens een death cross en zo spelen ze haasje over. Dit zijn geen sterke signalen.
Als bijvoorbeeld Bitcoin al een paar maanden rond de $40,000 staat, zul je zien dat het ene na het andere kruis ontstaat, door tussentijdse volatiliteit. Soms staat de koers boven en soms onder de gemiddelden. Zijwaarts bewegende markten zijn sowieso niet erg aantrekkelijk om in te traden, tenzij je wil investeren voor de langere termijn en denkt dat dit rond een bodem kan zijn of als je van daytrading houdt.
Hoe gebruik je een death cross?
Nu je weet wat een death cross is, wil je waarschijnlijk ook weten waarom het een belangrijk signaal is. Voor deze ene keer strijken we over ons hart en gaan we het je vertellen.
Bij beleggen in aandelen of cryptocurrency ben je onderdeel geworden van een groep handelaren die dezelfde bezittingen heeft als jou. Je belegt omdat je geld wil verdienen. Als je ook nog aanwijzingen wilt hebben over hoe een koers zich kan ontwikkelen, kom je terecht bij de technische analyse. Een death cross is een belangrijk signaal uit de technische analyse.
Massapsychologie technische analyse
Bij technische analyse krijg je te maken met massapsychologie of kuddegedrag. Als een grote groep traders zit te wachten op een death cross, voordat zij hun centjes uit een aandeel of crypto halen, dan zou het heel goed kunnen zijn dat na het vormen van zo’n death cross er een bear market aan zou kunnen komen of dat de koers in korte tijd snel gaat dalen, omdat zo veel mensen dan verkopen.
Wat we weten is dat heel veel handelaren gebruikmaken van het 50-daagse en 200-daagse Moving Average in hun grafieken. Het is een populair instrument. Dit komt doordat het al heel vaak een correct signaal heeft afgegeven over markten. Als het werkt, gebruiken mensen het. Als veel mensen het gebruiken, heeft het ook veel invloed op de koers. Zo werkt massapsychologie. Het is een soort selffulfilling prophecy.
Vertraging en ruis op de lijn met Moving Averages
Als je gaat handelen op basis van Moving Averages over zulke lange periodes, zoals 50 (blauwe lijn) en 200 dagen (rode lijn), kun je te maken krijgen met vertraging van de signalen en ruis op de lijn. Deze kan veel sterker zijn dan bij andere indicatoren, die beter op de korte termijn werken. Als we gaan kijken naar de volgende twee grafieken, zal dit aspect wel duidelijk worden.
Bitcoin koers in dollars, met een 50 en 200 dagen Moving Average. Bron: CoinMarketCap.
Bitcoin koers in dollars, met een 50 en 100 dagen (rood) Moving Average. Bron: CoinMarketCap.
Resultaten golden cross en death cross
Bij de bovenste is de death cross nog niet compleet, maar bij de onderste, de 50/100 MA wel. Het golden cross viel ongeveer op hetzelfde moment, oktober 2024. Stel nou dat we besluiten om te gaan handelen op basis van een golden cross en een death cross.
Bij de onderste grafiek met een 50/100 MA zie je dat de death cross al ontstaan is op $98,000 en dat de golden cross is ontstaan op rond de $63,000. Als je bij dat golden cross had ingekocht en verkocht op het death cross had je nu een resultaat van meer dan 50 procent.
Kijken we naar de bovenste grafiek en doen we dezelfde handelingen, dan koop je dus ook voor ongeveer $63,000, maar er is nog geen death cross. Als we de lijn doortrekken naar het kruispunt, waar het death cross ongeveer zal ontstaan, dan zitten we op plus minus $85,000. Het resultaat is opeens achteruit gegaan en bedraagt iets meer dan 33 procent.
Alternatieve Moving Averages
Nu je dit weet kun je wellicht wat spelen met andere timeframes, bijvoorbeeld het bekende 9/26 dagen Moving Average of andere getallen die je zelf mag kiezen in een grafiek die je tevoorschijn tovert in CoinMarketCap of andere plekken waar je technische indicatoren kunt gebruiken. Werk wel met getallen met voldoende afstand. Een 15/20 MA zal weinig bruikbare informatie opleveren.
Hierbij moet je er aan denken dat het 50/200 MA gebruikt wordt voor het voorspellen of bevestigen van het einde van een bear of bull market, terwijl kortere tijdframes gebruikt worden om tussentijds te handelen of te anticiperen op een golden of death cross.
Zoom uit naar de volledige marktcyclus van Bitcoin
Beide handelswijzen tonen aan dat de marges vrij klein zijn als je op deze manier probeert de markt te timen met een golden of death cross. Als we gaan kijken naar de bodemprijs voor Bitcoin in de afgelopen jaren, dan was die rond de $15,000 in 2023. Als je toen had gekocht en op de top had verkocht ($106,000), dan was je marge ongeveer 700 procent.
In die tijd is echter al vele malen een golden en death cross voorbij gekomen. Je zult je dus ook af moeten vragen welke golden cross of death cross significante betekenis hebben. Op de bodem van een bear market zegt een opkomend golden cross vrij weinig, omdat je zo laag hebt ingekocht, de rek omhoog is nog enorm. Op de top van een bull market zegt een death cross veel meer, omdat de koersen zo hoog staan en de rek naar beneden zo stevig is. Je zult deze signalen dus moeten interpreteren.
Het sterkste golden cross vindt meestal plaats aan het begin van een bull market en het sterkste death cross aan het einde daarvan. Je zou deze signalen kunnen opvatten als een definitieve bevestiging van het begin en het einde van een bull market. Vergeet niet dat andere handelaren ook op deze signalen letten.
Technische analyse is geen wetenschap, maar het kan je wel helpen om gecalculeerde risico’s te nemen en je inschattingsvermogen te verbeteren. Het begin en het einde van een bull market bevindt zich vrijwel altijd een periode na de halving van Bitcoin. Uiteindelijk is technische analyse een methode om vaak genoeg gelijk te hebben, zodat je aan de goede kant van de statistiek staat.
Is een death cross bearish?
Het korte antwoord is ja. Maar zoals je al hebt kunnen lezen tellen andere aspecten ook mee. Zo is een death cross in een zijwaarts bewegende markt niet significant. Maar een death cross volgend op de bull market na de Bitcoin halving heeft veel meer betekenis. Vergeet ook niet dat 50 en 200 dagen heel lang zijn in een volatiele markt als cryptocurrency. Er kan dan flinke vertraging zitten op signalen.
Zo zul je bij elk death cross moeten bepalen of het signaal belangrijk genoeg is om op te handelen. Bij twijfel is het beter om niet te handelen of heel voorzichtig met een stop loss op korte afstand van de huidige koers.
Er zijn meer factoren die een death cross bearish of onbelangrijk maken. Vaak helpt het om meerdere indicatoren uit de technische analyse te gebruiken.
Hoe gebruik je het death cross in een handelsstrategie?
Aangezien een death cross een sterk signaal kan zijn, is het zeer bruikbaar als aanwijzing dat er een trendbreuk is. De koersen op korte termijn dalen ten opzichte van koersen op langere termijn. Het sentiment is bearish geworden.
Als je een death cross ziet op de grafiek van Bitcoin, kun je andere indicatoren er bij halen om te kijken of dit het juiste moment is om te handelen. Een onmisbare indicator is volume (onderaan in de grafiek hieronder). Hoe meer volume een uitbraak uit de trend heeft, hoe belangrijker.
Populaire indicatoren
Een andere indicator die je kunt gebruiken is Bollinger Bands. Deze geeft aan of er sprake is van een trendbreuk. Zodra de koers buiten de banden uitbreekt, is er sprake van een oversold of overbought positie. Oversold vindt plaats aan de onderkant en betekent dat er grote kans is op een prijsreversal op de korte termijn en de koersen weer gaan stijgen. Overbought is dus een teken dat de koersen weer kunnen gaan zakken.
Bitcoin koers in dollars met de Bollinger Bands. Bron: CoinMarketcap.
Daarnaast kun je nog gebruik maken van een hele schare andere indicatoren. Onthoud hierbij dat veelgebruikte indicatoren meer invloed hebben dan weinig gebruikte, omdat we te maken hebben met kuddegedrag en dan hebben veelgebruikte indicatoren meer invloed. Elke indicator is te tweaken met zelfgekozen instellingen.
Zo kun je nog werken met populaire indicatoren als Relative Strength Index (RSI), Moving Average Convergence Divergence (MACD) of Fibonacci Levels. Probeer een combinatie te vinden die voor jou werkt, want je zult uiteindelijk een manier moeten vinden om constant goede resultaten te krijgen. Iedereen gebruikt andere indicatoren. Een death cross is dus meer een hulpmiddel dan een precies instrument. Een combinatie van indicatoren wordt wel een handelssysteem genoemd.
Bitcoin death cross als indicator voor altcoins
Het Bitcoin death cross is veel belangrijker dan alle andere death crosses in de cryptowereld. Dit komt doordat Bitcoin de marktleider is. Als Bitcoin stijgt, stijgen de altcoins mee. Als Bitcoin daalt, dalen de andere coins ook vrijwel allemaal.
Daarom is het een goed idee om vooral de Bitcoin indicatoren goed in de gaten te houden, zodat je een idee hebt welke kant Bitcoin op zou kunnen gaan in de nabije toekomst. Op basis daarvan kun je dan plannen maken, zoals een stop loss zetten, aankopen doen of coins verkopen.
Als je gaat handelen in altcoins, zal de basis dus toch Bitcoin moeten zijn. Als je een idee hebt wat Bitcoin gaat doen, kun je daarna een analyse met indicatoren van zo’n altcoins doen. Een aanvullende indicator is het marktsentiment, dat te vinden is in de Fear and Greed Index, waarmee je in één oogopslag kunt zien (of twee als je moet scrollen) of investeerders positief of negatief zijn op de korte termijn. Vergeet echter de profetische woorden niet van de aandelen-filosoof Warren Buffett:
“Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.”
Gebeurtenissen buiten de cryptowereld
In tijden van economische tegenslagen, zoals een financiële crisis, oorlog of tarieven op handel, kan er sprake zijn van een tijdelijke of totale instorting van de koersen, zonder dat er volgens de indicatoren voortekenen waren.
Je zult dus ook deze macro-economische factoren mee moeten wegen in je beslissingen. Grote investeerders hebben een aversie tegen onrust en risico en zullen in onzekere tijden uit de markt stappen en kunnen zo een verkoopgolf op gang brengen. Je death cross heeft dan minder betekenis, behalve dan een bevestiging van de ontwikkelingen in de buitenwereld.
Gebruik van death cross in crypto trading strategie
We hebben tot nu toe gesproken over een death cross bij een langdurige investeringshorizon. Er zijn echter ook kortere trading strategieën. Zo zullen swing traders en daytraders hier heel anders mee omgaan.
Bij het daytraden zul je eerder een death cross crypto zoeken in uren- tot minuten grafieken. Vaak let men hierbij op een timeframe van een dag tot enkele dagen.
Bij swingtraden let je eerder op grafieken van meerdere uren tot een dag. Vaak let men hierbij op timeframes van een week tot maanden.
Als je aan de slag gaat met HODL of DCA zul je waarschijnlijk weinig hebben aan death crosses.
Hoe langer het timeframe, hoe belangrijker het signaal, maar hoe meer vertraging.
Geschiedenis van death crosses
Er zijn een aantal death crosses geweest in de begintijd van Bitcoin. Hieronder kun je zien of ze allemaal een positief resultaat hadden als je met dit signaal had gehandeld.
BTC USDT death cross 19 juni 2021. Bron: CoinMarketCap.
19 juni 2021, tijdens de vorige bull market, ontstond er opeens een scherpe daling van Bitcoin en een heftige correctie. Deze was zo sterk, dat er zelfs een death cross ontstond (rode cirkel). Hierna volgde er nog een golden cross, waarna de bull market opnieuw zuurstof kreeg.
BTC USDT death cross 14 januari 2022. Bron: CoinMarketCap.
Op 14 januari 2022 volgde er een tweede death cross (rode cirkel). Deze gaf de definitieve bevestiging aan van de start van de bear market.
Wat opvalt aan death crosses is dat ze zo vertraagd werken. Je krijgt als mosterd na de maaltijd te horen dat vanaf nu de bear market begint, terwijl de koersen eigenlijk al flink ingestort zijn. Als je ziet dat het death cross zich aan begint te kondigen is het een goed idee om al een stop loss te zetten.
Het is namelijk zo, dat Bitcoin weliswaar veel waarde kan verliezen, tot wel 60-80 procent, maar dat altcoins er een schepje bovenop doen en wel 90-95 procent van hun waarde kunnen verliezen in een bear market. Hou je coins dus niet te lang vast, want je wil niet vier jaar wachten tot je coins weer waard zijn wat ze nu waard zijn, als ze dat tenminste ooit weer waard worden!
Conclusie
Een death cross is een belangrijk signaal in de wereld van technische analyse van aandelen en cryptocurrency. In de cryptowereld is vooral een death cross bij Bitcoin belangrijk, omdat dit de marktleider is die bepaalt wat altcoins gaan doen.
Een 50/200 MA death cross wordt echter over een lange periode gevormd, waardoor je pas een signaal krijgt als een trend al enige tijd duurt, waardoor je te horen krijgt dat je, zeg maar, enige tijd geleden had moeten verkopen.
Daarom is een death cross enorm belangrijk voor het langdurige sentiment op de markten, maar moet het in combinatie met andere indicatoren gebruikt worden om het meest effectief te zijn. Grote investeerders hebben de neiging om met een death cross te werken en kunnen daarom meer invloed hebben op de koersen vanwege hun hoge volumes.