Kennisbank
Kennisbank
Wat is een DAO?
Een DAO wordt gezien als dé toekomst van organisaties. DAO staat voor Decentrale Autonome Organisatie en je hoort er steeds vaker over. Maar wat is nu precies een DAO en wat kun je ermee?
DAO is letterlijk vertaald een gedecentraliseerde, autonome organisatie. In elk bedrijf of organisatie is er behoefte aan leiding, structuur, regels en afspraken. Daarvoor zijn er mensen in dienst van de organisatie. Zij nemen centraal beslissingen om de organisatie aan te sturen. Stel je eens voor dat je zoveel mogelijk van die regels en afspraken vastlegt in smart contracts en de stakeholders digitaal stemrecht geeft. En dat vervolgens in een blockchain opslaat. Dan krijg je een geheel andere aansturing van de organisatie.
Kan dat? Jazeker, dan krijg je een decentrale, autonome organisatie: een DAO. De stakeholders nemen met hun stemrecht, besluiten over nieuwe projecten, nieuwe personeelsleden en organisatiedoelen. De besluitvorming is dan niet meer centraal maar decentraal. Omdat de bedrijfsvoering door smart contracts wordt uitgevoerd, krijg je een autonome organisatie.
Tezos
De eerste blockchains, zoals Bitcoin en Ethereum, hadden de besluitvorming rondom het ontwerp en de ontwikkeling sterk gecentraliseerd. Dit leidde niet alleen tot een gebrek aan verscheidenheid en flexibiliteit, maar ook tot het forken van blockchains. Daarom besloot Tezos (XTZ) uit 2018 een netwerk te ontwikkelen waarin het besluitvormingsproces in handen van de gebruikers ligt. De toekomst van het netwerk wordt democratisch door de Tezos DAO bepaald.
Wat is er nodig voor een DAO?
Om een DAO te beginnen zijn een aantal zaken nodig. Ten eerste, een lijst aan programmeerbare regels en afspraken die worden vastgelegd in een smart contracts. En ten tweede, tokens die de organisatie kan uitgeven en daarmee de activiteiten en de resultaten van de stakeholders kan belonen. Als laatste zijn er investeerders nodig die tokens kopen en daarmee hun digitale stemrecht uitoefenen.
Voordelen DAO
Een DAO heeft een aantal voordelen in vergelijking met een centrale organisatie. Met smart contracts zijn de bedrijfsprocessen efficiënt ingericht. De medewerkers kunnen zich daardoor focussen op de taken die er écht toe doen in plaats van de alledaagse routine klusjes. Er is geen hiërarchische structuur. Iedereen kan innovatieve ideeën inbrengen en er wordt democratisch besloten welke ideeën worden uitgevoerd. DAO’s zijn volledig transparant. Alle bedrijfsactiviteiten en resultaten zijn via de blockchain voor iedereen inzichtelijk.
Nadelen DAO
Er zijn ook zeker nadelen die een DAO minder interessant maken. De smart contracts kun je niet zomaar veranderen. Iedereen moet instemmen met de verandering ervan en wanneer dit niet gebeurt, kan er geen aanpassing plaatsvinden. Ook kan een fout in een smart contract ervoor kan zorgen dat de hele organisatie ten onder gaat.
Dit probleem heeft het project van Ethereum, ‘The DAO’, meegemaakt. Dit project zou het mogelijk moeten maken om een decentraal investeringsbedrijf te runnen. Het leek dat het idee ook zou gaan slagen. Er was echter iemand die een fout in een smart contract ontdekte en daar misbruik van maakte. Op deze manier wist degene voor miljoenen euro’s weg te sluizen. Uiteindelijk is dit voorval de aanzet geweest voor het forken van Ethereum zodat we nu Ethereum en Ethereum Classic hebben.
Nog een nadeel is de rechtsgeldigheid van een DAO. Iedere organisatie moet aan de wet voldoen. Aangezien de ontwikkeling van wetgeving achterloopt op blockchain- en crypto-ontwikkelingen, is er nog vaak onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid van een DAO. Dit werkt nog remmend maar zal in de toekomst verbeteren als de samenleving meer gewend raakt aan dit soort bedrijven en de wetgeving wordt aangepast.
Bekende DAO’s
Inmiddels zijn er vele bekende DAO’s, top DAO’s. Vooral met de opkomst van Decentralized Finance (DeFi) in 2019 en 2020. Er zijn verschillende nieuwe spelers op het toneel verschenen die het DAO principe gebruiken voor de governance van het DeFi protocol. Enkele voorbeelden zijn Uniswap (UNI), Compound (COMP), Aave (AAVE) en DAO Maker (DAO).
Investeren in een DAO
Je kunt gemakkelijk geld investeren in een DAO. Iedere DAO heeft namelijk zijn eigen token en deze kun je gemakkelijk tijdens de Initial Coin Offering (ICO) of op een exchange kopen. Hoe meer tokens je koopt, des te meer zeggenschap je vaak hebt over de koers van de organisatie.
Zelf een DAO starten
Er zijn cryptoprojecten die het voor iedereen gemakkelijk willen maken om zelf een DAO te starten. Een bekend voorbeeld van zo’n project is Aragon (ANT). Aragon is een gedecentraliseerd platform gebouwd op het Ethereum-netwerk dat een modulaire manier biedt om dApps, cryptoprotocollen en DAO’s te maken en te beheren. Als je het leuk lijkt om DAO op te richten, volg dan eenvoudige de stappen op Aragon website.
Toekomst
Een DAO is een enorm interessant concept dat op termijn organisaties rigoureus kan veranderen met de voordelen die een DAO biedt. Toch zijn er nog juridische onduidelijkheden en nadelen te benoemen die er mogelijk voor gaan zorgen dat adaptatie en adoptie langzamer verloopt dan verwacht. Vergeet niet dat veranderingen in de organisatiecultuur vaak langzaam gaan. Zeker als het gaat om een verschuiving in de machtsverhoudingen. Het is een revolutionair concept met mogelijk he tempo van een evolutie. Hoe dan ook is het een ontwikkeling om de gaten te houden!
De volgende video van acht minuten geeft je extra inzicht in een DAO:
subtitle