
Kennisbank
Hoe koop je een crypto miner?
Een crypto miner koop je bij professionele bedrijven die gespecialiseerd zijn in het samenstellen ervan of je zet hem zelf in elkaar na het kopen van de onderdelen.
Sommige cryptocurrencies worden geproduceerd door middel van mining. Hoe dit proces precies in elkaar steekt kun je lezen op onze Crypto Insiders Kennisbank-pagina ‘Wat is Bitcoin Mining?’.
In de begindagen van Bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta was het delven van crypto relatief gemakkelijk, zelfs de centrale processor (CPU) van een laptop was toen al genoeg. Omdat de moeilijkheidsgraad voor veel mining-algoritmen toeneemt zodra de mining activiteit en de vraag toeneemt is de behoefte aan krachtigere hardware echter ook hard toegenomen.
GPU mining
Na de CPU’s werden GPU’s (de chips in videokaarten of grafische kaarten) populair. Deze zijn veel efficiënter voor mining omdat de algoritmen parallel uitgevoerd kunnen worden. De efficiëntie van een videokaart hangt af van verschillende factoren, zoals hoe recent de chip architectuur is, de hoeveelheid en het soort geheugen van de videokaart en hoeveel stroom de grafische kaart verbruikt.
Over het algemeen is de meest recente generatie videokaarten van een bepaalde fabrikant het meest efficiënt. Op dit moment kun je kiezen uit producten met een chip van AMD, Nvidia, Intel en anderen.
Crypto miner kopen
Nu cryptomining een begrip is geworden, zijn er ook speciale videokaarten voor cryptomining. Deze hebben vaak geen display-uitgangen, kleurige poespas, aangepaste koelers en zelfs aangepaste hardware. Zo verkoopt Nvidia de CMP-reeks, een aantal mining-accelerators op basis van videokaarten die uitsluitend geschikt zijn voor mining. Als je de kaart ook zou willen gebruiken voor mining, dan zul je voor een reguliere grafische kaart moeten kiezen.
Naast videokaarten heeft een mining rig op basis van deze acceleratoren dezelfde onderdelen als een reguliere computer nodig. Daaronder valt een CPU, een moederbord, werkgeheugen, een voeding en een opslagmedium voor het besturingssysteem en de gedolven coins. Daarbij geldt dat elk onderdeel stroom verbruikt.
Specificaties en technieken
Dus hoe meer videokaarten je in je mining rig hebt, hoe efficiënter het is. Handig hierbij is dat sommige fabrikanten moederborden verkopen met extreem veel aansluitingen, die je met een omweg kunt gebruiken om de videokaarten aan te sluiten. Zo zijn moederborden met plek voor wel twintig kaarten geen uitzondering. Op een normaal ontwerp passen er vaak maar een stuk of vier.
Daarnaast is het aan te raden om de videokaarten waar mogelijk te overklokken en te undervolten, dit doe je met behulp van de software van de fabrikant. Hierdoor kun je in het beste geval betere prestaties bereiken tegen een lager verbruik. Populaire cryptovaluta voor gpu mining zijn op het moment van schrijven Ethereum Classic (ETC), Dogecoin (DOGE), Litecoin (LTC) en Monero (XMR).
Ook FPGAs (Field-Programmable Gate Arrays) kunnen worden ingezet. Dit zijn programmeerbare chips waarmee je af kunt stemmen op het gebruiksdoel. Dit zijn echter over het algemeen erg dure producten en zijn dus minder aantrekkelijk voor cryptomining.
Officiële verkopers van miners. Bron: ASICMinerValue.
ASIC mining
Tegenwoordig is de concurrentie binnen het mining landschap zo groot geworden dat zelfs videokaarten niet altijd meer lucratief zijn. Dit heeft gezorgd voor de komst van de ASIC miner. ‘ASIC’ staat voor Application-Specific Integrated Circuit en is dus specifiek voor één doel ontworpen.
ASIC mining hardware kan dus ook uitsluitend gebruikt worden voor het delven van crypto met een specifiek hashing algoritme, waarmee je een hash (reeks cijfers en letters) als eerste moet zien te raden.
De overgrote meerderheid van de fabrikanten van ASIC mining hardware is volgens ASIC Miner Value Chinees. De grootste namen zijn Bitmain, MicroBT, Canaan en Ebang. Volgens onderzoekers van BitMEX hadden deze vier Chinese bedrijven in 2019 ongeveer 97% van de markt in handen.
Het mag benadrukt worden dat oplichterij veel voorkomt bij vermeende aanbieders van ASIC miners. Officiële sites worden vervalst en sommige verkooppunten zijn malafide. Het is dus van groot belang om goed op te passen bij welke bedrijven je ASIC miners koopt.
Hieronder vind je een lijstje van efficiënte ASIC miners voor SHA-256 sinds begin 2025:
Wil je met Scrypt werken dan kijk je hier tegenaan:
Wil je liever op Monero minen met RandomX, dan heb je ook keuze zat:
Wij raden de Bitmain Antminer X5 aan, voor als je keuzestress hebt!
De rekenkracht van je mining rig meet je in hashes per seconde (H/s). Een enkele videokaart doet vaak een aantal megahash per seconde (MH/s), een moderne ASIC is doorgaans geschikt voor tientallen tot zo’n 100 terahashes per seconde (TH/s). Het hangt af van de specifieke cryptovaluta en de bijbehorende moeilijkheidsgraad wat de uiteindelijke waarde zal zijn. Zo zijn deze uiterst krachtige ASIC miners vaak specifiek bedoeld voor Bitcoin en crypto’s met een vergelijkbaar algoritme.
Efficiëntie crypto mining
Als je rekenkracht afzet ten opzichte van het stroomverbruik weet je de efficiëntie van je mining hardware. Ook koeling is belangrijk voor crypto mining. Omdat de hardware gebruik maakt van computerchips (halfgeleiders) moeten ze koel gehouden worden. Ook geldt dat als ze extra koel blijven ze minder verbruiken, waardoor de efficiëntie toeneemt.
ASIC miners kun je net als videokaarten overklokken en undervolten. Sommige crypto miners zijn inmiddels overgestapt op immersive cooling. Dit houdt in dat de hardware wordt ondergedompeld in een niet-geleidende olie. Deze olie wordt gebruikt om de warmte op een zo efficiënt mogelijke manier af te voeren.
Met een mining calculator kun je berekenen wat je aan crypto verdient, en hoe dit zich verhoudt tot de stroomkosten. Hierbij wordt rekening gehouden met de moeilijkheidsgraad van het minen. Voorbeelden van goede tools zijn de mining calculator van NiceHash en WhatToMine.
Is minen nog wel rendabel?
Over het algemeen is minen niet meer rendabel in de meeste landen. Dit komt vooral door de gestegen stroomkosten. Alleen in landen waar stroom goedkoop is, kun je nog behoorlijk rendabel minen.
Een andere manier is het om hele grote mining bedrijven op te zetten, eventueel met externe financiering, bijvoorbeeld met cloud mining. Door de enorme kracht van je totale installatie kun je dan wellicht toch nog rendabel minen, maar het is veel eenvoudiger om rendabel te minen in bepaalde landen, waar het dan ook het meest gebeurt en waar de meeste blokken gemaakt worden.
Als je in de EU woont, is het dan ook geen goed idee om te gaan minen, tot de stroomkosten omlaag gaan. Je wil niet al die moeite gaan doen voor de opzet, noch een hoop geld betalen, om er dan achter te komen dat het een verliesgevende zaak is.
Als je een extra buck wilt verdienen, doe dan aan staken op een Proof of Stake blockchain. De tijd van Proof of Work lijkt sowieso wel ten einde te komen, want er zijn nog maar een paar van die blockchains over.